· articole
· intamplari

Psihologie: Psihologie: Nu este periculos daca copiii incearca sa-si identifice sexualitatea

Autor: mamaluichris
data publicarii: 21.10.02


Copiii incep sa fie interesati de propriul corp de foarte devreme, aceasta curiozitate ajungand, la varsta prescolara, sa se rasfranga si asupra celorlalti pusti.

O data ce au intervenit intrebari legate de partile corpului sau, inseamna ca a debutat procesul de identificare sexuala in raport cu sine si cu celalalt. Pana unde este insa vorba despre curiozitate si cand ar trebui sa ne facem griji in legatura cu interesul odraslei pentru felul cum arata baietii sau fetitele de la gradinita sau fata de partenerii de joaca din fata blocului?

Asemanari si deosebiri care ii intriga
Explorarea propriului corp si, ulterior, incercarea de descoperire a asemanarilor si deosebirilor cu ceilalti copii este un fapt normal, care are drept motor curiozitatea specifica varstei. Copilul se analizeaza, vede ca are anumite caracteristici pe care le descopera si la altii ori, dimpotriva, care difera total.

Atunci incep interogatiile. "Tu de ce nu esti la fel?", "Eu de ce nu am ca tine?" Si pentru ca intrebarile si curiozitatea sunt vitale in sensul de invatare si cunoastere, preocuparea pentru dobandirea identitatii sexuale nu ar trebui sa ingrijoreze parintii si nici faptul ca odraslele lor incearca sa vada cum sunt cei din jurul sau.

La varsta prescolara, micutii se descopera unul pe celalalt prin joc, aceasta fiind modalitatea preferata prin care pot dobandi cunostinte la momentul respectiv. Sub titlurile "de-a mama si de-a tata" ori "de-a doctorul", copiii nu fac decat sa copieze atitudini pe care le-au vazut in casa intre proprii parinti ori in cabinetul medicului la care mama il duce regulat. Sunt periculoase jocurile despre care vorbim, mai ales ca ele presupun si faptul ca cei doi ajung sa-si exploreze partile intime?

"Copiii nu au ideea de culpabilitate sexuala pana la o varsta inaintata. Sistemul lor de gandire este total diferit de cel al adultilor si, in jocurile lor, nu se poate descoperi nici o conotatie sexuala asa cum este perceputa ea de catre oamenii maturi", ne-a declarat psihosociologul Anca Gheorghiu. Repetam ca este vorba despre o varsta caracterizata de curiozitate si, atata vreme cat aceasta nu este exacerbata si copiii nu-si fac rau unul altuia incercand sa se descopere, nu exista motiv de ingrijorare. Desigur, nu trebuie sa omitem faptul ca exista si cazuri, mai rare, cand picii ajung sa se loveasca ori prezinta un interes iesit din comun pentru propriul corp ori pentru al fetitei din vecini.

In astfel de situatii, parintii trebuie sa se sesizeze si sa apeleze la consiliere si terapie de specialitate. Ignorarea problemei il face pe copil sa duca pana la maturitate orientarea obsesiva si anormala pentru sex, ceea ce va interfera cu succesul intentiilor sale de relationare cu sexul opus ori chiar cu capacitatea de insertie intr-un grup sau altul.

Dar, atata vreme cat jocurile si intrebarile incomode - la care nu aveti alta solutie decat sa raspundeti astfel incat sa lamuriti piciul si nu sa-l bagati si mai mult in ceata - nu depasesc normalul, nu aveti motive de ingrijorare.Sursa: Transilvania Expres >>.

"Psihologie: Psihologie: Nu este periculos daca copiii incearca sa-si identifice sexualitatea" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Binevenita aceasta completare la un articol mai vechi de pe acest site:
http://www.parinti.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7
si mult mai edificatoare asupra aceste probleme, uneori "spinoasa".
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre incotro?:
10 idei de cadouri pentru ziua mamei

Articole de mamaluichris

Evaluare
scor mediu 3.14
voturi 7


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent