· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Noutati Anim`est 2012

Anul acesta, Anim`est a pregătit o surpriză tuturor iubitorilor de animaţie. Pentru prima oară în România, un reprezentat al cunoscutului studio de animaţie Pixar va oferi o lecţie autentică de regie şi producţie a unui film de animaţie. Daniel McCoy, cel care a creat efectele vizuale pentru o serie de filme cunoscute şi premiate precum A Bug`s Life, Toy Story 2, Monsters Inc., Finding Nemo, Up, Toy Story 3, The Incredibles şi Ratatouille vine la Cinema Patria, joi, 11 octombrie, de la ora 19:00.Daniel McCoy şi-a început aventura în lumea animaţiei la Pixar, în anul 1989, lucrând pentru pentru o serie de lung şi scurt metraje. A fost unul dintre primii oameni care au lucrat cu faimosul software dezvoltat de către Pixar, RenderMan, un plug-in compatibil cu cele mai importante platforme software de animaţie 3D.

Recent, McCoy a fost regizor tehnic pentru La Luna, filmul de scurtmetraj nominalizat anul acesta la Oscar. Scurtmetrajul prezintă prima zi de muncă a unui băieţel. Alături de tatăl şi bunicul său, micuţul pleacă într-o aventură noctură pe mare într-o barcă. Iniţiat simbolic în lumea masculină prin oferirea unei şepci, acesta îşi dă seamna că lucrurile sunt mai complicate decât îşi imagina.

Spectatorii vor putea viziona scurtmetrajul în cadrul prezentării susţinute de Daniel McCoy.

În prezent, Daniel McCoy lucrează la continuarea aventurilor îndrăgitelor personaje din Monsters, Inc. şi Finding Nemo. Cele două pelicule vor fi lansate în format 3D în iunie 2013, respectiv anul 2016.

***

Pixar Animation Studios este una dintre cele mai importante case de producţie cinematografice specializate în „computer generated imagery” (CGI), animaţia digitală computerizată. Companie câştigătoare a numeroase premii şi specializată în tehnologii grafice inovative. Studioul de animaţie Pixar a creat software-ului RenderMan, folosit pentru redarea imaginilor hiperrealiste şi de înaltă calitate.Unul dintre obiectivele companiei este dezvoltarea poveştilor emoţionante prin intermediul caracterelor memorabile astfel încât întrega audienţă să se regăsească în scenariu.

Jiři Trnka, „Walt Disney-ul Europei de Est”- omagiat la Anim’est 2012

Jiři Trnka (1912–1969), una dintre cele mai influente personalităţi ale artei cehe din secolul al XX-lea este omagiată la Anim’est 2012. Festivalul îi dedică o retrospectivă specială maestrului marionetelor cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naştere.

Trnka a început să fie interesat de marionete încă din şcoala gimnazială, când profesorul său de desen, păpuşarul şi omul de teatru Josef Skupa, i-a descoperit talentul. Mai târziu, a urmat cursurile Şcolii de Arte Decorative din Praga (al cărei profesor avea să devină în 1967) şi a exersat în grafică şi ilustrarea de reviste, ziare şi cărţi. În anii ’30 şi ’40, a fost pe rând creatorul propriului teatru de marionete, scenograf al Teatrului Naţional şi al Teatrului Provizoriu, director artistic al studioului de animaţie „ Bratři v triku”.

În iunie 1945, Jiři Trnka ajunge director artistic al studioului de film de animaţie din Praga. În acelaşi an, îşi termină primul film, „ Zasadildědekřepu” („Bunicul a plantat o sfeclă”). Mai realizează trei scurtmetraje în anul următor - „Zviřatka a petrovšti” („Animalele şi bandiţii”), „Darek” („Darul”) şi „Perak a SS” („Alergătorul şi bărbaţii SS”) – fiecare aducând o inovaţie în tematică şi design. Filmele sunt premiate la festivaluri internaţionale, făcând din Trnka o personalitate recunoscută în lumea animaţiei. Până atunci, producţia de filme de animaţie fusese dominată de americanul Walt Disney. Trnka arată că este posibil să te impui ca artist independent şi să cauţi noi modalităti de expresie.

Într-un an în care cunoaşte un succes imens în lumea filmului animat, Trnka îşi reîndreaptă atenţia spre posibilităţile animaţiei cu păpuşi, dar chiar şi în acest domeniu preferă să-şi urmeze propriul drum. Experienţa pe care o avea în film şi în teatrul de marionete, alăturată cunoştinţelor sale de grafică, se dovedesc roditoare. Primului film, „Betlem” („Betleem”, 1947), surprinde atmosfera Crăciunului ceh tradiţional. Îi vor urma noi episoade, despre obiceiurile şi tradiţiile de peste an.
Ecoul filmelor cu păpuşi semnate Trnka în rândul criticii internaţionale depăşeşte succesul filmelor sale desenate, dovadă că alegerea lucrului cu marionete a fost una inspirată.

În cadrul retrospectivei va putea fi urmărit un program special de animaţii ale lui Jiři Trnka, printre care se numără şi Visul unei nopţi de vară, primul cinemascop de lungmetraj cu păpuşi din lume, după piesa lui William Shakespeare premiat la Cannes şi la Veneţia, Privighetoarea împăratului, distins cu Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno, sau Mâna, o alegorie despre putere şi oprimare, o poveste fantastică despre un olar căruia i se cere să facă un model după el însuşi.

Publicul Anim’est va putea admira şi o expoziţie specială ce prezintă filmografia în imagini a lui Jiři Trnka. Planşe ilustrând diferite schiţe şi personaje din filmele animatorului, dar şi câteva dintre păpuşile originale create de acesta vor fi expuse la Cinema Studio pe toată perioada festivalului.Retrospectiva Jiři Trnka la Anim’est este posibilă cu ajutorul Centrului Ceh din Bucureşti.

"Stiri: Stiri: Noutati Anim`est 2012" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent