· articole
· intamplari

Miscarea nationala „Si eu traiesc sanatos”: de 5 ani in scolile din Romania0-0/s261x260/13007177_993939063976501_3553495870349900268_n.jpg?oh=3af199141b8acdb992b349499df8a069&oe=57AD5D2F"/>
Doar 38% dintre copii fac mişcare în fiecare zi. Aproximativ jumătate dintre copiii de clasa I din Bucureşti petrec în medie 2 ore pe zi în faţa unui ecran în timpul săptămânii, respectiv 3 ore în weekend, iar o treime din aceştia petrec mai mult de 4 ore pe zi în timpul weekend-ului, sunt doar câteva dintre rezultatele unui studiu realizat la iniţiativa Fundaţiei PRAIS, pe un eşantion de 677 de părinţi ai elevilor de clasa I din 30 de şcoli bucureştene.

Fundația Prais este, de altfel, inițiatoarea mișcării naționale “Şi eu trăiesc sănătos!” – SETS, care sărbătoreşte în acest an cea de-a cincea ediţie, fiind prezentă în şcolile cu cursuri primare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Otopeni, Ploieşti, Roman şi Timişoara. Este vorba atât de cluburi care desfășoară activități practice, înființate în școli de elevii claselor I-IV, sub coordonarea unui cadru didactic, cât și de lecții deschise, susținute de studenți la Universitatea Națională de Educație Fizică si Sport (UNEFS).

Lecții deschise sportive
În cadrul lectiilor deschise, studenții voluntari susțin prezentări și demonstrații ale sporturilor practicate, precum și jocuri bazate pe activități fizice, acestea fiind o sursă de bună dispoziție și o puternică motivație pentru copii de a face mișcare în grup. Prin exemplul personal și prin demonstrațiile sportive pe care le fac, studenții de la UNEFS îi motivează pe elevi să facă zilnic mișcare, să practice un sport, distrându-se, simțindu-se bine.

Pe lângă intervențiile directe în şcoli, mişcarea naţională SETS a dezvoltat portalul de informare publică dedicat părinţilor şi copiilor (www.sets.ro) precum şi propria platformă social media (conţinând pagini şi conturi SETS de Facebook, Twitter, YouTube, Instagram).

Cluburile SETS
• Pot înfiinţa „Cluburi SETS – Mişcare şi Distracţie!” elevii din clasele I, a II-a, a III-a şi a IV-a din şcoală.
• La baza clubului este recomandat să stea iniţiativa a minim 6 elevi sub îndrumarea învăţătorului coordonator. Profesorul de sport poate fi un aliat de încredere.
• Cluburile noi se vor înregistra online pe portalul www.sets.ro, prin crearea unui cont unde vor putea încărca informaţii şi fotografii din cadrul activităţilor organizate.
• Clubul va avea un nume şi o siglă realizate de către elevi. În cadrul concursului, creativitatea în conceperea siglei şi a numelui clubului sunt elemente importante.
• Toate cluburile înscrise pe site vor participa la concursul „Cel mai activ club SETS”.

Activităţile practice din cadrul clubului se vor organiza în următoarele condiţii:
• În locuri special amenajate, în interior sau în aer liber: parcuri, terenuri şi/sau săli de sport etc.;
• Locul şi condiţiile de derulare a activităţilor practice vor fi stabilite de către învăţătorul coordonator, care este responsabil de siguranţa elevilor;
• Activităţile se vor desfăşura în prezenţa învăţătorului coordonator, nu vor avea caracter competiţional, iar elevii vor participa voluntar;
• Fiecare activitate va implica minim 6 membri ai Clubului şi va avea o durată minimă de 20 de minute;
• Membrii clubului se vor reuni săptămânal pentru stabilirea Planului de Activităţi Fizice, care va putea fi afişat în sălile de curs sau în şcoală;
• Fiecare club va completa online un Raport al Activităţilor Fizice, în contul clubului, menţionând numărul de participanţi, data şi o scurtă descriere pentru fiecare activitate, însoţită de fotografii ilustrative.

Cel mai activ „Club SETS – Mişcare şi Distracţie!” din oraş va fi premiat anual în luna iunie!

Câteva cifre
În cei cinci ani de desfăşurare, mișcarea națională SETS a reușit să angreneze peste 136.700 de elevi din clasele I-IV din 252 de şcoli, 2.800 cadre didactice, 300.000 de părinţi şi peste 2 milioane - public larg.

Peste 400 de studenţi sportivi voluntari de la Facultăţile de Educaţie Fizică şi Sport partenere au susţinut 344 de lecţii deschise SETS în 88 de şcoli la care au participat 21.826 de elevi.

15.611 de elevi au înscris voluntar 383 de Cluburi SETS de Mişcare şi Distracţie, desfăşurând 6.426 de activităţi fizice şi sportive.

Editor: Adina Gruia, Foto: 123RF
.
"Miscarea nationala „Si eu traiesc sanatos”: de 5 ani in scolile din Romania " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent