· articole
· intamplari

O carte cu povești poate fi cel mai bun somnifer pentru copii
Poveștile frumoase și muzica liniștitoare sunt cele mai simple metode pentru a produce o senzație de somn la copii.Poveștile trebuie să fie foarte interesante pentru ca cei mici să-și poată crea singuri imagini proprii în mintea lor, să se strecoare ușor în lumea viselor. Pentru copiii mici sunt foarte bune poveștile dedicate lor, fabulele și poezioarele.

O colecție perfectă pentru biblioteca copilului este aceea care cuprinde poveștile tradiționale:
• Ridichea uriașă
• Cei trei purceluși
• Gâsca și ouăle de aur
• Omul de turtă dulce, etc.

Poveștile nu se citesc cu voce foarte tare. Ele trebuie cititite cu voce joasă. Asta înseamnă că se vorbește încet, pentru că doar așa copilul poate încet să adoarmă. Copilul se concentrează foarte mult pe poveste și astfel, excesul de imagini din mintea sa îi poate crea senzația de somn și în scurt timp va adormi.

Contează ca poveștile să fie frumoase, să transmită un mesaj pentru viață, să fie pline de magie, să fie foarte interesante. Poveștile trebuie să fie simple și foarte clare, nu trebuie să necesite multe explicații. Cărțile trebuie să aibă și ilustrații superbe pentru a ajuta copilul să-și imagineze cât mai bine personajele din poveste. Cele mai frumoase povești sunt despre natură, despre animale, cu prinți și prințese, împărați, spiriduși, zâne, etc.Când citiți este bine să aveți televizorul oprit și calcutorul
închis, evitați să aveți dispozitive electronice deschise în jur. Puteți folosi și cărți audio, copiii le vor asculta cu plăcere și la un moment dat vor adormi. La vârsta mică, de câțiva anișori, cele mai indicate sunt povestirile pentru că sunt mai scurte și pot dezvolta foarte bine imaginația copiilor. Pentru copiii puțin mai mari puteți alege basmele și tot felul de povești, care au fost chiar ecranizate de-a lungul anilor:
Poveștile de Hans Christian Andersen.
• Poveștile de Ion Creangă.
• Poveștile cu împărați.

Poveștile clasice sunt deosebite, pline de evenimente captivante, dezvoltă imaginația copiilor și îi ajută să doarmă bine noaptea. Stilul minunat în care sunt scrise te cucerește imediat. Nu mai rămâne decât să fie citite cu intonație, lectura trebuie să fie cât mai plăcută, să creeze o stare de bine copiilor.

Basmele sunt considerate povești pline de înțelepciune, nu trebuie să lipsească din bliblioteca copiilor. Cele mai frumoase sunt basmele scrise de Frații Grimm, atât de populare în toată lumea. Dintre acestea amintim:
• Lupul și cei șapte iezișori
• Prințul fermecat
• Hansel și Gretel
• Scufița roșie
• Lupul și vulpea
• Pasărea de aur
• Croitorașul cel viteaz
• Albă ca zăpada
• Cenușăreasa
• Rapunzel
• Cizmarul și spiridușii.
Frumusețea basmelor este înțeleasă pe deplin doar de copii, în mintea și inima lor. Ei au capacitate de a-și imagina evenimentele și de a-și îmbogăți astfel viața sufletească. Imaginile pline de viață create în mintea lor îi fac să se simtă minunat.

Cei care au copii știu că între copii și părinți se produce uneori o adevărată luptă înainte de culcare. Unii copii nu vor să doarmă, sunt mofturoși, creează mari bătăi de cap părinților care, vor și ei să se odihnească după o zi lungă și obositoare, după terminarea tuturor activităților pe care le-au avut în acea zi. Copiii au propria lor personalitate, sunt dornici să-și manifeste voința liber, de multe ori sfidează pe părinți, vor să se afirme, să hotărască singuri când să doarmă și când nu. Acestea sunt motivele pentru care copilul nu vrea să doarmă chiar dacă este obosit. Pentru a-i crea senzația că a decis singur când să meargă la somn, el poate fi întrebat de părinți ,,Vrei să te culci acum sau în 5 minute?ˮ
El trebuie să aibă anumite activități sau ritualuri înainte de culcare precum sunt: spălatul pe dinți, schimbarea hainelor, citirea unei povești, îmbrățișatul părinților, urarea de ,,Noapte bunăˮ. Toate acestea îi pot crea un sentiment de sprijin din partea părinților.

Pentru a putea ajuta copilul să dormă mult mai bine, părinții trebuie să-i creeze un mediu plăcut pentru somn. Camera acestuia trebuie să fie un spațiu frumos, de unde să nu lipsească jucăriile de pluș pe care le poate îmbrățișa înainte de somn și le poate ura ,,Noapte bunăˮ. De asemenea copilul trebuie să aibă o lenjerie de pat cu un imprimeu deosebit (cu imagini din povești sau cu personaje din desene animate Disney) sau o păturică preferată. Părinții au posibilitatea de a alege astfel de produse din oferta de cuverturi de pe CumparaMisim și de lenjerii de pat pentru copii.

Copilul care va simți dragostea părinților va dormi mai bine, va avea somnul mai bun și mai liniștit. Cu ajutorul poveștilor el va fi implicat într-o activitate plăcută, care îl va calma și relaxa, îi va face poftă de somn. Copilul trebuie să fie ajutat să se culce liniștit, să aibă gâduri care să-i calmeze mintea, astfel va avea capacitatea de a adormi.

Poveștile frumoase permit micilor ascultători să se calmeze, să alunece ușor în zona de vis.

"O carte cu povești poate fi cel mai bun somnifer pentru copii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent