· articole
· intamplari

(P) Acidul folic în sarcină: beneficii, surse și doza necesară
Vitamina B9, denumită și folat sau acid folic, este absolut necesară femeilor însărcinate încă din primele săptămâni de sarcină, deoarece susține dezvoltarea normală a bebelușului.

Află de ce este important acidul folic în sarcină, de unde poate fi luat, care este doza recomandată și cum se administrează.Acidul folic, fundamental în sarcină

Vitamina B9 este un nutrient pe care corpul uman nu îl poate sintetiza și nici nu îl poate stoca foarte mult timp, ci trebuie procurat zilnic din alimentație. Folatul a fost identificat în anii `40, când a fost extras din spanac. Acidul folic este forma sintetică a vitaminei B9 care se găsește în suplimente alimentare.

Rolul vitaminei B9 este primordial pentru:

 • Creșterea și diviziunea celulară, formarea ADN-ului și ARN-ului

 • Comunicarea între neuroni, funcționarea memoriei

 • Formarea celulelor sangvine și nervoase

 • Susținerea sistemului imunitar


Doza zilnică recomandată de vitamina B9 este de 300 micrograme pe zi pentru populația generală. Pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, aportul trebuie să crească la 400 micrograme pe zi.

Vitamina B9 are un impact major în primele săptămâni de sarcină, perioadă în care majoritatea femeilor nu știu că sunt însărcinate. Folatul ajută la închiderea tubului neural, din care se formează ulterior creierul și coloana vertebrală, adică întregul sistem nervos al bebelușului. Închiderea tubului neural are loc între a 22-a zi și a 28-a zi după concepție. De aceea, femeile care își doresc să aibă un copil trebuie să ia acid folic cu cel puțin 3 luni înaintea concepției.

O cantitate adecvată de acid folic înainte de concepție și în primele trei luni de sarcină reduce mult riscul malformațiilor la naștere, printre care spina bifida, buza de iepure (despicătura buzei superioare), gura de lup (despicătura cerului gurii).

Riscuri în cazul deficitului de folat

Lipsa de vitamina B9 poate avea consecințe serioase asupra sarcinii, mai ales în cazul unei sarcini gemelare sau multiple, în cazul sarcinilor prea apropiate între ele sau al alăptării prelungite.

Deficitul de folat poate antrena:

 • Complicații pentru copil: defecte de tub neural – spina bifida, greutate mică la naștere, naștere prematură;

 • Complicații pentru mamă: anemie, preeclampsie.


Femeile care își asigură un aport suficient de acid folic începând din prima lună înainte de concepție și în primul trimestru de sarcină au un risc cu 70% mai mic de a aduce pe lume copii cu defecte de tub neural.

Recomandări pentru asigurarea dozei de acid folic în sarcină

Aportul de vitamina B9 din alimentație este extrem de important, pentru că astfel se asimilează cel mai bine.

Principalele surse alimentare de folat sunt:

 • Legume verzi: spanac, ruccola, valeriană, kale, salata verde, andive, fasole verde, sparanghel, praz, dovlecel

 • Crucifere: broccoli, conopidă, varză, gulii, ridichi

 • Leguminoase: mazăre, linte, năut, fasole

 • Fructe: avocado, citrice (suc de portocale), kiwi, papaya, pepene galben, fructe de pădure

 • Fructe oleaginoase: nuci, migdale, arahide

 • Semințe de dovleac, de floarea-soarelui.


Vitamina B9 este o vitamină hidrosolubilă și este deteriorată de prepararea termică a alimentelor. De aceea, legumele bogate în folat se recomandă a fi consumate proaspete, sub formă de salate sau gătite cât mai sănătos (preparate la abur sau înăbușite). Prin fierbere îndelungată se pierde o mare cantitate de folat din legumele cu frunze verzi.

În general, în cazul persoanelor sănătoase, alimentația echilibrată și bogată în fructe și legume proaspete este suficientă pentru a acoperi necesarul de folat sau vitamina 9.

Însă în cazul femeilor care își doresc un copil sau care sunt deja însărcinate, este nevoie de suplimentarea dietei cu acid folic.

Principalele surse pentru suplimentare cu acid folic sunt:

 • Suplimente nutritive cu acid folic special concepute pentru perioada sarcinii, așa cum este Folio

 • Alimente fortificate cu acid folic, cum sunt unele cereale pentru micul dejun, paste, orez, produse de panificație.


În SUA, îmbogățirea alimentelor pe bază de cereale cu acid folic a condus la reducerea cu 19% a cazurilor de spina bifida la nou-născuți.

Suplimentele cu acid folic se administrează, de obicei, înainte sau după masă. Dozele se stabilesc de către medicul care monitorizează sarcina. Însă nu uita că, pe lângă administrarea suplimentelor în dozele indicate de medic, este esențial să adopți o dietă sănătoasă, variată și echilibrată pe durata sarcinii, care să conțină legume și fructe bogate în folat.

Mai multe informații și subiecte despre sănătate citiți pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro și SfaturiMedicale.ro - platforme de informare și educație pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii și soluții pentru piața farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a pacienților, prin promovarea unor produse farmaceutice și servicii de înaltă calitate.

Sursă foto: pixabay.

"(P) Acidul folic în sarcină: beneficii, surse și doza necesară" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent