· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Mii de copii ai capsunarilor nu au certificate de nastere romanesti

Milioanele de romani care muncesc in afara granitelor, de ani de zile, trimitand in tara, anual, miliarde de euro care sustin economia, continua sa se confrunte cu obstacole birocratice nasite de autoritatile de la Bucuresti.

De pilda, inscrierea sau transcrierea actelor de stare civila (certificate de nastere, de casatorie si deces) sunt proceduri intr-atat de complicate, incat dureaza pana la 6 luni! Unde mai pui ca si costa sute de euro.

Astfel, mii de copii romani nu au certificate de nastere romanesti. Asta inseamna ca, oficial, sunt ca si inexistenti.

Neajunsurile acestei situatii incep cu imposibilitatea scoaterii copiilor din tara, odata ce au fost adusi aici.

Multi romani care nu aveau habar de complicatiile la care se expun si-au pierdut slujbele din strainatate, dupa ce au venit sa-si petreaca concediile acasa, impreuna cu copiii nascuti „afara”.

Ei au putut trece granita incoace cu copiii, in baza documentelor avute (certificatul de nastere strain, un titlu de calatorie), dar nu au mai putut iesi, in lipsa certificatului de nastere romanesc. Fara acesta, nu se poate face nicio mentiune in pasaportul parintelui insotitor.

Formalitatile de transcriere a certificatului de nastere strain, demarate in Romania, dureaza, de regula, 3 luni, in cazul copiilor care au varsta pana la un an. Pentru cei mai mari, poate dura chiar mai mult, intrucat e nevoie de o sentinta judecatoreasca.

Parintii nu au alta solutie decat sa astepte, pierzandu-si locul de munca din strainatate, sau sa plece, lasandu-si copilul in grija cuiva, cel putin pana la emiterea documentului asteptat.Sursa:Hotnews.ro.

"Stiri: Stiri: Mii de copii ai capsunarilor nu au certificate de nastere romanesti" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
10.10.07 14:04: raluve
of mai....:(
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

20.11.07 16:13: sorinadaniela
Eu nu fac parte din grupul capsunarilor, dar traiesc in Italia de ani de zile impreuna cu familia. Am nascut o fetita in Italia si am avut aceleasi probleme cu certif de nastere romanesc. Norocul nostru a fost ca am auzit ceva asa vag de niste probl, asa ca am inceput sa ne informam despre ce e vorba. Am trimis socri la starea civila in buzau sa intrebe ce acte ne tr. Acestia ne-au dat lista. Am facut tot ceea ce tr in Italia impreuna cu procura pt soacra mea si le-am trimis in Ro. Ei le-au depus la starea civila Buzau in februarie. Noi am ajuns acasa in vacanta in mai. Actele inca nu erau venite de la Bucuresti dupa 4 luni. Am inceput sa ne informam. La Buc actele ar tr sa stea max 3 luni. Si atunci ce ce nu erau inca ajunse actele la Buzau? Cine stie? Cert e ca a tr sa luam firul actelor si sa mergem noi dupa ele la Buc, sa le aducem noi la Buzau la Prefectura. Aici am gasit o fiinta de treaba care a prelucrat pe moment actele si ni le-a dat sa le ducem personal la Starea civila bz, doar ca aici am dat peste niste persoane ciufute, ca sa fiu draguta. Reusisem sa obtinem cu greu o programare la pasapoarte pe care era sa o pierdem din cauza dragutelor functionare de la Starea civila. Cu toate ca de 2 sapt eram zi de zi prezenti la Starea civila si am fost noi care am adus toata documentatia de la Buc am fost tratati ca niste imbecili. Sotul meu a inceput sa tipe la ele ca un nebun la un moment dat, eram asteptati la pasapoarte iar ele se comportau ca si cum aveau la dispozitie tot timpul din lume.Noi am facut tot ceea ce cerea legea, poate chiar in plus dar oricum ar fi pierdeam locul de munca din Italia din cauza cui? A noastra in nici-un caz. Cred ca din cauza imbecilitatii anumitor persoane... Fara cuvinte... O zi buna! PS: Sper ca asa ceva sa nu mi se intample din nou acum ca sunt din nou insarcinata.Ciao! Bafta! Sorina
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

03.12.07 13:57: ammi
se vede inca o data cum statul nostru de 2 bani apreciaza copiii nostri, care vor fi viitorul de maine, asta ca si cu alocatiile. Copiii nostri valoreaza nici 10 euro pe luna.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de onush

Evaluare
scor mediu 3.5
voturi 14


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent