· articole
· intamplari

Mituri de vară despre copii
Când vine vorba de creșterea copiilor, există multe temeri.

Unele întemeiate, altele nu. De aceea, am rugat pediatrul să ne lămurească.

Printre cele mai frecvente mituri de vară (când vine vorba de copii), se numără cele care fac referire la curent, aer condiționat, înghețată sau otită. Domna doctor Ingrid Bălan, medic specialist pediatru la Centrul Medical Medsana, ne lămurește în privința unor „teme“ (și temeri) de sezon.

Dacă stă în curent, răcește
În general, dacă îmbrăcăm copilul adecvat vremii și acesta are pielea uscată, este foarte puțin probabil să răcească, chiar dacă stă în curent. Dacă este transpirat însă (din joacă sau din cauza prea multor haine cu care este îmbrăcat), curentul sau vântul răcește pielea și cresc șansele de îmbolnăvire prin scăderea imunității locale. „Curentul“, vântul sau pur și simplu mișcarea aerului pot favoriza multiplicarea agenților microbieni din mediu, iar prin răcirea diverselor zone ale corpului se pot exacerba afecțiuni deja existente.

Dacă îi intră apă în ureche, face otită
Contactul cu apa de bazin/ștrand, care prezintă de multe ori impurități, microbi sau clor în exces, poate declanșa otita externă, mai ales dacă apa persistă mai mult timp în pavi-lionul auricular. După baie sau înot, trebuie șters surplusul de apă cu un prosop de bumbac.

Dacă mănâncă înghețată, îl va ustura în gât
Durerea în gât este dată de cele mai multe ori de o infecție faringiană sau faringo-amigda­liană de etiologie virală sau bacteriană. Totuși, lichidele reci scad imunitatea locală și cresc șansele ca agenții microbieni să afecteze faringele. De aceea este recomandat să se consume lichide la temperatura camerei, iar înghețata trebuie mâncată lent și nu imediat ce a fost scoasă din congelator.
Există totuși o excepție, și anume intervenția chirurgicală la nivelul faringelui, care beneficiază de o recuperare mai rapidă prin consumul băuturilor reci și a înghețatei, acestea contribuind la scăderea inflamației locale și, deci, și a durerii.

Nu trebuie folosit aerul condiționat în casa în care locuiește un bebeluș
Aparatul de aer condiționat este benefic atât timp cât nu are fluxul de aer îndreptat asupra copilului și filtrul este schimbat în mod regulat, la cel mult șase luni de zile, întrucât pot apărea bacterii ce declanșează infecții respiratorii severe. Se recomandă răcorirea încăperilor pe durata sezonului cald până la o temperatură ce asigură confort termic și adultului (21-23 grade Celsius) și trebuie să nu existe diferențe mari de temperatură între camere, astfel că după răcorire trebuie lăsat să se omogenizeze temperatura mediului ambient.

Sursa mami.ro.

" Mituri de vară despre copii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent