· articole
· intamplari

Minciuna si furtul

Autor: raul
data publicarii: 02.06.03


Minciuna si furtul sunt comportamente comune, dar gresite, la copiii de varsta scolara. In timp ce formele severe ale acestor comportamente indica o mult mai serioasa problema psihologica, de cele mai multe ori este vorba despre un comportament comun care, in timp, va fi depasit. Minciuna si furtul sunt mai intalnite la baieti si se intalnesc cel mai mult la copiii cu varstele cuprinse intre 5 si 8 ani.

Ce-i de facut in cazul in care copilul tau minte?

In cazul unui copil care minte, este foarte important sa tinem cont de varsta si stadiul de dezvoltare al lui.

Copiii sub varsta de 3 ani nu mint intentionat. Copiii din aceasta grupa de varsta nu inteleg ceea ce vorbesc si astfel experimenteaza limba si noile cunostiinte acumulate despre lumea inconjuratoare. Ei pot totusi minti pentru a evita o pedeapsa, deoarece inteleg consecintele, dar codul moral lor moral inca nu este dezvoltat.

Copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani au probleme in stabilirea limitei dintre lumea reala si fantezie. La aceasta varsta ei pot avea prieteni de joaca imaginari, le plac povestile si jocurile imaginare. Minciunile copiilor din aceasta grupa de varsta sunt in marea lor majoritate povesti inventate de ei, nu minciuni intentionate. In jurul varstei de 6-7 ani copiii inteleg ce este minciuna dar totusi vor continua sa triseze daca este posibil.

Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani inteleg atat ce este minciuna cat si latura morala negativa a acestui comportament. Totusi, copiii pot continua sa minta pentru a testa regulile si limitele impuse de adulti. Atunci cand va spune o minciuna, copilul va avea motive pentru a o face. La aceasta varsta regulile sunt foarte importante, astfel incat trisatul devine mai putin important.


Alti factori ce pot cauza minciuna la copii

 • Copiii pot minti in cazul in care parintii asteapta prea multe de la ei.
 • Copiii pot minti despre notele lor in cazul in care parintii cred ca ei invata mai bine decat in realitate.
 • In cazul in care un copil este intrebat de ce a avut un anume comportament gresit, el poate minti deoarece nu poate explica actiunile lui.
 • Copiii care nu sunt educati intr-un mod consistent pot minti.
 • Copiii care nu sunt laudati sau rasplatiti pot minti pentru a atrage atentia.

Cand devine minciuna o problema?

Exista mai multe situatii care ar trebui sa ne ingrijoreze. In cazul aparitiei uneia din situatiile urmatoare, este foarte important ca un medic pediatru sa consulte copilul:

 • Un copil care minte si in acelasi timp are alte probleme comportamentale cum ar fi piromania, rautatea fata de animale, insomnia, sau este hiperactiv, poate avea probleme psihologice.
 • Copiii care nu au multi prieteni sau nu doresc sa se joace in grup pot avea respectul de sine foarte scazut si pot fi deprimati.
 • Copiii care mint pentru a obtine ceva de la altcineva si nu arata nici un semn de regret.

Ce-i de facut in cazul in care copilul tau fura?

Ingrijorarea parintilor este mult mai mare in cazul furtului deoarece se poate intampla in afara casei si poate afecta alte persoane. Pe parcursul scolii furtul poate fi semnul unor probleme, dar poate fi si rezultatul presiunii din partea prietenilor si nevoia copilului de integrare. Este foarte important sa consideram situatia din oate punctele de vedere.

Copiii mai mici de 3 ani iau lucrurui deoarece nu inteleg complet diferenta dintre ce este al lor si ce nu. Ei pot deveni apoi posesivi si protejeaza lucrurile care le apartin. Ei nu fura din rea intentie.

Copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani incep sa respecte lucrurile ce apartin altor persoane. Totusi, ei vor renunta la proprietate, indiferent de valoarea ei, daca doresc altceva. Respectul fata de proprietate se va dezvolta in continuare la copiii de varsta scolara.

In jurul varstei de 9 ani, copilul ar trebui deja sa respecte proprietatea altcuiva si sa inteleaga ca a fura este gresit. Copiii de aceasta varsta pot continua sa fure din anumite cauze, cum ar fi:

 • Ei pot simti presiune din partea prietenilor si doresc sa se integreze.
 • Un respect de sine foarte scazut.
 • Nu au nici un prieten si astfel incearca sa isi 'cumpere' prieteni.
 • Ei pot incerca sa devina foarte buni hoti pentru a avea ceva de care sa fie mandri, aceasta in cazul lipsei unui raspuns pozitiv din partea parintilor.

Cand devine furtul o problema?

Exista mai multe situatii ce ar trebui sa ne ingrijoreze. In cazul aparitiei uneia din situatiile urmatoare, este foarte important ca un medic pediatru sa consulte copilul:

 • Un copil deja mare care fura si care nu arata nici un semn de regret.
 • Un copil care fura in mod constant.
 • In cazul existentei si altor probleme comportamentale.

Probabil toti copiii mai mari de 3 ani vor minti si/sau vor fura, dar este important de tinut minte ca majoritatea acestor comportamente fac farte din procesul de crestere si dezvoltare si nu reprezinta niste probleme grave. Fiecare copil este unic. Insa nu ezita sa consulti medicul pediatru in legatura cu orice posibila problema.Resurse Children's Hospital Boston
.

"Minciuna si furtul" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
19.07.05 03:33: AndaF
Si noi am avut o problema de genul acesta cand Cipi avea vreo' 3 ani jumate... a luat o guma de mestecat de pe raft, iar eu nu am observat decat cand am iesit din magazin... imi venea sa intru in pamant de rusine!L-am certat si l-am pus sa duca guma innapoi ca s-o platim... insa incidentul s-a repetat iar la vreo' 2 luni... si iar am avut discutii...Nu cred ca o facea intentionat, insa i-a luat ceva timp ca sa inteleaga ca nu poate lua ceva fara sa plateasca ( nici acum nu cred ca intelege foarte bine care e treaba cu banii...chiar daca i-am explicat..)Acum s-a facut mare si stie ca daca vrea ceva trebuie sa puna in cos si sa platim :)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 4
voturi 18


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent