· articole
· intamplari

Opinii: Opinii: Nu le rapiti copiilor Craciunul!

Autor: Aducut
data publicarii: 19.12.02


Nu aveti dreptul sa le rapiti copiilor Craciunul, asa cum nu aveti dreptul sa le rapiti copilaria. Cu aceeasi insistenta cu care comerciantii va trag de mâneca hainei pentru a cumpara doua ciocolate la pret de una, sau cinci pachete de curmale la pret de doua, eu va trag de mâneca sufletului: nu le rapiti copiilor Craciunul.

Poate ca nu întelegeti de ce va cer sa nu le rapiti copiilor Craciunul: pentru ca multi dintre parintii copiilor fac aceasta.

Cum? Foarte simplu: încurajându-i pe copii sa înteleaga prin Craciun o sarbatoare a placerilor, a prajiturilor si a distractiilor, o sarbatoare în care totul este permis si nimic nu este refuzat. Copiii sunt învatati sa astepte Craciunul nu pentru a se bucura de Nasterea Domnului, ci pentru a se bucura de cine stie ce masinuta, daca sunt baieti, sau de cine stie ce papusa, daca sunt fete.

E trist ca Nasterea Domnului s-a transformat din pricina a bucuriei de Craciun în pretext al bucuriilor de Craciun. Adica sub masca unei sarbatori duhovnicesti, oamenii îsi fac cele mai ciudate pofte, îsi împlinesc cele mai rafinate patimi.
E interesant faptul ca multi comercianti americani au renuntat sa numeasca Craciunul cu denumirea traditionala, “Christmas”, numindu-l mai nou “X-mas”. E mult mai potrivit numele de “X”-mas decât numele de “Craciun”.

De Craciun nu ar trebui sa se faca petreceri destrabalate. Si totusi se fac.
De Craciun nu ar trebui ca oamenii sa manânce peste masura, si totusi o fac.

Mass-media duce o lupta sustinuta cu ajutorul tonelor de reclama: la electronice, anticonceptionale, excursii în locuri exotice, si toate la un pret redus. (doar se apropie Craciunul), pentru a transforma omul într-un robot care cumpara, într-un animal care traieste numai la nivel de epiderma. Nimeni nu poate contesta ca, în vacarmul vânzatorilor de daruri de Craciun, glasul Bisericii de-abia se mai face auzit. Unii dintre cei care vin sa asculte slujba de Craciun o fac numai pentru a-si face norma de duhovnicie pentru jumatate de an, pentru a lua o gura de aer duhovnicesc care sa îi tina pâna la Pasti.

În înfruntarea dintre Biserica si mass-media, se atinge apogeul de Pasti si de Craciun.
Se duce un razboi pentru ca de Craciun, glasul Bisericii sa fie acoperit. Nici macar glasul colindelor nu mai suna curat. S-a ajuns chiar la hibridul colindelor cântate pe muzica hip-hop sau pe alte ritmuri. Cu voci senzuale, fete tinere cânta despre Nasterea Domnului cu aceeasi “evlavie” cu care cânta despre ultima iubire de pe plaja. Dar colindele lor nu au nimic din curatia colindelor adevarate. Oricât ar fi de prelucrate, melodiile lor nu vor trezi niciodata fiorul sfânt pe care îl trezesc în suflete vechile colinde.

Cum ar putea parintii care au crescut în comunism sa îsi învete copiii sa cunoasca o bucurie pe care ei însisi nu au cunoscut-o? Ce vina au ei ca nu au avut parte decât de Craciunuri din care a lipsit Dumnezeu? O întrebare dificila. Dar nu e chiar atât de dificila pe cât pare. Parintii care au crescut departe de Biserica, parintii care au crescut asteptându-l iarna pe Mos Gerila, ar trebui sa fie foarte sinceri cu ei însisi si sa recunoasca faptul ca vietile lor au fost triste. Oamenii nu vor sa recunoasca acest adevar, ca departe de Biserica nu exista împlinire, dar aceasta este realitatea.

Sunt unii parinti care vor sa îsi pregateasca odraslele pentru supravietuirea în aceasta jungla contemporana crescându-i dupa principiul “homo homini lupus”. Copiii se maturizeaza foarte repede, cresc purtând în sufletele lor duritatea, si ajung fiare salbatice.

Alti parinti încearca sa îsi creasca copiii într-un rasfat maxim, confundând datoria de parinti cu obligatia de a transforma copilaria fiilor lor în vârsta tuturor placerilor împlinite. “Viata le va fi plina de greutati, macar sa cunoasca acum bucuria dorintei împlinite.” Acest rasfat nu le prinde bine copiilor. Acest rasfat le distruge sufletele, si îi învata ca binele este acelasi lucru cu împlinirea vointei proprii.
Copiii care asteapta Craciunul doar pentru a-si mari colectia de jucarii vor creste fara a cunoaste bucuria Craciunului.

Ce este bucuria Craciunului? Este bucuria ca Hristos S-a nascut pentru mântuirea noastra. Ca Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat pentru ca oamenii sa cunoasca Viata cea adevarata, Viata binecuvântata de Dumnezeu.

Copiii au nevoie de Craciun. Si noi avem nevoie. Cu toti avem nevoie de împlinire.
Sa fim sinceri cu noi însine: putem sa ne mintim sotii sau sotiile, putem sa ne mintim prietenii sau rudele, dar pe noi nu putem sa ne mintim. Viata fara Dumnezeu este o viata stearpa. Si, daca noi, din cauza patimilor noastre, nu vrem sa cunoastem aceasta viata, cel putin sa nu le rapim copiilor nostri posibilitatea de a o cunoaste. Sa nu le transformam Craciunul într-o sarbatoare a cadourilor. “Si atunci, sa renuntam la cadouri?” Nu. Solutia este de a le da cadourilor atentia cuvenita, fara ca aceasta atentie sa goneasca importanta praznuirii Nasterii Fiului lui Dumnezeu. Peste câtiva ani de zile, jucariile de astazi nu îi vor ajuta sa reziste în jungla înconjuratoare. Da, copiii nostri au nevoie de jucarii. Dar mai mult decât de jucarii au nevoie sa cunoasca dragostea lui Dumnezeu. Si, cunoscând dragostea lui Dumnezeu, vor sti si sa se bucure de cadourile primite, si vor sti si sa aprecieze eforturile facute de parinti pentru a le procura aceste cadouri.

Mi-as dori ca, vazând pe fetele copiilor vostri bucuria Craciunului, sa va dati seama ca si voi puteti fi partasi acestei bucurii.
Îmi doresc sa fiti gelosi pe bucuria copiilor vostri si sa va doriti sa traiti (sau sa retraiti) aceasta bucurie.

Se apropie praznicul. Veniti cu inimile deschise. Spovediti-va si împartasiti-va.
Primiti-L pe Hristos în inimile voastre.
Acum nu mai vin magii cu daruri la Hristos, ci Hristos vine la magii care au plecat din diferite parti ale lumii pacatului, ca sa Se daruiasca fiecaruia dintre ei în întregime: Hristos bate la usa inimilor voastre. Deschideti-I.

Cerul si Pamântul, Cerul si Pamântul
În cântari rasuna,
Îngeri si oameni, îngeri si oameni,
Cânta împreuna.

Refren:
Cristos se naste, Domnul coboara,
Îngerii cânta, magii îl adora.
Pastori alearga, ieslea o-nconjoara,
Mari minuni se întâmplara.

În Viflaim azi, în Viflaim azi,
E mare minune,
Fecioara Maria, Fecioara Maria
Fiu nascut-a-n lume.
Din Cer Cuvântul, din Cer Cuvântul
În trup se arata,
Noaptea din lume, noaptea din lume,
Zi se face-n data.

Din Rasarit vin, din Rasarit vin
Magi cu bucurie,
Cu dar de smirna, cu dar de smirna,
Aur si tamâie.

Cristos se naste, Cristos se naste
Veniti la închinare,
Cu vesel suflet, cu vesel suflet,
Vesela cântare.


Sursa: Bucuriile Craciunului, Scrisoare catre "oamenii mari", de Danion Vasile
.





"Opinii: Opinii: Nu le rapiti copiilor Craciunul!" | cont nou | 10 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
19.12.02 12:56: Cora
NU, copilaria mea nu a fost trista cu Mos Gerila, a fost frumoasa si plina de bucurii si surprize placute. Pe la 4-5 ani am descoperit cine este tovarasul Mos Gerila. Dar, desi cunosteam adevarul, l-am asteptat cu drag mereu pe Mos Gerila si i-am multumit pt. ce mi-a adus.

Pentru mine Craciunul inseamna sa iubesti, sa fii sincer, sa fii bun, sa daruiesti din inima ceva care sa faca bucurie tuturor. Inseamna sa ai compasiune pt. cei din jur si sa crezi, macar pt. 2-3 zile ca lumea este buna.

Chiar daca denumirea de Craciun se datoreaza nasterii lui Isus Cristos, nu la toate popoarele a fost simtit ca o sarbatoare religioasa.
Romanii obisnuiau sa ofere cadouri la sfirsit de an, germanii sa impodobeasca bradul. Apoi a aparut Sf. Nicolae, cel cu cadouri pt. saraci. Popoarele pagine au adoptat aceste 3 traditii si sub influenta religiei "cuceritoare" au pus totul sub semnul Craciunului.

Craciunul inseamna pt. mine un brad, luminite la ferestre, cadouri in dimineata de 25, bucurie si zimbet pe buze.

Sint contrar teoriei cu care unele culte religioase incearca sa "bata toba": fara brad, cadouri, mincare buna, ci doar sa ne rugam si sa ne inchinam la stele si sa multumim pt. nasterea Domnului. Iar de te duci la astia in casa, in mijloc troneaza bradul si o tona de daruri sub el, dar ei nu-s vinovati cu nimic ...sint trimise de rude.

Haideti fratilor sa ne bucuram de Craciun, si nu numai de nasterea Domnului. Sa ne bucuram sa vedem zimbetul copilului cind isi desface pachetul cu masinuta mult dorita, sa ne bucuram cind fiintele dragi noua au luminite in ochi de bucuria darurilor. Sa lasam grijile la o parte si sa ne bucuram macar 1 data pe an de o masa bogata, fie ca este plina de dulciuri si mincaruri gretoase.

SA NE BUCURAM !!!!!!!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.12.02 13:41: Sofie
Bravo Cora ... subscriu la absolut fiecare cuvintel care l-ai scris ...
Nimeni nu uita ce inseamna Craciunul ... numai ca FRATILOR traim in sec. XXI ... va spune asta ceva?
Nasterea lui Isus inseamna Bucurie ... Bucurie care se celebreaza in functie de cum simte fiecare si epoca in care traieste ... Si mai inseamna sa fii BUN si sa nu dai cu bolovani in cei care sarbatoresc Craciunul cu veselie, daruri si bunatati pe masa ... Oare nu asta spune Biblia, Bucurati-va ca s-a nascut Fiul Domnului!!! ... si daca acum 2000 de ani, oamenii se bucurau prin posturi si rugaciuni, nu inseamna ca si noi trebuie sa facem asta ... Multumesc, mai bine ma lipsesc de Post, cind in adincul sufletului pling de pofta unei bucati de cirnat ... sau ma rog la icoane si in acelasi timp ma gindesc ce-o sa gatesc diseara sau unde-mi petrec Revelionul ...
Si imi pare foarte rau ... dar jucariile si cartile de astazi ii vor ajuta pe copii sa reziste peste ani in jungla inconjuratoare, nu Biblia si icoanele ... acestea ii vor ajuta doar sa-si mingiie sufletele ...
Si vietile parintilor mei nu au fost triste din cauza lui Mos Gerila ... au fost triste din cauza unor dobitoci de la conducere, blagosloviti inclusiv de preoti si Biserica... unde a fost Dumnezeu cind bunicilor mei li s-a luat toata averea, inclusiv podeaua din casa? ... cind parintilor mei nu li s-a permis sa mearga la scoala sau sa aiba un salariu decent? ... unde este Dumnezeu acum, cind sunt obligati sa traiasca dintr-o pensie de mizerie? ... acum nu mai este Mos Gerila, este Mos Craciun, nu? ... si totusi ne bucuram si ii multumim lui Dumnezeu pentru ceea ce avem ... Dar sa nu indrazneasca cineva sa-mi spuna sa nu-mi rasfat copilul in ziua de Craciun si sa nu-mi umplu masa de bunatati, in numele Domnului !!!!!!!!!!!!!!!!
Pentru ca nu fac asta in fiecare zi ... ci doar de DOUA ori pe an ... restul zilelor mi le traiesc cu griji si lipsuri si framintari si prea putina liniste si bucurie ...asa ca lasati-ma in pace cu sloganuri de cum sa sarbatoresc Craciunul sau Pastele .........
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.12.02 16:47: Sofie
Adi am inteles perfect articolul si ce vrea sa spuna ... si felicitari pentru ca l-ai scris ...
Poate tu nu intelegi ce vreau eu sa spun ...nu uit ca Nasterea Domnului inseamna Craciunul sau invers, dar ma bucur de asta asa cum se bucura toti pamintenii, mai mult sau mai putin crestini, sau pentru ca asa simt eu ca pot sa-mi exprim bucuria: sa ofer cadouri celor dragi, sa rid si sa pling, sa pregatesc bunatati si sa maninc pina nu mai pot, sa ascult vechile colinzi ardelenesti dar si Jingle bells-ul, sa ma bucur de viata in general ... iar eu si nu numai, nu ma pot bucura de viata prin posturi si rugaciuni ... si citesc si Biblia, cind vreau un moment de liniste sau chiar o doza de putina cultura, dar in acelasi timp citesc si depre inevitabilul razboi din Irak, pentru ca asta este Realitatea ...
Si daca stau bine si ma gindesc, cu ce au fost oamenii mai credinciosi acum sute de ani: cu Inchizitie si arderile pe rug, cu ghilotina si razboaie interminabile in numele Bisericii si al Religiei, cu exterminari in masa al populatiilor care nu se roaga dupa Noul Testament? ...
Nu, eu cred ca azi sunt oamenii mai credinciosi si mai buni, pentru ca astazi exista organizatii care nu lasa copiii si batrinii sa moara de foame si diverse boli, care apara drepturile omului si care lupta din toate puterile pentru Pace si pentru o Planeta curata ... chiar daca acesti oameni in seara de Craciun cinta atit "Astazi s-a nascut Isus" cit si "Mos Craciun cu plete dalbe", in toate limbile si versiunile posibile ...
Si nu cred ca Biserica e mai buna decit reclamele comerciale ... e tot o forma de manipulare a oamenilor, a ideilor si conceptiilor ...in timp ce vinzatorul de ciocolata te convinge ca nu poti trai daca nu gusti din ciocolata facuta de el, tot asa si Biserica incearca sa-ti bage pe git, numai ca intr-un mod mult mai dur, ca daca nu te rogi, ajungi in Iad ...
Si doar asa de curiozitate, ia Istoria de la inceputuri, si spune-mi daca gasesti un razboi care nu s-a iscat pe considerente religioase si Biserica nu a fost implicata, mascind ipocrit lupta pentru Putere!!!
Te rog sa nu ma intelegi gresit, cred in Dumnezeu si in Isus, dar cred ca Dumnezeu este UNUL si este in fiecare dintre noi ... in schimb nu dau doi bani pe ce spune Biserica, de nici o culoare!!!
Si mai cred in Traditie, asa cum e ea, schimbatoare de la o epoca la alta!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.12.02 21:29: Cora
Biserica crestina a stabilit Sarbatoarea Nasterii lui Isus pe 25 decembrie, in aceeasi perioada de maxima inflorire a Mithraismului in Imperiul Roman.
Mitul Zeului Soare (Mithra), raspindit in Orient, este adus de armata si a invadat in scurt timp intreaga lume romana. Aceste cult iranian este de origine vedica, si Imperiul Roman a stabilit ca data de sarbatorire a nasterii acestui zeu: 25 decembrie (in sec. III).
La aceeasi data se serba de lumea cea veche si cresterea luminii care biruie puterile întunericului.

Vazând ca la sarbatoarea de nastere a zeului solar merg si crestinii - deoarece însusi Hristos s-a numit pe sine "lumina luminii", iar proorocii si psalmistii l-au numit "soarele dreptatii", "lumina neamurilor", biserica crestina a înteles ca în ziua solstitiului de iarna în locul lui Sol Invinctus - zeul mitic Mithra - sa stabileasca sarbatoarea Nasterii lui Isus. Firesc, crestinismul da alta înfatisare sarbatorilor pagâne, îmbracându-le într-o haina noua.

Cultul soarelui au ramas mai departe în unele obiceiuri populare ca:
- roatele de foc carora li se da drumul pe costisa dealului în noaptea de Craciun;
- focurile care se fac în dimineata de Craciun;
- colacii de Craciun care imita forma soarelui, amintind de capul nimbat al lui Mithra.
(Datini Stramosesti - Pantelimon Milosescu si Mitologie româna - Romulus Vulcanescu)

Obiceiul darurilor de Craciun pt. romani are mai multe radacini. Una dintre ele este Sfantul Nicolae, binefacatorul anonim, alta - traditia legata de magii care i-au oferit lui Iisus daruri pretioase si alta provine din obiceiul roman de a da daruri de noroc bun copiilor cu ocazia Saturnaliei.
Ziua in care se ofera darurile difera in functie de diferitele culturi crestine si timpuri:
6 decembrie - in memoria Sfantului Nicolae
24 decembrie - Ajunul Craciunului
25 decembrie - nasterea lui Hristos
1 ianuarie - Anul Nou
6 ianuarie - epifania, vizita magilor

Desi noi il avem numai pe Mos Craciun sa ne aduca daruri, in alte locuri din lume, darurile sint aduse de Isus, ingeri, Befana (doamna Craciun in Italia), cei trei magi, gnomii de Craciun, mai multi sfanti, Kolyada (in Rusia), Joulupukki (in Finlanda).

Obiceiul bradului de Craciun apartine lumii germane pagâne sau chiar ariane, de la care treptat, treptat a patruns la popoarele crestine.
In secolul al XV-lea obiceiul este prezent la Strassburg, unde se practica obiceiul împodobirii caselor cu bradulet, în Alsacia si Lorena, dar nu la Craciun, ci de Anul Nou. Din Alsacia patrunde în Franta la sfârsitul secolului al XIX-lea, ca si în Spania, Italia, Elvetia.
In Orient obiceiul impodobirii bradului a fost adus de catolici si protestanti.
În unele parti ale Rusiei se obisnuia ca ajunul Cracinului sa fie serbat în mijlocul unei paduri de brazi, unde - cel mai frumos dintre ei - era împodobit.
La romani, obiceiul împodobirii unui pom sau a unei ramuri verzi erau numai la nunta (bradul de nunta) sau la moartea unui flacau sau a unei fete mari. Cu timpul a fost introdus in casele sasilor (sec. XIX) si apoi adoptat de toti romanii dupa primul razboi mondial.

Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

20.12.02 14:21: dianabv
Sunt intru totul de acord cu tine, aducut, si ma bucur ca ai spus tu ceea ce as fii spus si eu.
Odata ce te bucuri de Nasterea Mantuitorului, fie ca esti ortodox, catolic sau neoprotestant, nu conteaza ca te bucuri facand cadouri, turte dulci sau mananci bine, conteaza ca motivul pentru care in timpul acesta din an faci alte lucruri decat in rest este Nasterea Lui. Si atunci vine ca o consecinta si mersul la biserica, si spovedania, si postul.
Copiii mei de exemplu se bucura de cadourile de la mos craciun dupa ce venim dela Liturghia din Ajun. Cred ca normal este sa stim ce sarbatorim, si atunci sa sarbatorim!
diana
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

24.12.02 01:10: Cora
Credinciosi si mai putin credinciosi, pacatosi sau lipsiti fara de pacat, ajunsi in secolul 21, asa cum amintea si Sofie, merita sa aflam niste lucruri de "ultima ora". Bineinteles ca aceste stiri adevarate sau nu, nu trebuie sa ne schimbe opiniile despre viata si credinta, dar ne pot "lumina" ca sa nu mai ne inchipuim ca viata e la fel de simpla ca acum sute de ani, ca totul a ramas in nemiscare de-a lungul secolelor si ca Biserica detine inca suprematia. Pe aceasta o detinem noi, oamenii, fiecare pt. el insusi.

