· articole
· intamplari

Metode naturale de contraceptie (planificare naturala)Metodele naturale de contraceptie (sau planificarea naturala) se bazeaza pe recunoasterea zilelor fecunde ale femeii, zile in care se poate produce o sarcina. Invatarea lor poate ajuta cuplul sa le foloseasca atat la contraceptie (prin evitarea contactelor sexuale in aceasta perioada sau recurgerea la celelalte mijloace anticonceptive) cat si la conceptie.

Modul in care aceste metode actioneaza se bazeaza pe evitarea intalnirii dintre spermatozoizi si ovul prin renuntarea la contacte sexuale in perioada in care ovulul ar putea fi fecundat.


Principalele metode naturale de contraceptie sunt:

metoda temperaturii bazale reprezinta metoda care determina perioada fertila prin masurarea temperaturii corpului (in stare de repaos) cu un termometru special, cu scara extinsa intre temperaturile de 36 si 38 de grade, pentru a determina si cele mai mici cresteri ale temperaturii.

Temperatura din perioada preovulatorie este egala sau mai mica de 36,6 grade si creste in jurul momentului ovulatiei (eliberarea ovulului), perioada in care femeia poate ramane insarcinata. In cazul metodei temperaturii bazale se masoara temperatura de dimineata, dupa trezire. Prin observarea atenta a curbei temperaturii pe parcursul a mai multe cicluri, poate fi stabilit relativ exact momentul ovulatiei;

metoda mucusului cervical determina faza fertila prin controlul permanent a modificarilor caracteristicilor mucusului cervical din gatul uterin, ce poate fi pipait in vagin. Rolul mucusului este de a proteja spermatozoizii si a le usura parcurgerea drumului spre uter la intalnirea cu ovulul. Dupa menstruatie, sub actiunea hormonilor estrogeni, al caror nivel incepe sa creasca, mucusul cervical incepe sa-si schimbe atat consistenta cat si cantitatea. Pentru a folosi aceasta metoda, femeia trebuie sa poata face diferenta intre senzatia de "uscaciune" si "umezeala" la nivelul deschiderii vaginale din diferite faze ale ciclului menstrual. In timpul perioadelor "umede" trebuie sa poate face diferenta intre diferitele tipuri de mucus. In timpul perioadei fertile el are un aspect clar, este alunecos si elastic si abundent;

metoda calendarului (sau a ritmului) este metoda prin care se determina perioada fertila prin urmarirea ciclurilor menstruale anterioare. O sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele din jurul ovulatiei : 3-4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta. La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual. In cazul in care ciclul menstrual nu este constant calculul perioadei fertile difera : se identifica ciclul cel mai scurt si a cel mai lung din cel putin 8 - 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 20, pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11 iar din rezultate se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna. De exemplu, perioada fertila a unei femei cu un ciclu ce variaza intre 27 si 33 de zile va fi cuprinsa intre ziua a 9 a (27 - 18 = 9) si ziua a 22 (33 - 11 = 22). Contraceptia se obtine prin evitarea contactelor sexuale in aceasta perioada fertila;

metoda simptotermala reprezinta combinatia mai multor metode : metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical la cere se poate adauga metoda palparii colului si observarea durerii ovulatorii. Metoda palparii colului se bazeaza pe controlul tonusului colului uterin : cu 4 - 5 zile inainte de ovulatie colul se inmoaie iar dupa ovulatie redevine ferm. Durerile ovulatorii apar in momentul ovulatiei si sunt precum cele ale unei apendicite.

Avantajele metodelor naturale de contraceptie nu sunt deloc de neglijat. Ele nu reprezinta nici o interventie pe corp, pretul lor este scazut, iar invatarea lor poate ajuta cuplul sa le foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie.
Dar, ca orice metode contraceptive, pe langa avantaje, exista si anumite dezavantaje. In cazul folosirii abstinentei periodice, intervalele de timp in care trebuie evitat contactul sexual sunt lungi (10 - 15 zile in fiecare ciclu menstrual). Ele necesita instruire considerabila pentru o utilizare corecta, iar eficienta lor poate scade foarte mult in cazul in care nu exista cooperare si hotarare din partea ambilor parteneri.
Eficienta lor este relativa.
Termometrele si foile de diagrama necesare se gasesc in farmacii sau cabinetele de planificare familiala.

IMPORTANT:
Aceste metode contraceptive nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala nici a infectiei cu virusul HIV.

Aceste metode pretind o disciplina si un stil de viata regulat. O faza intensa de invatare si de practicare atenta a acestei metode sunt conditiile unei preveniri sigure a conceptiei. Metoda poate fi recomandata numai femeilor care isi cunosc bine corpul si au un ciclu regulat. Din acest motiv metodele sunt foarte nesigure pentru fetele tinere, al caror ciclu nu s-a stabilizat inca.Sursa: www.seximus.ro

.

"Metode naturale de contraceptie (planificare naturala)" | cont nou | 11 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
14.06.02 16:43: Cora
Aceste metode naturale au o eficienta de 50-60% si un cuplu ar trebui sa le ia in considerare numai in combinatie cu alte metode de contraceptie inofensive, cum sint folosirea prezervativului, diafragmei sau spermicidelor. Sansele evitarii unei sarcini nedorite pentru aceste combinatii sint 99%, asta ca sa lasam 1% loc si raului.:-)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Va sa zica aceasta metoda se recomanda femeilor cu ciclu regulat. Cite femei au un ciclu regulat toata viata? 20-25% sau mult mai putin.:-( Deci din start trebuie sa se gindeasca la combinatii de metode pentru prevenirea unei sarcini.
Mai mult, metodele naturale nu le-as recomanda sub nici o forma in primul an dupa o sarcina, pe perioada alaptarii sau dupa intarcare citeva luni. Nivelul hormonal variaza foarte mult in aceste perioade si oricit de regulat ar parea sa fie ciclul, sfatul meu este sa renuntati sa va bazati doar pe metodele naturale.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Sondaj
Ce metoda naturala de contraceptie ai recomanda unui cuplu?
metoda temperaturii bazale
metoda mucusului cervical
metoda calendarului
metoda simptotermala
nici una
nu stiu

rezultate
sondaje
voturi: 159 comentarii : 1
Legaturi
Articolul cel mai citit despre contraceptia:
Metode naturale de contraceptie (planificare naturala)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.09
voturi 65


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent