· articole
· intamplari

Alaptare: Alaptare: Medicamentele si alaptarea

Autor: ani
data publicarii: 23.06.03


Trebuie sa continui sa alaptezi.
De-a lungul anilor, prea multor femei li s-a spus in mod gresit sa inceteze alaptarea daca urmeaza un tratament medical.

In decizia de a continua alaptarea cand o mama ia un medicament, trebuie sa se ia in calcul si faptul ca este posibil ca sugarului sa nu i se transmita nimic prin lapte. De asemenea trebuie luat in considerare riscul nealaptarii pentru sugar, la fel ca si pentru mama.

Sunt o multime de riscuri ale nealaptarii, deci intrebarea care trebuie pusa ar fi: adaugarea unei mici cantitati de medicament in laptele matern face alaptarea mai periculoasa decat hranirea cu formula? Raspunsul este: "aproape intotdeuna". Hranirea cu putin medicament in laptele matern este aproape intotdeauna fara riscuri. Cu alte cuvinte, sa ai grija de copilul tau inseamna sa continui alaptarea, nu sa o incetezi.

Aminteste-ti ca incetarea alaptarii pentru o saptamana poate rezulta in intarcare, riscand ca sugarul sa nu mai accepte sanul. Pe de alta parte trebuie luat in considerare ca unii sugari refuza categoric sticla, deci sfatul de a opri alaptarea nu este numai gresit, dar cateodata si impracticabil. Este foarte usor sa sfatuiesti ca mama sa se mulga in timp ce sugarul nu este hranit la san, dar aceasta nu este foarte usor realizabil in practica si mama poate sfarsi cu sanii inflamati si durerosi.

Majoritatea medicamentelor ajung in laptele matern, dar de obicei numai in mica cantitate. Foarte putine medicamente pot cauza probleme sugarilor chiar si in doza mica. Mamele care alapteaza si care sunt sfatuite sa inceteze alaptarea din cauza unui anumit medicament ar trebui sa intrebe daca medicul este sigur de aceasta verificand cu surse de incredere si/sau prescriind un alt medicament cu riscuri mai mici sau fara nici un risc. In zilele noastre este rar o problema sa se gaseasca un medicament alternativ mai sigur. Daca medicul nu este flexibil, mama ar trebui sa caute si o a doua opinie si nu sa inceteze sa alapteze.

Majoritatea medicamentelor sunt sigure daca:

 1. Sunt in general prescrise si pentru sugari - cantitatea pe care sugarul o asimileaza prin lapte este mult mai mica decat cea pe care ar asimila-o daca i s-ar administra medicamentul direct;
 2. Sunt considerate ca fiind fara nici un risc daca sunt administrate pe perioada sarcinii.
 3. Nu sunt absorbite de stomac sau intestine-acestea includ multe, dar nu toate medicamenetele administrate prin injectie.
  Exemple sunt: gentamicin (sau alte medicamente in aceasta familie de antibiotice), heparin, interferon, anestezicele locale, omperazole.
 4. Nu ajung in lapte - unele medicamente sunt prea mari ca sa ajunga in lapte. Exemple sunt: heparin, interferon, insulina.
Urmatoarele sunt cateva medicamente de baza folosite in timpul alaptarii si considerate fara riscuri:
 • Acetaminophen (Tylenol, Tempra);
 • Alcool (in cantitati rezonabile);
 • Aspirina (in doze obisnuite si pentru perioade scurte);
 • Majoritatea medicamentelor antiepileptice;
 • Majoritatea antihipertensivelor;
 • Tetraciclina;
 • Codeina;
 • Ibuprofen;
 • Prednisone;
 • Thyroxin;
 • Propylthiourocil (PTU);
 • Warfarin;
 • Tricyclic;
 • antidepresante;
 • Sertraline (Zoloft);
 • Paroxetine (Paxil);
 • Alte antidepresante;
 • Metronidazole (Flagyl);
 • Omperazole (Losec);
 • Nix;
 • Kwellada.

Nota: Desi in general este fara riscuri, fluoxetine-ul (Prozac) este mentinut in corp o lunga perioada de timp. Deci, un copil nascut de o mama care si-a administrat acest medicament in timpul sarcinii, va avea mari cantitati in corp, si chiar o mica cantitate adaugata in timpul alaptarii poate rezulta in acumulari importante si efecte secundare. Acestea sunt rare, dar s-au intamplat.

Medicamentele aplicate pe piele, inhalate (de exemplu medicamente pentru astm) sau aplicate la nas sau ochi sunt aproape intotdeauna fara riscuri in timpul alaptarii.
Anestezicele locale nu sunt absorbite de stomacul sugarului si nu prezinta nici un risc.
Anestezicele generale ajung in lapte numai in cantitati foarte mici (ca toate medicamentele) si nu se stie sa aiba efecte asupra sugarului. De obicei sunt retinute de organism foarte putin si sunt eliminate extrem de rapid de corp. Poti alapta de indata ce te trezesti!

Nu se cere intreruperea alaptarii daca mamei ii sunt administrate vaccine. Din contra, vaccinele vor ajuta sugarul sa-si dezvolte sistemul imunitar.

Razele X - o mama care este radiata sau scanata nu trebuie sa inceteze sa alapteze. Motivul este ca nimic nu ajunge in lapte, si chiar daca ajunge nu va fi absorbit de copil.
Semne de intrebare sunt puse in legatura cu scanarile radioactive si scanarile tiroidiene!

Pentru o mai mare siguranta va rugam ca intotdeauna sa urmati sfatul medicului de familie sau medicului pediatru al copilului.


Sursa: The new parents guide

.


"Alaptare: Alaptare: Medicamentele si alaptarea" | cont nou | 5 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
02.08.06 21:17: AdrianaSimion
As dori sa stiu daca dintre medicamentele enumerate mai sus este vreunul si pentru dureri de cap. Eu am ramas cu niste dureri de cap dupa operatia cezariana in timpul careia am avut rahie anestezie
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

26.04.07 14:32: nicoletas
Stiti cumva daca exluton este contraindicat in alaptare?Multumesc
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

29.04.08 12:44: aviatoarea
EU AM AVUT DINTOTDEAUNA PROMLEME CU COLOANA VERTEBRALA AVIND LIPSA O VERTEBRA LA COLOANA SACRALA.PINA A RAMINE INSARCINATA,CIND ERA NEVOIE MA UNGEAM LOCAL CU DICLOFENAC.DE CIND ALAPTEZ NU AM MAI FOLOSIT NICI UN FEL DE UNGUENT,DOAR PORT BRIU.AS DORI SA STIU CE POT FOLOSI FARA FRICA IN PERIOADA ALAPTARII PT DURERE.MULTUMESC ANTICIPAT
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de ani

Evaluare
scor mediu 3.53
voturi 13


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent