· articole
· intamplari

Ora potrivita de culcare in functie de varstajpg?width=545"/>
Metine sanatatea copilului tau prin reglarea eficienta a orelor de somn.

Suntem întrebați de foarte multe ori la ce oră ar trebui copii să se ducă la culcare și dacă are vreo importanță acest lucru. Răspunsul este da, există o oră potrivită de culcare în funcţie de vârsta celui mic. Ora la care copilul tău se duce la culcare are o importanță destul de mare. Cu toții avem un ceas biologic și ritmul nostru circadian ne poate ajuta să dormim mai bine dacă ne băgăm în pat la momentul potrivit. În plus, menținerea unei ore de culcare constante (precum și ora la care ne trezim) ne ajută ceasul intern să nu rămână în urmă. De asemenea, acest lucru ne ajută la menținerea unei igiene de somn sănătoase.

Toți copiii sunt diferiți și voi știți cel mai bine cum reacţionează copilul vostru dacă nu are parte de destul somn. Foarte mulți dintre noi am fost păcăliți în a crede că dacă un copil stă treaz până târziu, va adormi târziu și va recupera timpul pierdut dimineața. Fiți sinceri, cum a funcționat această situație pentru voi? Dar pentru el?

O oră de culcare târzie poate duce la:
• Dificultăți în a adormi. Odată ce copilul tău trece de perioada naturală de somn, corpul său va produce cortisol și chiar adrenalină (hormoni care stimulează corpul).
• Trezitul în timpul nopții. De cele mai multe ori, când copii care se duc la somn la o oră târzie se vor trezi în repetate rânduri în timpul nopții. Cortizolul dăunează calității somnului.
• Trezirea dimineața devreme. Pare contra-intuitiv, însă cauza pentru care copii se trezesc dimineața foarte devreme este ora târzie de somn.
• Mai puține ore de somn în total. Cercetările au arătat că în general, copiii care se culcă la ore târzii acumulează mai puține ore de somn decât cei care merg la somn mai devreme. Acest lucru arată că nu se compesează pentru somnul pierdut prin somnul de prânz mai lung sau prin dormitul dimineața târziu.

Așadar, la ce oră ar trebui micuțul tău să fie culcat? Depinde un pic de ciclul de somn al copilului tău din timpul zilei, însă în continuare va oferim un ghid general în funcție de vârstă:

Nou născuți - 15-18 ore de somn/zi
Nou născuții nu au încă ritmul circadian format și de obicei dorm în rafale scurte de două-patru ore atât în timpul zilei cât și în timpul nopții.

1-4 luni - 14-15 ore/zi de la 8:00 pm la 11:00 am
Bebelușii încă se dezvoltă și se hranesc în timpul nopții. Începeți să mutate ora de somn mai devreme începând cu vârsta de 4 luni

4-8 luni - 14-15 ore/zi de la 5:30 pm la 7:30 am
Ritmul circadian începe să devină emergent în comportamentul copilului . Scurte perioade de somn (ideal în jurul orelor 9, 12, 15) regulate și o oră de culcare devreme ajută acești bebeluși să aibă parte de somnul necesar pentru dezvoltarea fizică și mentală.

8 -10 luni - 12-15 ore/zi de la 5:30 pm la 7:00 am
Bebelușii la această vârstă au nevoie de două perioade de somn în timpul zilei. Cele mai bune ore sunt 9 am și 13 pm. Ora de culcare nu ar trebui să fie la mai mult de trei ore jumătate după momentul trezirii din moțaiala de la ora 13 pm. Ora de culcare poate fi mutate mai devreme pentru a compensa în cazul în care copilul nu vrea să doarmă a treia oară în timpul zilei.

10-15 luni - 12-14 ore/zi de la 6:00 pm la 7:30 am
Bebelușii la această vârstă vor tranziționa către o singură perioadă de somn în timpul zilei. Când sesizați acest comportament, mutați ora de somn mai devreme. De asemenea ora de somn nu ar trebui să fie mai târzie de 4 ore de la momentul trezirii din somnul de la prânz.

15 luni– 3 ani - 12-14 ore/zi de la 6:00 pm la 7:30 am
Moțăielile din timpul zilei pot dispărea în această perioadă. Mutați ora de somn mai devreme pentru a ajuta copilul să se ajusteze noului program.

3 – 6 ani - 11-13 ore/zi de la 6:00 pm la 8:00 am
Copilul tău va renunța cel mai probabil la somnul de prânz. Din acest motiv, el va avea nevoie de o oră în plus în timpul somnului de noapte.

Echipa Parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre somnul:
5 greseli evitabile in adormirea bebelusului

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent