· articole
· intamplari

Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Autor: Cora
data publicarii: 11.03.03


Parintii sunt mereu ingrijorati de aparitia febrei, iar de multe ori se grabesc sa anunte medicul si incearca cu ajutorul medicamentelor sau prin alte metode, total nepotrivite uneori, sa reduca aceasta febra.

Febra nu este insa o boala, ci este un simptom. Prezenta acesteia sugereaza ca organismul raspunde normal la infectiile virale sau bacteriene. De aceea este indicat ca febra sa fie urmarita cu atentie prin masurarea temperaturii corpului si in functie de valori sa se ia masurile potrivite.

In ziua de azi exista mai multe optiuni pentru a putea masura temperatura corpului. Exista 5 tipuri de termometre: cu mercur (de sticla), digitale, timpanice (pentru urechi), orale tip suzeta si axiale instantanee (benzi de pus sub brat). Benzile speciale pentru fruntea copilului nu masoara o temperatura corect si nu sunt recomandate. Metodele prin care se poate masura temperatura sunt: rectal, oral, timpanic sau axial. Metoda rectala este standard si medicii o prefera ca fiind cea mai corecta. Daca se obteaza pentru alta metoda trebuie ca valoarea masurata sa fie ajustata si comparata cu cea rectala. Urmatorul tabel ofera cateva informatii despre temperatura masurata cu cele 5 tipuri de termometre:

TERMOMETRU PRO CONTRA
Cu Mercur Temperatura citita este foarte corecta
Nu face zgomot
Citirea se face greu
Este fragil
Dureaza 2-3 minute masurarea
Digital Valoarea se citeste usor
Temperatura citita este corecta
"Beep" cind este gata
Necesita baterii
Dureaza cel putin 1 minut masurarea
Zgomotul poate trezi un copil adormit
Oral tip suzeta Prezinta siguranta
Nu trezeste un bebelus
Necesita baterii
Necesita cel putin 3 minute la masurare
Timpanic (urechi) Masurarea temperaturii se face rapid (3-5 secunde)
Elimina riscul contaminarii ce apare la folosirea combinata a metodei rectale si orale
Necesita aplicarea corecta in canalul urechii pentru masurare corecta
Nu este foarte indicat in cazul bebelusilor
Necesita baterii
Este scump
Instantaneu (axial) Masurarea temperaturii se face rapid (2-3 secunde)
Elimina riscul contaminarii ce apare la folosirea combinata a metodei rectale si orale

Este mai greu de folosit in cazul unui copil agitat
Este scump


Temperatura normala a corpului variaza de la persoana la persoana, de la ora la ora sau de la o metoda de masurare la alta. Temperatura normala medie este de 37°C (98,6°F). Temperatura normala a corpului variaza de la 36°C la 37,8°C (96,8°F-100°F), iar in functie de orele zilei poate avea valori de 36,1°C (97,0°F) intre 2-4 a.m. sau 37,2°C (99,0°F) intre 6-10p.m.

Febra este definita ca temperatura ce trece de limita normala, iar valoarea acesteia depinde de metoda de masurare. Temperatura este considerata febra daca este mai mare de 37,2°C (99°F) axial, 37,5°C (99,5°F) oral si 38°C (100,4°F) masurata rectal. Cel mai usor loc in care se poate masura este axial (sub brat), dar desi nu este cea mai exacta, important este sa se cunoasca cu certitudine daca copilul are, sau nu, febra. Din motive practice si de siguranta, temperatura masurata oral nu se recomanda copiilor sub 5 ani. Desi temperatura masurata rectal este cea mai sigura, modul in care se face poate speria copilul.

1) Masurarea temperaturii rectal

Folosind un termometru cu mercur sau digital, etapele de masurare sunt:
 • Daca se utilizeaza un termometru cu mercur, acesta se scutura de cateva ori (deasupra patului sau a unei suprafete moi, ca in caz de lovire sa nu se sparga) pana cand coloana de mercur coboara sub 37°C (98,6°F).
 • Se unge capatul termometrului cu putina crema (de preferat petroleum jelly sau o crema solubila in apa).
 • Se lasa bebelusul culcat pe spate si se indeparteaza scutecul. Copilul mai mare se poate lasa culcat pe o parte.
 • Daca se foloseste un termometru digital se apasa pe butonul de pornire.
 • Se tin cu o mana picioarele ridicate si usor se introduce termometrul in rect la cca. 2,5 cm (in cazul termometrului cu mercur partea argintata trebuie sa fie introdusa aproape in intregime).
 • Se tine termometrul cu mercur in pozitie timp de 3-5 minute sau pe cel digital pana se aud cateva "beep"-uri; apoi se scoate si se citesc indicatiile.
 • Se curata termometrul foarte bine dupa fiecare folosire.

Copilul se poate tine si culcat pe burta, pe picioarele adultului, iar acesta trebuie sa tina o palma pe mijlocul copilului; se introduce termometrul uns cu crema la cca. 2,5 cm.

2) Masurarea temperaturii axial (sub brat)

Folosind un termometru digital sau cu mercur se urmeaza urmatoarele etape:
 • Se porneste termometrul digital, sau cel cu mercur se scutura bine pana cand coloana de mercur coboara sub 37°C (98,6°F).
 • Se plaseaza termometrul in scobitura de sub brat si se tine bratul copilului ferm, in jos, peste piept.
 • Termometrul cu mercur se mentine in pozitie timp de 4-5 minute, iar cel digital pana in momentul in care se aud "beep"-uri (se recomanda ca in cazul folosirii acestui termometru, "beep"-urile sa fie ignorate, iar termometrul digital sa ramana in aceeasi pozitie 2-4 minute pentru masurarea cat mai exacta a temperaturii). In cazul folosirii termometrului axial instantaneu (banda ce se lipeste pe piele) citirea va apare in 2-3 secunde.
 • Se aduna 1°C (°F) pentru a a putea fi comparata cu cea masurata rectal, reala. In cazul benzilor acest grad se adauga automat.
3) Masurarea temperaturii timpanului (urechii)

Cand se foloseste un astfel de termometru trebuie sa fie asigurata inchiderea completa a canalului urechii. Daca copilul este culcat pe o parte, pe o suprafata calda, se asteapta 5 minute inainte de a masura temperatura pentru a preveni retinerea caldurii in interiorul urechii. Nu se ia temperatura imediat dupa ce copilul a venit de afara, unde a fost frig.
 • Temperatura se masoara la urechea corespunzatoare maini adultului: dreapta daca este dreptaci, stanga daca este stangaci.
 • Capatul termometrului se introduce cu atentie in ureche cu lentila aplecata usor in fata.
 • Cu mana libera se trage usor de lobul urechi (pentru copilul mai mic de 1 an se trage de lob in spate si in sus) Aceasta miscare va permite canalului urechii sa se inchida perfect.
 • Din momentul in care termometrul este pozitionat corect se apasa butonul de pornire.
 • Se citeste temperatura dupa 3-4 secunde.
 • In cazul bebelusilor mai mici de 3 luni, a copiilor mai mici de 3 ani cu probleme de sanatate sau cand inca nu se cunoaste exact modul de folosire al acestui termometru, temperatura se va lua de 3 ori si cea mai corecta va fi cea mai ridicata valoare.
 • Filtrul lentilei se va curata sau schimba dupa fiecare folosire.
4) Masurarea temperaturii oral

Aceasta se va putea lua la interval de 30 de minute de cand copilul a servit masa sau a consumat lichide, pentru a preveni erorile de citire.

Termometrul tip suzeta.
Acesta prezinta siguranta si indica temperatura corect in cazul copiilor mici. Termometrul se va folosi insa numai pentru masurarea temperaturii si nu ca suzeta obisnuita.
 • Se apasa pe butonul de pornire localizat in partea din fata a suzetei.
 • Se pozitioneaza bulbul in gura copilului.
 • Temperatura se va citi dupa 3 minute. Pentru a compara aceasta citire cu cea masurata rectal, reala, se aduna 0,5°C (°F).
 • Bulbul suzetei se va curata foarte bine dupa fiecare folosire.
Termometrul digital sau cu mercur. In cazul copilului mai mare de 5-6 ani (sau din momentul in care poate urma instructiunile de folosire), se poate opta fie pentru termometrul digital, fie pentru cel cu mercur.
 • Copilul trebuie sa deschida gura si sa scoata limba afara.
 • Se porneste termometrul digital sau cel cu mercur se scutura bine pana cand coloana coboara sub 37°C (98,6°F).
 • Se introduce termometrul sub limba, in spatele gurii, in dreptul ultimului molar si apoi copilul trebuie sa inchida gura - foarte usor in cazul termometrului cu mercur. Copilul nu trebuie sa muste, dar trebuie sa mentina termometrul in aceeasi pozitie, prin plasarea limbii intre incisivii de sus.
 • Se lasa termometrul in pozitie timp de 1-2 minute (sau in functie de ce spun instructiunile lui de folosire). !!! Nu se lasa niciodata copilul nesupravegheat, cu un termometru in gura. Se scoate termometrul si se citesc indicatiile.
 • Se aduna 1°C (°F) pentru a putea compara cu temperatura reala, masurata rectal.

!!! Temperatura normala medie a copilului poate sa fie intre 36,1 - 37,7°C (97 - 100°F).

!!! Un copil mai mic de 6 luni, chiar cu febra usoara 37,8°C (100,2°F) sau un copil mai mare de 6 luni cu peste 38,8°C (102°F), masurate rectal, necesita imediat atentie medicala. Aceeasi recomandare este valabila si pentru o febra usoara, ce dureaza mai mult de 2-3 zile, la un copil mai mare de 6 luni.

!!! Pentru temperatura mai mare de 40,5°C (105°F) se va merge imediat la Urgente.

Bibliografie:
The Children Hospital Guide to Your Child's Health and Development - Children's Hospital Boston
Cum imi cresc copilul - Laurence Pernoud
The 3 a.m. Handbook. The most Commonly Asked gouestions about your child's health - William Feldman.

"Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
09.03.07 04:57: Cora
Ca update la acest articol.
In US si probabil si in alte tari, a aparut in ultimii 2 ani un nou termometru digital care masoara temperatura pe frunte (artera temporala). Aici poate fi gasit in majoritatea farmaciilor sub numele COMFORT SCANNER - Temporal Thermometer si este facut de firma EXERGEN. http://www.exergen.com/medical/TAT/tatconsumerpage.htm
Masurarea temperaturii se face pornind din mijlocul fruntii si plimbind termometrul peste timpla (unde se afla situata aceasta artera temporala). Masuratoarea este foarte exacta, diferenta intre temperatura masurataasa si cea rectala fiind aproape nesemnificativa. Eu personal am facut aceasta verificare cu alt termometru digital.
Termometrul il gasiti aici intre 30-40$, dar merita toti banii. Puteti masura temperatura la orice ora din zi si din noapte, fara sa treziti copilul si chiar fara sa aprindeti lumina.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Evaluare
scor mediu 4.21
voturi 28


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent