· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Numarul tinerilor bolnavi de cancer este in crestere

Autor: Onush
data publicarii: 16.07.08
Tinerii cu varste intre 15-24 de ani se confrunta cu tot mai multe probleme medicale. Rata adolescentilor cu diverse tipuri de cancer este in crestere, potrivit Societatii Romane de Cancer. Tinerii din zilele noastre sunt prima generatie a carei stare de sanatate este mai proasta decat a parintilor, potrivit medicilor britanici.

Depistat in stadii avansate, in Romania, cancerul devine un adevarat pericol pentru tineri.

O alimentatie nesanatoasa, precum si desele cure de slabire din care lipseste consumul fibrelor (care se gasesc in paine sau in paste) si al proteinelor din carne, duc la o crestere a posibilitatii de a dezvolta diferite tipuri de cancer.

Cele mai intalnite afectiuni in randul tinerilor sunt: leucemia, tumori ale sistemului osos si muscular, tumorile sistemului nervos, tumorile renale sau cele genitale. Jillian Birch, de la Universitatea din Manchester, a declarat pentru newscientist.com ca a cercetat incidenta cancerului cervical in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani. In ultimii 30 de ani, numarul bolnavilor de cancer cervical a crescut cu 1,6% anual, iar in categoria 15-19 ani cresterea a fost de 6,8%.

O problema in tratarea si diagnosticarea tinerilor este lipsa studiilor concrete pe aceasta categorie de varsta. In literatura de specialitate, nu exista date clare, iar cercetatorii ii ignora pe copii si pe tineri in studiile lor. Tratarea tinerilor de catre medicii pediatri, nu de catre oncologii specializati in tratamentul adultilor, duce la o scadere cu 20% a posibilitatii de vindecare.

Numarul de copii bolnavi de cancer este in crestere
Mediul poluat si o viata nesanatoasa sunt factori care duc la aparitia diferitelor tipuri de cancer. In Romania, cele mai recente date, arata ca sunt aproximativ 350.000 de bolnavi de cancer, iar numarul de cazuri noi este in crestere. Din acest total, aproximativ 3.000 reprezinta numarul copiilor bolnavi, iar pentru prevenirea noilor aparitii, se organizeaza training-uri pentru cadrele didactice, iar medicii de familie se specializeaza in depistarea primelor semne, a spus Marlene Farcas, director executiv al Societatii Romane de Cancer.

Un stil de viata agitat al tinerilor poate avea urmari grave asupra sanatatii. Mancarea de tip fast-food, precum si scaderea consumului alimentelor gatite acasa sunt contraindicate. Sucurile, grasimile, margarina si chips-urile trebuie inlocuite cu o dieta corespunzatoare in care toate tipurile de alimente sunt consumate.

Se recomanda o alimentatie rationala cu un consum de 3-4 fructe pe zi. Folosirea solarului de catre tineri este contraindicata. Ultravioletele duc la aparitia cancerului de piele, unul din cele mai agresive tipuri de cancer, cu o evolutie rapida si fara a putea fi prevenit. O sedinta de bronz artificial creste cu aproximativ 20% posibilitatea aparitiei cancerului de piele.

Daca in tarile occidentale 80% dintre copiii depistati cu diferite tipuri de cancer se vindeca, in Romania doar 60% dintre ei ajung sa duca o viata normala, vindecati definitiv.

6 adolescenti afla zilnic ca au cancer
In Marea Britanie, 6 adolescenti afla zilnic ca au cancer - asta inseamna mai mult de 2000 de diagnosticari noi in fiecare an. Acesti tineri au parte deseori de un tratament necorespunzator, primind ingrijiri medicale in unitati care nu sunt adecvate pentru copii sau batrani.

Medicii britanici avertizeaza ca adolescentii din zilele noastre sunt prima generatie a carei stare de sanatate este mai proasta decat a parintilor lor.

Infectiile copilariei de altadata, ca tuberculoza sau poliomielita, sunt inlocuite acum de boli cauzate de alcool, tigari, droguri, obezitate si infectii cu transmitere sexuala. Diferenta este ca exista tratamentele moderne de preventie a acestor boli, arata studiul publicat in revista medicala britanica The Lancet si citat de The Independent.Sursa: Hotnews.ro.

"Stiri: Stiri: Numarul tinerilor bolnavi de cancer este in crestere" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent