· articole
· intamplari

O declaratie de independentaParintii care isi invata copilul sa fie independent si sa se bazeze pe propriile forte vor castiga aprecierea, respectul si dragostea copilului. Parintii care incearca sa faca totul pentru copil in speranta ca vor castiga dragostea si gratitudinea lui, vor produce un copil dependent, plin de resentimente, furie si ostilitate.

Procesul de separare incepe in momentul nasterii. Un copil tanjeste dupa independenta si aceasta il ajuta sa devina mai puternic.

Nu le facem nici un serviciu copiilor nostri daca avem impresia ca este bine sa facem totul IN LOCUL lor. Toti avem nevoie din cand in cand de o mana de ajutor, dar copiii au nevoie de o mana care sa le arata cum sa isi poarte singuri de grija.


Dependenta distruge relatia

Din motive culturale sau din cauza naturii noastre umane, nu putem fi multumiti cand suntem dependenti. Copiii nostri au nevoie si ei de independenta. Parintii care isi invata copilul sa fie independent si sa se bazeze pe propriile forte vor castiga aprecierea, respectul si dragostea copilului. Parintii care incearca sa faca totul pentru copil in speranta ca vor castiga dragostea si gratitudinea lui, vor produce un copil dependent, plin de resentimente, furie si ostilitate.


Independenta este mai buna

Independenta este un concept greu de acceptat de catre unii parinti. Lor le face placere sa faca ceva pentru copiii lor. Un copil dependent va sta tot timpul langa parinti si chiar va invata sa ii lase pe acestia sa faca totul in locul lui. Pe langa faptul ca acesti parinti fac totul IN LOCUL, ei incearca sa absoarba si toate consecintele vietii reale asupra copiilor. Ei ii vor ajuta mai degraba decat sa ii lase sa sufere consecintele propriului comportament.

"Fac eu in locul tau. De data aceasta, eu fac mai bine." Si binenteles va exista si o data viitoare. In aceasta situatie, copilul ori va alege sa fie dependent si va ramane asa, ori se va lupta pentru a obtine puterea asupra propriei vieti, deseori excluzandu-i pe parinti.

Dezastrul cauzat de aceasta atitudine va incepe sa se vada in primii ani de scoala. Problemele devin mai grave in perioada pubertatii. Parintii vor descoperi in copilul lor un adolescent iresponsabil, rebel sau handicapat emotional.

Solutia: Evita problemele cauzate de dependeta prin antrenarea independentei.


Primul pas: Lasa copiii sa faca propriile lor alegeri si fa-i responsabili pentru alegerea lor.

Daca li se permite sa aleaga, copiii trebuie sa si suporte consecintele propriei alegeri. Daca aleg sa manance un hamburger si apoi doresc sa manance un hot-dog in loc de acesta, ei pot alege sa manance hamburgerul sau sa ramana flamanzi. Este o alegere perfect normala. Daca au ales sa nu poarte puloverul, lasa-i sa le fie frig. Nu le faci nici un rau si data viitoare vor face o alegere mai buna.


Al doilea pas: Respecta efortul copilului.

Nu il grabi sa faca ceva daca este in dificultate. Incurajeaza-l mai intai. Este destul de dificil sa incurajezi bine. Daca vei spune "Poti sa o faci. Este usor!", copilul nu se va simti bine. Daca nu reuseste sa faca ceea ce si-a propus se va simti incompetent deoarece nu a reusit sa faca ceva "usor". Daca va reusi sa faca ceva "usor", nu e mare lucru. Nici un motiv sa fie mandru.

Pentru a-l incuraja, exprima-ti increderea ca el va reusi sa faca ceea ce si-a propus. "Stiu ca esti frustrat. Este un lucru dificil. Dar o sa-i dai de capat." "Mie mi-a trebuit o vesnicie pana sa invat sa ma leg la sireturi. Tot timpul mi se desfaceau."


Al treilea pas: Rezerva-ti timp pentru antrenarea independentei.

Un copil poate invata foarte multe lucruri daca parintii au timp pentru a-l invata in pasi mici si ii acorda timp pentru a invata. Antrenarea nu trebuie sa se efectueze niciodata sub presiune, cum ar fi de pilda limitele de timp. Copiii pot invata sa imbrace singuri inca de la varsta de 2 ani daca parintii le pun la dispozitie haine care pot fi usor imbracate. Un copil de 2 ani se va imbraca si dezbraca de 10 ori pe zi dar la varsta, de 3 ani va putea sa o faca "eu singur!".


Al patrulea pas: Ajuta fara a critica.

Intreba-ti copilul: "Ai nevoie de ajutor?" Daca da, explica-i din nou fara insa a face in locul copilului mai mult decat este necesar. Rabdarea este un profesor minunat.


Al cincilea pas: Nu fa pentru copil ceea ce poate sa faca si singur.

Intotdeauna intreaba-te: "Poate copilul sa faca asta singur?" Daca raspunsul este "da", atunci lasa-l sa o faca. Lipeste acest motto pe frigider: "Nu fa pentru copil ceea ce poate sa faca si singur." Copiii nu ne inseala asteptarile. Refuza sa te simti vinovat daca lasi copilul sa isi duca singur farfuria la chiuveta, daca isi calca singur hainele, daca isi impacheteaza singur pachetul cu mancare. Copilul a mancat din acea farfurie, a purtat acele haine si are nevoie de acea mancare. Parintii stiu deja cum sa faca aceste lucruri si multe altele. Copiii trebuie sa invete.

Daca este necesar, declara ziua independentei in casa ta chiar astazi. Copiii tai nu iti vor multumi pentru aceasta acum. De fapt vei asculta nemultumirile lor zilnic. Dar ei te vor aprecia si respecta tot restul vietii. Copiii independeti sunt copii mai fericiti.Autor: Elaine M. Gibson.

"O declaratie de independenta" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Fara a avea acest articol la dispozitie noi ne-am crescut copilul instinctiv, respectand acesti pasi si pot spune cu mandrie :Da avem un copil independent, care sti ce doreste si mai ales cum sa obtina!''Deci pentru noi a functionat aceasta metoda de educatie .
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.63
voturi 11


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent