· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Mii de părinţi au cerut protejarea copiilor împotriva bolilor pneumococice


Aceştia au semnat deja petiţia pentru introducerea, începând din anul 2013, a vaccinului pneumococic în calendarul de imunizări gratuite oferite de stat.Mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii profesionale de medici au marcat astăzi Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei prin demararea unei ample campanii de informare, de creştere a conştientizării părinţilor cu privire la riscurile bolilor pneumococice şi de strângere de semnături pentru introducerea vaccinului pneumococic în programul naţional de imunizare.

Mii de părinţi care au trecut astăzi prin staţiile de metrou Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei au semnat petiţia pentru susţinerea acestei cauze, care poate oferi copiilor noştri un viitor mai bun. Semnăturile adunate se adaugă celor aproximativ 5.000 de părinţi care au semnat deja petiţia online „Spune DA introducerii vaccinului pneumococic!“, lansată în urmă cu câteva săptămâni.

„În prezent doar 2% dintre părinţii din România îşi permit să cumpere acest vaccin pentru micuţii lor, de aceea sperăm că autorităţile vor lua deciziile necesare pentru ca cei 200.000 de copii care vin pe lume în fiecare an în ţara noastră să fie protejaţi. Nu trebuie să uităm că în Uniunea Europeană 23 de state au introdus deja acest vaccin în calendarul de imunizări gratuite, iar copiii din România merită aceleaşi drepturi“, a declarat Andreea Marin Bănică, ambasadorul campaniei Coaliţa pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi preşedintele Fundaţiei Preţuieşte Viaţa. Aceasta a stat de vorbă cu trecătorii de la metrou pentru a-i informa despre pericolul bolilor pneumocice, principala cauză de deces infantil la nivel mondial, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. Pneumonia ucide anual peste 1,3 milioane de copii din întreaga lume, provocând 18% din cazurile de mortalitate infantilă . Responsabilă de cele mai multe cazuri de pneumonie bacteriană este pneumococul, care provoacă în fiecare an peste 14,5 milioane de episoade de boli pneumococice grave la copiii mai mici de 5 ani .

Alături de Andreea Marin Bănică, la evenimentul organizat de Societatea de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie, împreună cu Fundaţia Preţuieste Viaţa, au fost prezenţi şi medici care au îndemnat părinţii să-şi vaccineze copiii, aceasta fiind singura metodă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru reducerea incidenţei bolilor pneumococice.

„Din nefericire, România deţine un loc fruntaş în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, cu o rată de 9,79 la 1.000 de nou-născuţi, mai mult decât dublu faţă de media europeană. Aproximativ o pătrime din cazurile de deces se produc din cauza bolilor aparatului respirator, principala cauză fiind bolile cu localizare pulmonară, adică pneumoniile. În calitate de medic, recomand cu tărie vaccinarea copiilor, lucru care ar reduce cu 50% rata mortalităţii infantile prin bolile pneumococice, chiar din primul an de vaccinare“, a afirmat Dr. Doina Pleşca, Vicepreşedinte al Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie. În România, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică , în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere .

Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii, sepsis sau meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episod de boală, precum retard mintal, tuburări de comportament, tulburări de vedere şi auz, şi nu în ultimul rând epilepsie.

La finalul evenimentului toți cei prezenți au ridicat mâinile pentru o fotografie de grup care a marcat startul campaniei Child Health Now, derulată de World Vision la nivel mondial, ce are ca scop atragerea atenției liderilor lumii asupra necesității urgente de a pune capăt deceselor copiilor cu vârsta până la 5 ani ale caror cauze pot fi prevenite. Până la 20 noiembrie, World Vision îi invită pe internauții din România să “semneze” petiția organizației într-un mod original și anume să posteze pe un “wall” dedicat fotografii cu ei, cu familia, prietenii, colegii cu mâinile ridicate în semn de susținere a cauzei.

Luptă împotriva pneumoniei. Salvează un copil!.

"Stiri: Stiri: Mii de părinţi au cerut protejarea copiilor împotriva bolilor pneumococice" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent