· articole
· intamplari

(P) 5 mituri despre îngrijirea bebelușului
Îngrijirea bebelușului în primele luni de viață reprezintă un subiect intens dezbătut în rândul proaspetelor mamici.

Este posibil să primești sfaturi din toate părțile. Important este să faci diferența între informațiile de încredere și mituri.


Reține că pentru sfaturi avizate este bine să consulți medici specialiști și să te documentezi din cărți sau site-uri de profil realizate pe baza unor surse medicale. În folclor circulă o mulțime de „indicații” după ureche privind îngrijirea bebelușului, dar în continuare poți afla adevărul despre unele dintre cele mai răspândite credințe și superstiții întâlnite în familiile românești.
Mitul 1. În primele 40 de zile de la naștere nu este bine să scoți bebelușul din casă
Într-adevar, un copilaș abia născut este fragil și trece printr-o perioadă de adaptare la mediul extern, total necunoscut, însă gândiți-vă cum ajunge acasă de la maternitate. Tot așa poate fi scos din casă, pentru scurte perioade, ajungând treptat de la câteva minute la o jumătate de oră. Dacă vremea este frumoasă, după 14 zile de la naștere, puteți merge la plimbare în parc pentru o cură de aer și soare. Atenție! Evitați locurile aglomerate și cele insalubre!
Mitul 2. Nu trebuie să îi spui pe nume până la botez
Printre sfaturile primite de la bunici se află și acela de a nu striga bebelușul pe nume până la botez. Este o credință populară pe care fiecare părinte o interpretează în manieră personală. Important este să fiți împăcați cu ceea ce optați pentru copilul vostru. Iar în ceea ce privește alegerea numelui, acest lucru trebuie făcut înainte de nașterea copilului. Vă puteți inspira și din surse online care pun la dispoziție liste cu nume de fete și nume de baieti romanesti.
Mitul 3. Bebelușul trebuie înfășat pentru a nu rămâne cu picioarele strâmbe
Înfășarea bebelușului este recomandată de unii medici, cel puțin pe durata primelor 2-3 săptămâni de viață, pentru că acest lucru îi conferă singuranță și confort. Înfășarea creează un mediu asemănător celui intrauterin, în care bebelușul se simțea protejat și limitat în mișcări. Dar asta nu înseamnă că micuțul trebuie înfășat strâns sau chiar cu picioarele prinse într-un cordon, așa cum se întâmpla pe vremea bunicilor, în ideea de a le îndrepta. Această tehnică este chiar dăunătoare, medicii avertizând că înfășarea strânsă a picioarelor poate duce la displazie de șold. Din fericire, părinții de azi au renunțat la aceste practici, iar acum toți bebelușii poartă body-uri și scutece de unică folosință. Sunt mult mai comode și sigure atât pentru bebe, cât și pentru mami. Chiar dacă în primele luni de viață, când scutecele trebuie schimbate foarte des, devin destul de costisitoare. Există și scutece ieftine, dar de foarte bună calitate.
Mitul 4. Trebuie să-i pui căciuliță pentru că îl trage curentul
Ca urmare a acestui sfat, ce vine mai ales din partea bunicilor și mătușilor grijulii, putem vedea copii cu căciuliță, în toiul verii, fie că stau în casă, fie că ies la plimbare. Bineînțeles că nu vom scoate copilul afară cu capul gol când plouă, bate vantul ori când sunt sub 18 grade Celsius. De asemenea, dacă bebelușul stă în cărucior și este ferit de soare, el nu are nevoie de pălăriuță. Aceasta nu face decât să îl supraîncălzească.
Mitul 5. Dacă strănută înseamnă că a răcit
Strănutul este un reflex de apărare. Atunci când strănută, bebelușul își curăță nasul și căile respiratorii. Așadar, nu vă temeți de strănut, este chiar benefic. De la o vârstă foarte mică, organismul știe cum să se apere singur. De altfel, nou-născutul vine pe lume cu reflexe de apărare care îl ajută să supraviețuiască și să se adapteze mai ușor la viața extrauterină: reflexul de supt, reflexul de prindere, reflexul de târâre, reflexul profund (când e atins la colțul gurii, bebe întoarce capul și caută sânul), reflexul de tresărire (numit și reflexul Moro), reflexul gâtului tonic, reflexul Babinski (când bebe e atins în talpă, degetele se desfac și se întind), reflexul căscatului și reflexul strănutului, reflexul înotului.
Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Ro-mamma.com, Miababy.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.Sursă foto: Pexels.

"(P) 5 mituri despre îngrijirea bebelușului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent