· articole
· intamplari

O persona draga nu mai este in viata copilului. Cum ii explicam?

Autor: antoniabalan
data publicarii: 06.06.05


In viata unui copil, in primii ani de viata, pot avea loc si evenimente neplacute, dureroase, si oricat de mult am incerca sa-l ferim de acestea, tot adevarul este cel mai bun. Chiar daca el doare.Pe la varsta de 4 ani sau chiar mai devreme, copiii incep sa constientizeze notiunea de moarte, chiar daca nu o inteleg sau chiar daca ii dau o alta conotatie. Intrebarile incep sa apara si nu stim cum sa le raspundem, pentru ca nu stim cum ar reactiona. Orice parinte se gandeste cum sa-i explice acest lucru copilului, intrucat el face parte, ca si nasterea, din viata noastra. Cred ca cel mai bun lucru care trebuie facut este sa nu omitem, sa nu ignoram acest lucru din educatia copilului nostru, chiar daca nu ne place sa vorbim despre moarte.

Un copil trebuie sa aiba aceste cunostinte inca de mic, pentru a sti sa se si fereasca de diferite accidente ce s-ar putea intampla. Daca el percepe moartea ca pe o joaca (vesnicul joc al parintilor - PAC-PAC, te-am impuscat, ai murit, te ridici apoi), copilul nu va avea un punct de referinta in ceea ce priveste moartea unei persoane. Va crede ca este un joc si ca acea persoana se va ridica. De aceea, cred ca acest subiect ar trebui tratat cu mult mai multa seriozitate si decenta, fiindca face parte din noi.

Cel mai tragic lucru care se poate intampla este decesul unei persoane dragi, un parinte sau un bunic ori chiar un frate. Dar se stie ca legaturile bunicilor cu nepotii sunt foarte puternice, bazate pe un puternic atasament, mai ales atunci cand parintii sunt foarte ocupati cu serviciul. Si nepoata isi iubeste foarte mult bunica, pentru ca este mai calma decat mama si ii face toate poftele. Si-atunci cand va ramane fara mamaie, buni sau mama (depinde cum ii spune ea bunicii), cum ii vom explica ce se petrece?

Unii parinti considera ca trebuie sa-l fereasca pe cel mic de aceste lucruri. Eu sustin ca nu. Ci, dimpotriva, trebuie ca el sa constientizeze ca in viata nu sunt numai lucruri frumoase, ca realitatea este alta. Veti spune ca are destul timp sa invete asta. Nu e adevarat! La fel cum bunul simt se dobandeste in cei 7 ani de acasa, si acest lucru se invata tot atunci. Sunt puncte de reper, de baza pentru constructia mentala si educationala de mai tarziu a copilului.

Cel mai bine, din punctul meu de vedere, care am trecut prin asa ceva, este ca cel mic sa fie pus in fata realitatii. Sa nu i se interzica sa vada, sa auda sau sa vorbeasca despre moarte. Asta nu inseamna ca suntem morbizi, ci ca suntem realisti. Asa il putem invata sa se fereasca, sa inteleaga ca nu este un joc de-a adormitul si trezitul.

Apoi, trebuie sa ii explicam ca persoana draga, care a murit, nu mai este prezenta fizic, dar ca mental si sufleteste exista inca. Sa ii pastram amintirea vie in memorie, pentru ca cel mic sa nu uite niciodata ca in viata lui a existat si a avut o contributie insemnata si bunica. Sau bunicul. sau parintele.

Invatandu-l sa constientizeze aceste lucruri, copilul nu va suferi o trauma ireversibila atunci cand va fi privat definitiv de prezenta unei persoane dragi.

.

"O persona draga nu mai este in viata copilului. Cum ii explicam?" | cont nou | 7 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
06.06.05 21:37: ruxipops
de acord antoniabalan asa am facut si eu cand a murit mama acum 7 ani fata mea avea 5 ani i-am explicat ca mama bobo (asa ii spunea , mama care imi da bomboane ) va privi mereu dintre nori , dar ca deocamdata s-a dus la doamne doamne
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre incotro?:
10 idei de cadouri pentru ziua mamei

Articole de antoniabalan

Evaluare
scor mediu 4.4
voturi 20


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent