Acum că frigul ne prea ne lasă să stăm prea mult pe afară, sigur v-aţi dori un joc nou, care să-i placă si copilului si părintelui, şi să nici nu fie scump. Dacă puiuţul tău s-a săturat de jucării, vrea ceva, dar nici el nu prea ştie ce, uite o idee:
Copiilor mei le place să modelăm dintr-un aluat făcut din cantităţi egale de făină şi sare, amestecate cu puţină apă şi un strop de ulei. (Atenţie: greutăţi egale, nu volum.)
După ce am facut aluatul, modelăm la fel ca şi plastelina dar la sfârşit formele se pot coace, rămânând la fel de tari ca şi ceramica.
Copiii mai mari pot modela pur şi simplu, dar pentru cei mai mici formele pentru biscuiţi (steluţe, inimioare, etc) sunt mai potrivite. Cu băieţelul meu am încercat înainte de 2 ani, şi i-a placut foarte mult. Eu îi întindeam cu făcăleţul şi apoi el le tăia cu formele.
Bineinţeles, dupa coacere trebuie pictate (cu tempera), şi tăticii pot să le dea apoi cu lac pentru mobilă, vor străluci foarte frumos. Poate fi amestecată culoare şi în aluat.
Noi în fiecare an avem în brad ornamente făcute de copii, atât că înainte de coacere trebuie făcută o gaură pentru a putea fi agăţată forma. Se pot face şi mărgele, medalioane, (pentru fetiţele cochete), mici tablouri… Noi avem personajele de la ieslea de Crăciun, foarte simple ca formă, tot din aluat. De exemplu dat pe răzătoare, aluatul arată ca lâna unei oi.
O altă întrebuinţare a fost de ziua bunicului, când am făcut o inimă mai mare pe care baieţelul a apăsat palma, şi a rămas imprimată urma mâinii. Am pictat-o in roşu şi a fost foarte apreciată, mai mult decât un cadou cumpărat.
Jocul ăsta e mult mai plăcut pentru copii atunci când le puneţi si un sorţulet, o bonetă, să simtă că e foarte important ceea ce fac.
Aşa cum vă închipuiţi, bucătăria va arăta ca după război, dar merită!
Încercaţi şi voi, copiilor mei le place foarte mult.
Diana
.