· articole
· intamplari

Otita medie acuta

Autor: rdochnal
data publicarii: 02.09.02


Otita medie este o afectiune foarte frecventa la copii. 2 din 3 copii sub trei ani prezinta cel putin un episod de otita medie acuta.

Ce este otita medie?

Este inflamatia urechii medii (cavitatea urechii situate inapoia timpanului) de cauza virala sau bacteriologica. La copii tubul lui Eustachio, canalul care leaga urechea medie cu cavitatea faringiana, este mai scurt si mai orizontal, favorizind astfel aparitia infectiei.


Apare foarte frecvent dupa infectia cailor respiratorii superioare cand inflamatia mucoasei nasofaringiene progreseaza spre urechea medie si inflamatia mucoasei tubului Eustachio impiedica drenajul adecvat al urechii medii.
Astfel in urechea medie se acumuleaza puroi care apasa timpanul, impiedicind vibratia acestuia, si producind durerea.Care sunt simptomele?

Copiii mai mari se plang de durere, senzatie de “apasare”, senzatie de plin la nivelul urechii, diminuarea auzului, pierderea echilibrului, oboseala, greata, varsaturi, febra.
Copiii mai mici prezinta agitatie, iritabilitate, tulburari de somn, inapetenta, diaree, febra, atingerea urechii este dureroasa.

Cum se trateaza otita medie?

Se tine cont de varsta copilului, severitatea bolii, toleranta copilului la diferite medicamente.
Tratamentul consta din:
    - antibiotice
    - medicamente pentru febra si durere

Otita medie acuta cu un tratament adecvat se rezolva in aproximativ 7-10 zile.

Dr. Roberta Dochnal
.

"Otita medie acuta" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
La terminarea tratamentului cu antibiotic este nevoie de o reverificare a nivelului de fluid din urechea medie. In general aceste fluid mai persista o perioada, de aceea o noua verificare la maxim 3 luni dupa tratament este mai mult decit indicata.
Daca fluidul este inca prezent si dupa aceasta perioada, se poate efectua un test de verificare a auzului pentru a vedea exact efectele secundare care poate au aparut sau nu. Daca auzul a fost afectat, se va prescrie un tratament prelungit cu antibiotic, in doze mici, evitindu-se pe cit posibil interventia chirurgicala.

Folosirea decongestantelor sau a antihistaminicelor in cazul otitei medii este bine sa fie evitata, deoarece ele nu imbunatatesc situatia, ba mai mult, pot provoca stari de iritabilitate, somnolenta, asta ducind si la evaluarea mai dificila a pacientului.

Otitele medii repetate necesita tratament preventiv cu antibiotic, si este indicat intre 6 luni si 4 ani, mai ales in cazurile ce s-au repetat la mai putin de 6 luni diferenta in timp. Aceste antibiotice sint fara risc si in general ieftine, si doar 1/2 din doza se administreaza zilnic.
In cazul in care nici tratamentul preventiv nu da rezultate, este necesara interventia chirurgicala prin care se face curatarea urechii si inserarea unor tuburi de ventilare intre timpan si urechea medie. Aceasta operatie este sigura si recomandata copiilor in zilele de astazi, dar efectuarea ei nu se poate face decit dupa o atenta evaluare a O.R.L.-istului. Tuburile inserate sint eliminate dupa citeva luni, cind urechea medie s-a refacut natural. Numai 10% din cazuri necesita o noua operatie de inserare a acestor tuburi. Dar asta numai dupa un alt tratament preventiv, facut de preferinta de-a lungul iernii, cind infectiile respiratorii devin mai frecvente.

ATENTIE ! Nu toate infectiile sint localizate la nivelul urechii medii. Otita externa, numita si urechea inotatorului apare de cele mai multe ori in lunile de vara. Otita externa este dureroasa, datorita inflamatiei si acumularii de ceara in canalul exterior al urechii. Tratamentul consta in folosirea calmantelor pentru durere, a irigatiilor (curatarea cerii) si folosirea unor picaturi ce contin antibiotic si cortizon.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de rdochnal

Evaluare
scor mediu 4.22
voturi 18


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent