· articole
· intamplari

Motivația intrinseca. Strategii pentru a mentine vie placerea copilului de învata
A început școala și tu te întrebi ce poți face pentru a-ți încuraja copilul să învețe cu drag sau să nu-și dea ochii peste cap atunci când îl rogi să ia o carte în mână? Secretul ar fi menținerea vie a motivației intrinseci, sunt de părere dr.

Eileen Kennedy-Moore și dr. Mark S. Lowenthal, în cartea intitulată “Educație inteligentă pentru copii inteligenți”.

“Motivația intrinsecă se naște din percepția noastră pozitivă față de sarcină. Când suntem motivați intrinsec să facem ceva, vrem să facem acel lucru pentru că vedem sarcina în sine ca fiind distractivă, interesantă sau mulțumitoare. Când sunt motivați intrinsec să învețe, copiii au tendința să învețe mai mult și să îndeplinească sarcinile mai bine decât atunci când sunt motivați extrinsec, adică știind că obțin ceva în afara sarcinii, cum ar fi premii, laude sau note bune”, explică autorii.

Copiii mici au o dorință naturală de a învăța, fiind conduși de motivația intrinsecă, spun ei. Au o curiozitate vie față de lume și sunt dornici să deprindă noi abilități. Din păcate, în școală temele, testele, presiunile (exercitate de școală și părinți) tind să atenueze această motivație intrinsecă. Adică dispare plăcerea și bucuria de a învăța cu care ne naștem.

Cum reușești să menții vie motivația intrinsecă

#1 Arată-i că este interesant și captivant să învețe
Încurajează-l să exploreze și să descopere fără a pune pe el presiunea notelor sau a calificativelor. Nu uita: copilul tău este la școală pentru a învăța, pentru a dobândi abilități, nu este înscris într-o cursă pentru calificative și note. Desigur, când vezi că acestea scad, nu ezita să identifici cauzele, să vorbești cu el, cu învățătoarea/ profesoara, dar nu-i impune să vină acasă doar cu rezultate excelente. Învață-l să iubească învățătura, cărțile, experimentele, încurajează-l să fie creativ.

#2 Creează legături între hobby-uri și școală
“Unul dintre obstacolele obișnuite în calea interesului pentru școală este faptul că, adesea, temele par să nu aibă legătură cu interesele lui. Îi puteți resuscita entuziasmul sugerându-i să includă în temele de la școală câte ceva din ceea ce-l interesează”, mai spun autorii. De exemplu, este pasionat de fotbal? Lasă-l să citească biografia jucătorului preferat, să caute informații despre el, să scrie o compunere despre fotbalistul preferat sau să-i facă un portret (o descriere). Dacă este pasionat de dinozauri, poate să formuleze propoziții despre dinozauri, să scrie compuneri despre ei, săi picteze etc.

#3 Lasă-l să te învețe
„Puteți cultiva curiozitatea și entuziasmul copilului pentru învățătură (păstrând astfel motivația intrinsecă) dându-i ocazia de a vă învăța el pe dumneavoastră. Alegeți un subiect (de la școală sau nu) care îi place copilului și despre care el cunoaște mai multe decât dumneavoastră. Puneți-i întrebări și manifestați-vă interesul pentru răspunsurile sale”, te sfătuiesc dr. Kennedy și Lowenthal.

Producătorii de jocuri video folosesc, cu succes, motivația intrinsecă!

Producătorii de jocuri video știu totul despre motivația intrinsecă!
„Nimeni nu poate nega atracția pe care o resimt copiii față de astfel de jocuri: sunt în stare să petreacă fără pauză perioade lungi străduindu-se sârguincioși să rezolve problemele sau să ajungă la un nivel superior, fără să aștepte vreo recompensă din afară. O fac pentru că li se pare distractiv și resimt satisfacții”, este unul dintre aspectele care ne sunt evidențiate în lucrarea menționată.

Autor: Adina Gruia. Sursă: “Educație inteligentă pentru copii inteligenți”, de dr. Eileen Kennedy-Moore și dr. Mark S. Lowenthal, Foto: 123RF.

"Motivația intrinseca. Strategii pentru a mentine vie placerea copilului de învata" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent