· articole
· intamplari

Obiceiuri ciudateMulti copii in varsta de 1-3 ani au un comportament ce pare atat de obsesiv sau de ciudat incat poate da motive de ingrijorare parintilor. In cazul copiiilor mai mari sau al adultilor, acest comportament poate fi problematic, insa in cazul copiiilor mici el este absolut normal.

Exemple de obiceiuri ciudate:
  • Copilul este de acord sa isi manance pranzul numai daca este servit intr-o farfurie albastra.
  • Copilul s-a decis ca va bea numai dintr-o anumita cana si se supara foarte tare daca incerci sa ii dai ceva de baut din orice altceva.

  • Refuzul de a manca un sandwich care nu este perfect patrat.
  • Copilul nu renunta la pantofii favoriti, vechi si mult prea mici, nici cand ii cumperi altii noi.
  • Dorinta de a asculta aceeasi poveste favorita de 10 ori in fiecare seara.
  • Un film preferat poate fi vizionat si de 100 ori si copilul nu arata nici un semn de plictiseala.
Este foarte important sa intelegi ceea ce se intampla de fapt.

Toate aceste obiceiuri reprezinta incercarile copilului de a controla si de gasi sensul universului lui. Viata poate parea confuza si stressanta iar copilul vrea sa se simta ca si cum ar avea un anume control asupra ei.

Acest comportament poate pune in incurcatura adultii, insa este perfect normal pentru copiii mici. Daca un adult ar actiona cu aceeasi insistenta ar fi o problema destul de grava, dar in cazul copiiilor aceste obiceiuri ciudate - dorinta ca lucrurile sa fie exact intr-un anume fel - sunt o incercare de a gasi un sens, de a intelege lumea inconjuratoare.

Ofera-i copilului cat mai mai multe posibilitati de alegere - poti incerca sa il lasi pe el sa isi aleaga farfuria sau cana dintre mai multe posibile. Deoarece el va decide pe care anume o va alege, probabil va opta pentru o farfurie sau o cana noua - dar nu te ingrijora daca nu o va face. Toate la timpul lor.

Trateaza toate aceste obiceiuri cu umor. In timp, copilul va renunta de unul singur la aceste obiceiuri ciudate, atunci cand el va fi pregatit.


.

"Obiceiuri ciudate" | cont nou | 4 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Nu mi s-au parut niciodata ciudate, aceste obiceiuri ! De multe ori o las pe Cristina sa aleaga cu ce sa o imbrac, cu ce jucarie sa mergem afara, in ce vrea sa manace, ce poveste sa-i spun...chiar daca vrea aceeasi poveste, acelasi castronel, aceeasi bluzita sau aceeasi jucarie.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

02.06.04 20:08: ticuta
Nici mie nu mi se pare ciudat. Este normal ca la virsta asta sa se defineasca ca personalitate. Ioana mea este "indragostita" de Mufasa din Lion King si deja isi pune singura cd-ul de cite ori vrea sa vada filmul(aproape zilnic).
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Acest comportament poate pune in incurcatura adultii, insa este perfect normal pentru copiii mici... In timp, copilul va renunta de unul singur la aceste obiceiuri ciudate, atunci cand el va fi pregatit.

Pai daca-i normal, asa cum cred si eu ca-i comportamentul unui copil de la 1 la 3 ani, de ce-i mai spune "obiceiuri ciudate"? Eu una sant confuzata de termeni in cazul asta...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.2
voturi 10


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent