· articole
· intamplari

(P) Cum îl înveți pe micul mofturos să accepte alimente sănătoase
Comportamentul alimentar al copilului mic este adesea capricios și derutant.

La un moment dat poți fi extrem de mândră că micuțul tău mănâncă fasole verde, iar după o săptămână constați că nici măcar nu vrea să o guste. Sau dacă într-o perioadă făcuse o pasiune pentru mango, acum nu îl mai vrea sub nicio formă. Ce semnificație poate avea refuzul unui aliment? Se poate vorbi despre mofturi? Cum convingi copilul să accepte un aliment pe care l-a refuzat într-o perioadă? Află răspunsurile în continuare.
Gusturile se formează în paralel cu personalitatea copilului

Tot ce este legat de alimentatie în primii ani ai copilului stârnește interesul mămicilor. Iar refuzul anumitor alimente pare a fi în topul îngrijorărilor. Însă medicii susțin că nu sunt motive de panică atât timp cât micuțul este sănătos, se joacă și se dezvoltă în limite normale.

Este esential ca fiecare mamă să abordeze cu mult calm manifestările de refuz și să le considere mai degrabă niște încercări gustative decât mofturi. Majoritatea copiilor până la vârsta de 3 ani se află într-o etapă de descoperire și formare a gusturilor, ceea ce se întâmplă simultan cu dezvoltarea personalității copilului. Așa că manifestarea preferințelor privind alimentația trebuie privită în acest context, în care copilul dobândește autonomie, își testează limitele în relațiile cu adulții. De aceea, tot secretul este să nu faci o dramă din refuzul unui aliment.

Masa trebuie să aibă loc fără conflicte inutile. Pentru copil, masa este un fel de joc serios în care își poate arăta puterea. Dar nu lua totul prea în serios! Oricât de mult te-ai strădui tu să îl convingi că fasolea verde e delicioasă, dacă el nu vrea să deschidă gura, nu are niciun rost să îl forțezi. Asta nu ar face decât să-i creeze repulsie și experiențe alimentare neplăcute. În plus, lacrimile alungă pofta de mâncare. Cu siguranță nu va mânca mai bine după o criză de plâns. Așadar, păstrează-ți cumpătul, pregătește-i altceva și revino cu propunerea sub o altă formă, după un anumit timp.

Auto-alimentarea, o soluție pentru a împrieteni copilul cu mâncarea

Suntem cu toții de acord că „mâncăm” și cu ochii, nu doar cu gura. O mâncare ce arată frumos în farfurie ne stimulează apetitul. Acest lucru este valabil și în cazul copiilor. Prichindelul tău poate fi mult mai tentat de o farfurie multicoloră, în care se regăsesc cuburi, feliuțe sau diverse forme de legume sau fructe din care își poate alege singur ce dorește, decât de un piure de spanac sau o budincă de broccoli din care mama îi dă cu lingurița.

Copilul trebuie lăsat să se alimenteze singur, să experimenteze noi gusturi și texturi, să aleagă și să combine alimente. Pentru aceasta este necesar să-i pui la dispoziție nu doar un singur fel de mâncare, ci o gamă variată de alimente. Spre exemplu, dacă îi plac pastele, nu te limita doar la sos de roșii și carne, ci adaugă morcovi, dovlecel, ardei, câteva cubulețe de vânătă, sfeclă roșie.

Oferă-i frecvent copilului salate de legume în tot felul de combinații. Lasă-l să selecteze ce îi place, dar nu renunța să adaugi și ceea ce preferă mai puțin. La un moment dat s-ar putea să fie tentat să guste din toate câte puțin. Și nu uita că se pot găsi întotdeauna vitamine și minerale și în alte fructe și legume care nu îi plac.

Sfaturi testate și aprobate și medici

Dacă micuțul tău nu se lasă convins cu una cu două, ține seama și de următoarele sfaturi medicale:


  • Când copilul nu vrea să mănânce o legumă, propune-i un preparat în care aceasta să fie alături de alte legume. De exemplu, dacă nu îi place dovlecelul, încearcă să-l incluzi în supă cremă sau în chifteluțe de legume.

  • Copiii adoră bastonașele de ronțăit. Taie morcovi, castraveți, ardei, mere, pe care i le poți oferi la începutul mesei, când copilului îi este foame. Oferă-i aceste gustări și la grădiniță sau școală ori atunci când sunteți în excursie sau în concediu.

  • Ai grijă ca micuțul să mestece corect alimentele. Când este micuț, supraveghează-l atunci când mănâncă singur și nu îi permite să ia altă bucată până nu termină de mestecat. Când îl hrănești cu lingurița, nu o umple cu vârf și nu o introduce aproape de cerul gurii, pentru că provoci un reflex de respingere.

  • Nu prelungi momentul mesei mai mult de 20-30 de minute. Dacă nu mai mănâncă, nu îl „șantaja” cu diverse recompense (ceva dulce, o jucărie) ca să termine tot din farfurie. Este un comportament nesănătos care va duce la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare dăunătoare. În cazul în care nu a mâncat suficient, cu siguranță va recupera la următoarea masă.

  • Nu îl perturba în timpul mesei ștergându-l tot timpul sau încercând să cureți imediat ce cade pe lângă farfurie. Nu îl păcăli cu diverse jocuri sau, mai grav, nu-l lăsa să privească la desene animate în timp ce mănâncă. Este un obicei care distrage complet atenția copilului de la mâncare. A mânca în mod inconștient este cât se poate de nociv.

  • Servește-i porții mici, frumos decorate și aranjate în farfurie. Va fi mult mai plăcut să îi oferi a doua porție, dacă mai dorește, decât să arunci conținutul unei farfurii supraîncărcate.

  • Copilul învață să mănânce de la părinți, în familie. Înainte de a te îngrijora de ce copilul nu mănâncă legume și fructe, întreabă-te dacă tu mănânci legume și fructe. Așa că fii un bun exemplu pentru copilul tău!

 

Mai multe informații și subiecte despre sănătate citiți pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro și SfaturiMedicale.ro - platforme de informare și educație pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii și soluții pentru piața farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a pacienților, prin promovarea unor produse farmaceutice și servicii de înaltă calitate.
 

Sursă foto: pixabay.

"(P) Cum îl înveți pe micul mofturos să accepte alimente sănătoase" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent