· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Mars de protest impotriva OUG nr. 9/2003Ordonanta de Urgenta a Guvernului care modifica Legea pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale (Legea nr.19/2000) promovata de Guvernul Romaniei reprezinta un atac la adresa familiilor romane, un atac la demnitatea femeilor si barbatilor, la dreptul lor de a avea copii si, astfel, de a construi o societate sanatoasa.

Astazi 50% dintre femei nu sunt asigurate, natalitatea este in scadere, 40% dintre femeile gravide in luna a 7-a si 50% dintre copiii in varsta de pana la 5 ani sufera de anemie, iar 70% dintre somerii de lunga durata sunt femei.

Aceasta este doar o parte a realitatii careia trebuie sa-i facem fata!

Astazi mai mult ca oricand trebuie sa avem curajul de a lupta pentru viata noastra, pentru familiile noastre, pentru copiii nostri!

Va asteptam sa fiti alaturi de noi la acest mars de protest, marti 1 aprilie 2002!

LILIANA PAGU

Presedinte Asociatia Femeilor din Romania
Coordonator al Retelei Nationale a Organizatiior de/pentru femei din RomaniaDintr-o scrisoare precedenta, doamna Liliana Pagu ne-a precizat:
"Asociatia noastra care se preocupă de apărarea drepturilor femeilor în România are totodata in vedere respectarea normelor Uniunii Europene privind egalitatea de sanse pentru femei si bărbati care este parte a aquisului comunitar, pentru a semnala orice posibilă discriminare pe bază de sex sau gen.


Asociatia noastra considera ca noile reglementari genereaza multiple forme de discriminare la adresa femeilor, cu consecinte deosebit de grave asupra persoanelor care au in ingrijire copii pana la doi ani.
Considerăm că ordonanta OUG nr.9/2003 reprezintă o discriminare directă si indirectă a femeilor din România in conformitate cu cele prevazute in Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse între femei si bărbati.

Ne referim la modificarea actualelor reglementări privind indemnizatia pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Ordonanta de urgenta prevede:
- plafonarea indemnizației la valoarea de 85% din salariul mediu net prognozat anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, indiferent de valoarea contributiei În acelasi timp,
- specifică faptul că perioada contributiei creste de la 6 luni la 9 luni
- totodată persoanele care desfasoară activitatii agricole nu sunt menționate în sfera asigurărilor obligatorii.

Aceasta ordonanta promoveaza multiple forme de discriminare:
1. O discriminare directă la care sunt supuse femeile gravide si persoanele aflate în concediu parental (în marea lor majoritate femei) în comparatie cu alte categorii de asigurati, prin mărirea stagiului de cotizare la 9 luni (comparativ cu 6 luni pentru celelalte categorii de asigurati).
2. O discriminare indirectă a femeilor în raport cu bărbații, având în vedere că numai ele sunt cele care poartă o sarcină, iar dispozitiile Ordonantei nu li s-ar putea aplica decât lor.
3. O discriminare a femeilor din mediul rural, în raport cu cele din urban. Având în vedere că o mare parte din populatia României se află în mediul rural, dintre care, mai mult de jumătate sunt femei, prevederea nou introdusă, prin care persoanele care desfăsoară activităti agricole nu sunt menționate la asigurări sociale, reprezintă o discriminare directă a acestora.
4. O discriminare a contribuabilelor la sistemul de asigurări, prin plafonarea superioară a cuantumului indemnizației la 85% din salariul mediu net prognozat anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, indiferent de contribuția anterioară la asigurări. În acest fel, persoanele a căror indemnizatie, calculată conform legii, este mai mare decât 85% din salariul mediu net prognozat, vor primi indemnizatia în valoare mai mică decât cea cuvenită pentru care s-au asigurat si pentru care au cotizat la sistemul asigurărilor sociale.".

"Stiri: Stiri: Mars de protest impotriva OUG nr. 9/2003" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
01.04.03 11:43: Cora
Cum a fost cu marsul acesta? A fost real sau doar o teapa de 1 Aprilie trasa bietilor romani?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent