· articole
· intamplari

Mituri despre antibioticeUnii sunt pro, altii contra antibioticelor. Adevarul e, ca intotdeauna, undeva la mijloc. Cat este adevarat din tot ce s-a pus in carca antibioticelor şi cate sunt doar fabulatii?

1. Toate infectiile se trateaza cu antibiotice.


Fals. Infectiile pot fi cauzate de viruşi sau bacterii. Antibioticele ucid bateriile, dar nu şi viruşii. Aşa ca pentru o raceala, gripa, bronşite sau dureri de gat ce sunt determinate de infectii virale antibioticele nu ajuta.

2. Antibioticele distrug flora bacteriana benefica in intestin.
Adevarat. Ele distrug agentii patogeni, inclusiv bacteriile bune, cele care echilibreaza flora stomacala.

3. Pot provoca alergii la copii mici.
Adevarat. Copii pana la 1 an sunt sensibili şi pot dezvolta uşor alergii la medicamente sau alimente. Daca se observa o reactie alergica, cat de mica, o roşeata a pielii sau bubite, tratamentul se va intrerupe imediat şi se va lua legatura cu medicul pediatru pentru schimbarea tipului de antibiotic, in acest caz testarea la alergiile medicamentoase fiind obligatorie.

4. Febra mare scade cu antibiotice.
Fals. Febra se produce atunci cand organismul se apara. Febra poate fi determinata de infectiile provocate de viruşi sau bacterii sau de ieşirea dintilor. Doar in cazul infectiilor cu bacterii sunt indicate antibioticele. In celelalte doua cazuri medicamentele antitermice pot reduce febra uşor.

5. Antibioticele sunt interzise in timpul alaptarii.
Adevarat. Antibioticele trec in lapte şi risca sa perturbe, uneori ireversibil, flora bacteriana a copilului care este hranit la san.

6. Tratamentele indelungate cu antibiotice creeaza bacterii rezistente.
Adevarat. Bacteriile sunt organisme vii care se adapteaza conditiilor de mediu dezvoltand, in timp, mecanisme de aparare fata de "inamici".

7. Odata intrerupt tratamentul cu antibiotice nu mai e eficient.
Adevarat. Tratamentul intrerupt atunci cand starea de sanatate se imbunatateşte nu elimina toate bacterii, supravietuirea unor bacterii creşte riscul unei recidive.

8. Antibioticele scad imunitatea.
Adevarat. Distruse, anumite bacterii probiotice, cele care mentin un pH echilibrat, adica un mediu in care germenii şi bacteriile (care se afla in mod natural in organism) sa nu se poata inmultii, imunitatea organismului scade, mediul devenind fertil dezvoltarii infectiilor.

9. Dau reactii adverse.
Adevarat. Antibioticele, ca orice alte medicamente dau reactii adverse. Cele mai frecvente sunt tulburarile digestive, diaree şi aparitia candidei. Candida fiind o ciuperca care se afla natural in organismul nostru pe tot parcursul aparatului digestiv şi dar care se inmulteşte doar cand pH se dezechilibreaza, lucru pe care-l face şi tratamentul cu antibiotice, indiferent de forma de administrare.

10. E bine ca antibioticele sa fie luate cu iaurt pentru a contracara din efectele negative.
Fals. In general iaurtul ajuta la refacerea rapida a florei intestinale afectate de antibiotice, insa nu este recomandat consumul lactatelor in cazul tratamentului cu tetracicline deoarece le scade efectul.Articol publicat in revista
.

"Mituri despre antibiotice" | cont nou | 4 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
06.02.09 14:57: dodoaca
mie de la antibiotice luate in exces,mi-au scazut trombocitele la 2000 .nivelul maxim inferior fiind 150.000.Era sa mor ce mai .Am avut noroc ul sa am un ginere medic si si-a dat seama ce am .M-a salvat si -i multumesc zi de zi .Am facut PURPURA TROMBOCITOPENICA,asa se numeste .Asa k aveti grija....
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Evaluare
scor mediu 4.55
voturi 20


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent