· articole
· intamplari

Ocaziile de a citi sunt la tot pasul!jpg?oh=7f9a8a9c8b88f9fdddb653618f31e3e9&oe=5726BA4C&__gda__=1462747333_d7612b240e775da1da37d21392145298"/>
Chiar dacă lectura este o activitate zilnică pentru copil, ocazia de a citi apare peste tot, nu doar înainte de somn sau într-un interval de timp, special dedicat cititului. Și nu este nevoie să citească doar din cărți! Copilul tău poate citi când este în oraș, în mașină, în timpul plimbărilor sau la cumpărături. Totul este să identifici și să fructifici ocaziile!

7 ocazii pentru a citi

În timp ce mergeți cu mașina
Încurajează-ți copilul să observe cuvinte și litere care apar pe traseu - pe afișe, panouri publicitare, siglele magazinelor sau indicatoare rutiere (STOP) . Dacă nu știe încă să citească și tocmai învață literele, poți inventa un joc: „Care găsește primul litera S?”.

La cumpărături
Dacă e mai mărișor, roagă-l să-ți citească ce scrie pe cutii și să-ți povestească imaginile de pe acestea. Observați diferențele dintre ce scrie pe cutii și imaginile de pe acestea. Îl poți ruga chiar să-ți citească lista de cumpărături și să țină evidența produselor cumpărate.

Chiar și activitățile de zi cu zi pot să fie o ocazie bună pentru citit. În timp ce gătești, poți să-i citești rețeta cu voce tare sau să îl rogi, dacă e mai mărișor, să-ți citească ingredientele și cantitățile de care ai nevoie.

· Cum il convingi pe copilul tau sa iti dea o mana de ajutor

Încurajează-l și ajută-l să citească subtitrările de la desenele animate (în cazul în care nu sunt dublate în limba română).

Roagă rudele și prietenii să-i trimită scrisori, emailuri sau mesaje. Citiți-le împreună. Ajută-l apoi să formuleze un răspuns frumos și trimiteți-l înapoi. În acest mod copilul înțelege scopul citirii și al scrisului.

Puteți citi chiar și când tu ai treabă. În timp ce ștergi praful sau speli vase, roagă-l pe copil să-ți citească o poveste sau să comentați imaginile pe care le conțin cărțile (dacă este mai micuț) și inventați povești plecând de la ele. De pildă, eu îmi amintesc cum stăteam lângă mama mea și îi citeam în timp ce ea călca hainele, o activitate care o plictisea foarte tare și încercam să i-o fac mai plăcută.

· De ce copilul vrea sa asculte aceeasi poveste

Jucați-vă
Scrie, pe câte un cartonaș, câte un cuvânt simplu, ușor de reprezentat vizual (câine, pisică, lac, pui etc). Pe alte cartonașe, desenează sau lipește imagini care ilustrează cuvintele pe care le-ai ales. Pune toate cartonașele pe masă, cu fața în sus, și ajută-l pe copil se potrivească fiecare cuvânt cu imaginea corespunzătoare.

Ai putea încerca, de asemenea, să faci exerciții folosind numele și fotografiile tale, ale unor prieteni, rude etc. Scrie numele fiecărei persoane pe câte un cartonaș și lasă-l pe copil să potrivească numele cu fotografia potrivită.

Asigură-te că cititul este o activitate plăcută pentru copil și că nu-l asociază cu o sarcină nedorită, impusă de tine sau de școală. Și, cel mai important, citește și tu! Copiii care își văd părinții citind au toate șansele să le imite comportamentul și să devină cititori la rândul lor!

Foto: www.pixabay.com,
Editor: Adina Gruia
.
"Ocaziile de a citi sunt la tot pasul!" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent