· articole
· intamplari

pampers: pampers: Obiectul de tranzitie, indispensabil pentru micutul tauPsihologul Cristiana Haica, expert Pampers, explică rolul acestuia in viața celui mic

Primele momente de explorare independentă a “lumii” apar de obicei pe la 6 luni, când bebe “păşeşte” afară din zonele de securitate reprezentate de pat, ţarc, cărucior, pentru a cunoaşte lumea.

Impactul “lumii” asupra lui poate avea un efect foarte puternic şi copilul poate simţi nevoia să se sprijine de ceva (afectiv vorbind), simte nevoia unei ancore – o jucărie, o pernuţă, o păturică ce îi aduce consistenţa, mirosul de acasă şi care să îi amintească de căldura braţelor mamei sale.

Aceste ancore sunt obiecte securizante care dau copilului senzaţia de confort afectiv în lumea mare şi rea. Copilul nu are cum să se simtă în siguranţă în locuri sau cu persoane străine, aşa, dintr-o dată, în mod spontan, ei trebuie să îşi educe în timp acest sentiment de încredere, odată cu căpătarea independenţei personale (odată cu învăţarea mersului, vorbirii etc), independenţă ce se stabileşte mai uşor când ai alături ceva familiar. Când mai apar şi trezirile nocturne – fie cauzate de durerile apariţiei dinţişorilor, fie durerilor de burtică, fie de un scutec plin şi ud, obiectul securizant (sau de tranziţie) este cel care îi reaminteşte că este în siguranţă şi este de natură să îl mai liniştească.

Un copil de 1-3 ani trebuie să facă faţă în această perioadă unor schimbări bruşte, ce se derulează foarte rapid si să se adapteze repede la ele – de exemplu când intră la creşă sau grădiniţă, frecventează mai activ şi mai dinamic locurile de joacă, parcurile, apare în peisaj bona care o înlocuieşte pe mami – întâlneşte o mulţime de figuri noi, medii noi, reguli noi. Un copil care are un astfel de obiect de ataşament, când este lipsit de el, se va simţi extrem de frustrat, astfel încât schimbările bruşte, uneori dure din mediu pot deveni traumatizante. De aceea este bine să avem mereu cu noi, pentru orice eventualitate, obiectul de tranziţie de care copilul este ataşat, chiar dacă el îl uită acasă.

Copilul va renunţa singur la obiectul securizant imediat ce se va simţi pregătit să o facă, nu trebuie să facem eforturi pentru a-l face să renunţe la el. El are rolul de a o înlocui pe mami cât timp ea este absentă. Forţându-l să renunţe, nu facem decât să prelungim dependenţa copilului de prezenţa acelui obiect.

Fie că e vorba de ursuleţ, de o păpuşică, de păturica sau pernuţa de decor cărate oriunde şi oricând, ele sunt obiecte pe care copilul îşi proiectează sentimentul de siguranţă, de „acasă”, de familiar şi linişte. Fără ele, aceşti copii devin nesiguri, neliniştiţi sau chiar anxioşi.

Este interzis a pedepsi sau a face de ruşine copilul în public în legătură cu pasiunea lui pentru o anumită jucărie sau pentru că îşi cară o anumită jucărie mereu după el.

Fiecare copil are propria vârstă la care se va simţi pregătit să înfrunte lumea cea mare fără să aibă cu el un obiect de ataşament, adică singur! A-l grăbi înseamnă a-l face să se simtă nesigur.

Pe lângă obiectul de tranziție care este recomandat a fi în apropierea celui mic în timpul somnului, foarte important este confortul copilasului pe perioada nopții, pentru un somn odihnitor.

Pentru că știe cât de important este somnul în dezvoltarea celor mici, Pampers a creat noul Pampers Active Baby, care oferă până la 12 ore de protecție împotriva umezelii, pe timpul nopții.

Noile scutece Pampers Active Baby absorb o cantitate mai mare de lichid, preiau umezeala mai repede, oferind bebelușului un somn liniștit și cu adevărat odihnitor. Datorită capacității mari de absorbție, noul strat al Pampers Active Baby se reactivează rapid, putând să absoarbă o nouă cantitate de lichid, chiar după câteva ore de la prima folosire. Pe lângă stratul extra absorbant destinat perioadei de somn, Pampers Active Baby vine și cu:

• benzi laterale elastice care se întind sau contractă în funcție de mișcările bebelușului, pentru o fixare fermă și, totodată, flexibilă;
• material moale ca bumbacul care permite pielii să respire;• potrivire anatomică, asigurând o protecție imbatabilă împotriva frecării;
• loțiune protectoare din aloe vera.

• Nu uita de șervețelele umede Pampers Baby Fresh, pentru o senzație de prospețime ca după băiță, oriunde, oricând!Pentru informații legate de dezvoltarea și îngrijirea micuțului tău, intră pe pampers.ro sau pe pagina de facebook Lumea mamicilor, la secțiunea “Întreabă experții“ : aici
Medicul pediatru Roxana Rusu Pușcă și psihologul Cristiana Haica te așteaptă oricând cu sfaturi pentru tine și îngerașul tău.
.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre igiena:
Raceala si Gripa

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent