· articole
· intamplari

Nu ceda in fata supararii copilului. Afla AICI de ce
Empatizați, dar nu cedați în fața supărării copilului, este unul dintre sfaturile care mi-au atras atenția în lucrarea "Educație inteligentă pentru copii inteligenți".Nu-ți place să-ți vezi puiul supărat pe tine.
Te doare sufletul când trebuie să-i spui "NU". Iar el ți-a prins slăbiciunea: ochii i se umplu de lacrimi, te amenință că nu te va ierta niciodată, îți spune că ești o mamă rea sau, mai rău, că te urăște. Sub povara atâtor amenințări, cedezi și îi îndeplinești dorința. Dar crezi că ai procedat bine? Privește puțin în urmă: de câte ori s-a repetat scena aceasta, de câte ori ai cedat? Ce a învățat copilul din ea. E simplu – ți-a descoperit punctele slabe, a îmvățat să te manevreze sau, dacă altfel formulat, să te manipuleze.

"Deși este important să recunoaștem și să acceptăm sentimentele copiilor, asta nu înseamnă că trebuie să fim întotdeauna de acord cu ceea ce vor ei. Uneori, răspunsul trebuie să fie NU, chiar dacă lor nu le convine. Să fim buni părinți înseamnă să fim nevoiți să suportăm uneori furia copiilor", se arată în "Educație inteligentă pentru copii inteligenți", scrisă de dr. Eileen Kennedy – Moore și dr. Mark S. Lowenthal.

Este esențial să-i arăți copilului că-i înțelegi frustrarea și supărarea de a nu obține ceea ce vrea. În acest fel îi demonstrezi că ești alături de el și că înțelegi prin ce trece.

Copilul tău are nevoie de independență, trebuie lăsat să descopere lumea, dar are nevoie și de limite, de repere care să-l ajute să înțeleagă această lume (și chiar din motive care țin de propria lui siguranță). De aceea, atunci când este o chestiune care nu se discută și răspunsul tău trebuie să fie un refuz, este important să nu cedezi în fața supărării, a lacrimilor sau a crizelor de furie ale copilului tău.

“Părinții trebuie să fie în stare să suporte tensiunea și disconfortul pe care un copil le trăiește atunci când părintele stabilește o limită. Dacă părintele nu poate suporta ca un copil să fie supărat, atunci este foarte dificil pentru cel mic să învețe să-și regleze emoțiile. Dacă întotdeauna capitulăm și îi dăm copilului ce vrea doar ca să scăpăm de supărare, atunci nu îl susținem cu adevărat în dezvoltarea sănătoasă a abilității de a înceta și de a redirecționa o activitate”, se arată în cartea „Parentaj sensibil și inteligent”, de Daniel Siegel și Mary Hartzell (citată în „Educație inteligentă pentru copii inteligenți”).

Editor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF.

"Nu ceda in fata supararii copilului. Afla AICI de ce" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent