· articole
· intamplari

Nume romanesti de baietipng"/>
Afla cateva din numele romanesti de baieti care inseamna atat de mult pentru cultura noastra, precum si semnificatia lor.

Cele mai frumoase nume de băieti sunt cele cu care ne-am înconjurat toată viața noastră. Sunt numele taților și fraților noștri sau ale barbatilor pe care i-am iubit sau cu care am fost prieteni. Sunt numele care ne suna atât de familiar încât trăim cu impresia ca ne-am născut cu ele în sânge.

Numele românești de băieți au origini diferite datorită istoriei noastre, a modului în care cultura românească a evoluat de-a lungul mileniilor. Avem nume de origină latină, germană slavă sau evreiacă.

Adrian [slavă]– Provine din Hadrianus, oras din Nordul Italiei, care a dat și numele Mării Adriatice. Adrian a pătruns în spațiul românesc pe filiera slavă, ca majoritatea numelor prezente astăzi în onomastica noastră. Nume de sfant, Adrian a rezistat în fața împrumuturilor moderne, purtătorii acestui prenume masculin sărbătorindu-și ziua onomastica pe 26 August.

Catalin – [greaca] Acest prenume are o tradiție îndelungată în cultura românească, fiind folosit de secole bunes. S-a format de la cuvântul de origine grecească aikaterine, ce înseamnă pu”.

Constantin – [latina] Acest nume a rezistat în fața unei modernizări continue. Prenumele de Constantin a rezistat datorită semnificației sale precum și tradiției îndelungate. Semnificația numelui este constant/statornic, însă un rol important în popularizarea acestui nume îl are și împăratul roman Constantin cel Mare, fondatorul creștinismului răsăritean.

Cristian – [ latina] Semnificația numelui de Cristian este uns, deoarece cuvântul care stă la baza numelui latin este verbul chriein, adică a unge. De-a lungul timpului s-a crezut că numele Cristian vine de la cuvîntul creștin, însă de fapt el a devenit popular prin procedeul de convertire la creștinism.

George – [greaca] Semnificația numelui George provine de la numele grecesc Georgios care are la bază substantivul comun ce inseamna lucrator al pamantului sau agricultor.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent