· articole
· intamplari

O noua metoda pentru depistarea precoce a cancerului de sanjpg?oh=3db57278b2867f1e1cbe9e6e345b8a35&oe=55D14D93&__gda__=1439254709_88f6e243aa6cac7771aee95cb60cb0e8"/>
Un test de sânge ar putea fi mai eficient decât mamografia în depistarea precoce și prevenirea cancerului de sân. Până în prezent, acesta a fost testat și validat pe un grup de 838 de femei din Danemarca.

Cercetătorii caută neîncetat biomarkeri care pot fi de ajutor în depistarea precoce a cancerului de sân, dar eforturile lor au fost răsplatite până în prezent cu un succes moderat. În această situație, specialiștii de la Universitatea din Copenhaga au apelat la o metodă preluată din sfera alimentară - unde este utilizată pentru a controla procesele industriale complexe – care oferă o abordare mai cuprinzătoare a problemei. Astfel, în loc să examineze un singur biomarker, ei au analizat toți compușii dintr-o probă de sânge.Atunci când este utilizată o cantitate mare de măsurători relevante, de la mai multe persoane, pentru a evalua riscurile pentru sănătate - în cazul de față cancerul de sân - se obțin informații foarte importante, se arată într-un comunicat de presă.

Bioconturul, noua armă împotriva cancerului de sân
Folosind această metodă, specialiștii au creat așa-numitul biocontur - un model complex care se bazează pe informații care țin atât de sfera biologică, cât și de fenotip (ansamblu de însușiri și caractere care se manifestă în mod vizibil la un individ și care este determinat de baza ereditară și de condițiile de mediu). Abordarea lor nu ia în calcul importanța individuală a biomarkerilor, ci se concentrează pe importanța interacțiunilor dintre aceștia. O singură parte a acestui model nu este nici utilă, nici suficientă. Este vorba de întregul modelul, acesta fiind, de fapt, instrumentul care prezice cancerul, a explicat co-autorul studiului Lars Ove Dragsted de la Universitatea din Copenhaga.

Metoda este mai eficientă decât mamografia, care poate fi utilizată numai în cazul în care boala a avut loc deja. Nu este perfectă, dar este cu adevărat uimitor faptul că putem prezice cancerul de sân cu ani înainte de producerea lui, a adăugat Rasmus Bro, conducătorul studiului. Biocontour poate arăta dacă există un risc crescut de cancer de san care se va dezvolta în pacient în următorii 2 - 5 ani de la recoltarea probei.

Sursă: www.iflscience.com
Autor Adina Gruia
Foto: detailblick/Fotolia.
.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent