· articole
· intamplari

Obiceiuri de Paste in toata lumeajpg?width=380"/>
Desi multe traditii de Paste sunt comune tuturor tarilor crestine, exista si ritualuri specifice fiecarui popor.

GERMANIA este locul de unde a pornit traditia Iepurasului de Paste. Copiilor li se povestea despre un iepuras care ascundea oua si ciocolata care puteau fi gasite numai in ziua de Paste. O alta traditie tipic germana este pomul de Paste, in care sunt agatate oua decorate.

In IRLANDA, in sambata dinaintea Pastelui sau imediat dupa slujba de Inviere - in functie de zona - oamenii obisnuiau sa infiga un hering intr-un bat inalt, cu care se plimbau prin tot orasul. Toti cetatenii il urmau, rostind cuvinte urate la adresa pestelui, pana ce ajungeau la rau, unde il aruncau. Traditia, desi considerata anterioara crestinismului, se trage de la faptul ca oamenii nu aveau multi bani de cheltuit pe carne, inainte de Paste, asa ca mancau hering, cea mai ieftina sursa de proteine. Satui de atata peste, inaintea Sarbatorii ii organizau inmormantarea, inlocuindu-l cu carne de miel.

In POLONIA, in ziua de Paste, nu se face fum, asa ca oamenii nu pot aprinde focul pentru a-si incalzi mancarea. De aceea, toate specialitatile, de la oua si carnati, la turte cu drojdie de bere si prajituri cu seminte de mac, sunt servite reci.

Familiile traditionale din MAREA BRITANIE gatesc pentru Sarbatoarea de Paste o prajitura cu fructe, care are in mijloc un strat de martipan, iar deasupra aseaza 11 bile de martipan, simbolizand cei 11 apostoli (cu exceptia lui Iuda).

Nici ROMANIA nu se lasa mai prejos cand vine vorba de obiceiuri de Paste. De exemplu, in dimineata de Sarbatoare, oamenii se spala cu apa in care au pus un ou rosu si un ban. Se spune ca cei care fac asta for avea noroc si sanatate tot restul anului. De asemenea, un obicei popular in a doua zi de Paste este udatul. Practicat mai mult la sate, in Bucovina si in Transilvania, udatul presupune ca baietii sa mearga acasa la fetele nemaritate cu o galeata de apa, iar pe cele pe care le gasesc dormind sa le stropeasca. Fetele care au fost udate se vor casatori in cursul acelui an, spune legenda.

Articol EXCLUSIV ONLINE
Text: Denisa Caldararu
Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net/.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent