· articole
· intamplari

Marea adolescentă- anxietatea adolescentilor legată de relatiile de prietenieAdolescenta este perioada din viată care se întinde de la vârsta de 15 -18 ani la fete si de la 16-20 ani la băieti. Perioada adolescentei este una dintre cele mai complexe perioade ale vietii.

·Datorită schimbărilor biologice si psihologice care se petrec, adolescenta a mai fost numită si “epoca furtunoasă”. Realitatea adolescentei înscrie în prim-plan relatiile de prietenie care îl determină pe adolescent să intre în conflict cu impulsul său sexual, fapt care îi generează teama.Adolescentul/a este nesigur/ă si nu stie dacă se comportă corect fată de prietena sa/prietenul său. El/ea nu stie mai ales ce gândeste partenerul despre felul în care arată din punct de vedere fizic sau despre modul de a gândi si vorbi. Fetele se manifestă diferit. Unele cred că nu sunt suficient de frumoase si de elegante, comparându-se mereu cu prietenele lor, altele că nu au calităti psiho-intelectuale la nivelul anturajului, mai ales în raport cu partenerul către care aspiră, iar altele sunt prea încrezătoare în propriile forte.

Probleme adolescentine

Sexualitatea nu se poate sustrage dinamicii psihologice si sociale. Ea este o parte foarte importantă care depinde atât de caracteristicile individual anatomice care constituie baza atractiei interpersonale, dar si de unele caracteristici psihosociale care completează sau combat atractia între parteneri (inteligenta, comportamentul, limbajul).

Majoritatea adolescentilor sunt de părere că dragostea vizează anumite trăiri sexuale. Plimbările de mână într-un parc, mersul la discotecă, cluburi sau la spectacole, munca împreună satisfac pragul minimal emotional al adolescentului, nefiind legate de dragostea trupească. O relatie apropiată de prietenie presupune întelegerea celuilalt, împărtăsirea unor sentimente si gânduri (autodezvăluirea), prin urmare o relatie care se bazează pe întelegere reciprocă. Cu toate acestea există adolescenti care desi doresc să intre în relatii apropiate cu ceilalti nu reusesc acest lucru datorită unor temeri pe care le au si care cu timpul dezvoltă adevărate fobii sociale.

De regulă adolescentii se confruntă cu probleme de genul:
 • Teama de a-si asuma responsabilitatea: o relatie de prietenie presupune o responsabilitate fată de celălalt partener care printre altele trebuie ajutat atunci când are nevoie.
 • Teama de a nu fi manipulat: astfel de persoane sunt deosebit de atente să observe comportamente de manipulare chiar acolo unde nu este cazul.
 • Teama de a nu-l deranja pe celălalt: datorită acesteia relatia între cei doi se depreciază întrucât se instalează un zid care nu le mai permite să-si împărtăsească sentimentele. Construiti relatii solide de prietenie


 • Cele mai importante sugestii practice pentru adolescenti în vederea dezvoltării unor abilităti interrelationale:

 • Utilizati într-o anumită limită autodezvăluirea, de exemplu: “De când m-am despărtit de prietenul meu mă simt mai putin stânjenită”;

 • Pentru o conversatie eficientă cititi revistele, ziarele si vizionati emisiunile de televiziune care satisfac cel mai mult trebuintele adolescentilor;

 • Mergeti la concerte, la o sală de sport, la onomasticile colegilor prentru a cunoaste oameni si a vă putea face noi prieteni;

 • Fiti cât mai activ(ă) în ceea ce priveste relatiile cu cei care vă interesează (vorbiti-le, scrieti-le, telefonati-le);

 • La o petrecere încercati să legati prietenie cu o persoană care v-a plăcut si să întretineti relatia si după ce petrecerea s-a terminat;

 • Este foarte important să vă cunoasteti drepturile personale si astfel să vă puteti exprima opiniile, să spuneti da sau nu anumitor propuneri, păreri ce vin din partea celorlalti.

 • prof. consilier psihologic Florin Ulete, Drd.psihologie, Centrul de diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes" articol publicat in revista Farmaciata Ta Magazin nr. 35.

  "Marea adolescentă- anxietatea adolescentilor legată de relatiile de prietenie" | cont nou | 2 comentarii
  Prag
  Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
  Permiteti-mi sa vin cu citeva rectificari/observatii, sau cum vreti sa le spuneti, in legatura cu anii adolescentei la fete si la baieti. Bineinteles ca am facut o documentare pt. asta si nu o spun eu, ci medici si psihologi.

  Adolescenta este "rezultatul" factorilor biologici si sociali. Cei biologici ramin neschimbati in general, dar cei sociali sint total diferiti de la individ la individ. Perioada pe care se intinde adolescenta depinde de acesti factori si de cultura in care creste fiecare individ.
  Din aceasta cauza, adolescenta este impartita mai nou in 3 mari etape:
  1. Adolescenta timpurie - cuprinsa intre 11 sau 12 ani pina la 14 ani, cind au loc schimbari pubertale rapide;
  2. Adolescenta medie - de la 14 la 18 ani, cind schimbarile pubertale sint aproape complete;
  3. Adolescenta tirzie - de la 18 la 21 de ani, cind tinarul capata trasaturi adulte definitive si isi poate asuma complet rolul unui adult.
  La fete, pubertatea incepe in general cu cca. 2 ani mai devreme.
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  Completare ...scuze ca am dat Enter inainte sa termin.:-)

  Adolescenta este perioada de tranzitie dintre copilarie si maturitate, insotita de modificari fizice puternice in urma carora se ajunge la maturitatea fizica si sexuala a adultului. Teoriile anterioare, biologice, afirmau ca pubertatea este perioada inevitabila insotita de "furtuni" si "stres". In urma noilor cercetari psihologice s-a constatat ca de fapt aceste "furtuni" psihologice nu sint neaparat comune si generale in anii adolescentei, ci ele sint rezultatul dezvoltarii biologice si mediului social. Aceasta perioada a adolescentei a crescut ca numar de ani datorita mediului complex in care traim, in care numarul anilor de educatie, de pregatire pt. viata, este mereu in crestere.

  Pubertatea este perioada marilor diferentieri sexuale, premergatoare natalitatii - marimea corpului, proportiile se schimba, caracteristicile sexuale se readapteaza rolului pe care il vor ocupa in viitorul unui adult. Schimbarile fizice sint controlate de hormonii de crestere si cei sexuali. Chiar daca diferentele intre indivizi sint indiscutabile, ereditatea si mediul isi vor pune "amprenta" pe dezvoltarea adolescentului. Hrana si sanatatea influenteaza virsta la care va apare pubertatea.

  Pubertatea poate afecta starea emotionala si comportamentul social a adolescentului. O teorie impartasita de mai multi specialisti ar fi ca modificarile aparute la pubertate se datoreaza dispozitiei schimbatoare a tinarului, a dorintei pt. mari schimbari fizice si separarea psihologica de parinti (controlate dintotdeauna de "Mama Natura"). Schimbarile hormonale nu mai sint considerate raspunzatoare de starea psihica a adolescentului, ele apar doar in strinsa legatura cu mediul social in care acesta traieste.

  Pubertatea are consecinte psihologice si sociale importante. Reactiile fetelor la aparitia menstruatiei, sau a baietilor la prima ejaculare sint confuze, datorita in general lipsei unor cunostinte exacte despre acestea, sau a suportului social care lipseste, sau care se manifesta inducind mai mult in eroare. De aceea, pubertatea mareste conflictul si distantele psihologice dintre parinti si copii, sau a celor dintre tineri de aceeasi virsta.
  Standardele impuse si asteptarile celor din jur duc de multe ori la maturizarea precoce a baietilor si tirzie a fetelor (pt. manipularea emotionala si sociala a acestora de catre societatea unde traiesc). In contrast, baietii maturizati tirziu si fetele maturizate timpuriu au dificultati de readaptare la mediu. Stresul si evolutia acestei perioade pubertare pot aduce si alte probleme in viata adolescentului, pe care, uneori, nu le mai poate controla.

  Nou parintilor ne revine o sarcina importanta in ghidarea copilului, fara sa ne bazam prea mult pe ce "va invata la scoala". Consider ca noi sintem cei mai in masura sa-l pregatim din timp pt. schimbarile fizice prin care va trece, sa-i oferim incredere si sa-l facem sa inteleaga ca nimeni altcineva pe lumea asta nu este mai interesat de evolutia lui decit noi parintii. Discutiile "deschise" sint vitale, sint cele care il fac pe copil sa aiba incredere in sine insusi si in cei dragi ce-l inconjoara. Eu, personal, prefer eliminarea canoanelor, de orice natura, din viata unui copil. Sint suficiente pericolele ce ne inconjoara zilnic ca sa mai exercit si alte "presiuni" asupra lui, care nu fac decit sa-l bulverseze fara a-i oferi raspunsuri normale, reale, naturale la intrebarile lui fie ca sint despre vreme, univers sau sex.
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  Legaturi
  Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
  Cat si ce vede un bebelus?

  Articole de admin

  Evaluare
  scor mediu 4.07
  voturi 28


  Prost
  Normal
  Bun
  Foarte bun
  Excelent