Va spun sincer ca am ramas cu "gura cascata" citind acest articol, dar ce scrie acolo nu m-a surprins deloc, asteptam ca o data aceste lucruri sa fie spuse, fie ca unora le convine sau nu.

http://www.space.com/spacewatch/star_bethlehem_021220.html
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

25.12.02 15:43: p2
Pana acum am citit articolele de pe parinti.com peste umarul sotiei, de data asta am simtit nevoia de a pune degetul pe tastatura. Aducut, felicitari pentru articol.

Personal am convingerea ca omul a fost creat de Divinitate, indiferent sub ce nume I ne adresam si ca in noi avem o scanteie din aceasta divinitate. Simtim aceasta prin setea dupa originea noastra divina, dupa nevoia de fericire. Aceasta nevoie de fericire o avem cu totii, fiind cu toti creati de aceeasi Divinitate, si avem dreptul la fericire toti, indiferent de conditia noastra sau de cat de mult constientizam aceasta. Pe de alta parte pentru mine crestinismul nu inseamna renuntarea la orice bucurie sau placere oferita noua pe acest pamant. Pamantul a fost creat pentru noi, pentru ca sa ne bucuram de el si crestinismul propunandu-si sa apropie pe om de Creatorul sau nu poate sa ne refuze ceea ce Creatorul ne-a dat. Sa ma apropiu de subiectul articolului; ceea ce am inteles eu din articol este o asezare in ordinea fireasca a lucrurilor si nu o interzicere a cadourilor, sarmalelor sau colindelor. Acea nevoie naturala a omului dupa fericire, bucurie, poate fi saturata cu fericire adevarata sau cu surogate. A limita Craciunul la coordonatele sale comerciale, culinare sau ale obiceiurilor traditionale, inseamna a-mi refuza bucuria deplina si adevarata a Craciunului. Faptul ca era vorba de ceea ce oferim copiilor nu indulceste circumstantele discutiei ci le agraveaza. E gresit sa afirmi ca nu are rost sa complic viata copilului cu lucruri grave, serioase, de mici; nu sunt lucruri grave ci adevarate iar despre puterea de perceptie a micutilor nu cred ca are rost sa va mai vorbesc din moment ce toti aici avem copii. Difera doar modalitatea de abordare. Pe scurt a fi crestin in sensul adevarat al cuvantului, deci traind in concordanta cu invatatura celui dupa care s-a luat numele religiei, nu inseamna o viata trista, plina de interdictii ilogice, de suferinte inutile. Ceea ce ma deranjeaza, legat de Craciun sau alte sarbatori, este nu faptul ca pentru unii bucuria Craciunului se masoara in kg de sarmale, m de cozonac si L de vin, ci faptul ca acestia se mint spunandu-si ca praznuiesc crestineste Craciunul. A fi crestin inseamna a-l urma pe Cristos, ori Cristos a fost si la nunta din Cana, dar nu acesta a fost scopul lui.

O a doua parte a comentariului meu se refera nu la articolul lui Aducut ci la comentariile pe marginea lui legate de Biserica. Recunosc, Biserica a facut, face si va mai face si greseli; daca am considera Biserica strict sub aspect uman, o organizatie, institutie, partid sau ce orice altceva veti voi, istoria de 2000 de ani ar fi condamnat-o deja la inexistenta. Numai ca in mijlocul comunitatii formate din oameni gresitori ce suntem exista un membru special. In ciuda eforturilor celor din afara, a celor dinnauntru si a unora din conducatorii ei de a o submina ea a ramas la fel de vie si viabila ca acum 2 milenii, si asta nu datorita meritelor noastre sau calitatii managementului ci datorita acelui membru care ne-a promis ca va ramane pururea cu noi.

Paul

Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de Aducut

Evaluare
scor mediu 3.55
voturi 29


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent