· articole
· intamplari

(P) Cum recunoști meningita: semnale de alarmăMeningita este una dintre cele mai înfricoșătoare boli în copilărie.

Cu toate acestea, puțini părinți știu care sunt cauzele acestei boli și cum se manifestă.Meningita se dezvoltă când infecția cu un virus sau o bacterie afectează meningele, membrana care căptușește creierul și măduva spinării. Simptomatologia diferă în funcție de vârsta copilului și de agentul patogen care cauzează boala. Cele trei simptome caracteristice meningitei sunt: febra ridicată, durerile de cap și rigiditatea cefei. Însă acestea se asociază și cu alte simptome și astfel meningita devine o boală greu de diagnosticat, ce poate fi confundată cu multe dintre bolile copilăriei.

În orice caz, copilul suspect de meningită trebuie să ajungă de urgență la medic pentru diagnostic și tratament rapid.

Simptome ale meningitei la adolescent și copil

Febra înaltă se asociază cu simptome care includ:

 • Durere de cap intensă care nu cedează la antialgice

 • Rigiditate în zona cefei (copilul nu poate duce capul în față)

 • Fotofobie și fonofobie (copilul nu suportă lumina și zgomotul)

 • Vărsături în jet

 • Stare de confuzie

 • Somnolență

 • Dureri musculare

 • Paloare sau piele cu aspect marmorat

 • Pete roșiatice-vineții care nu dispar prin apăsare (purpura fulminans)

 • Convulsii


Simptome ale meningitei la nou-născut

Meningita apărută înaintea vârstei de 3 luni se numește meningită neonatală. Nou-născuții prezintă un risc crescut de a dezvolta inflamații ale meningelui deoarece sistemul lor imunitar este extrem de fragil și susceptibil la microorganisme. Meningita la nou-născut este provocată adesea de streptococul de grup B și este asociată cu prematuritatea și spitalizarea prelungită la maternitate.

Streptococul de grup B și alte bacterii care cauzează meningita neonatală pot fi transmise de la mamă la copil, motiv pentru care screeningul prenatal și analizele necesare în timpul sarcinii sunt extrem de importante.

În ultimul trimestru de sarcină este foarte important ca mama să facă testarea pentru streptococul de grup B. Dacă mama este purtătoare de streptococ B, ea va naște prin cezariană, fiindcă prin naștere naturală ar putea să-l transmită copilului.

La nou-născuți, simptomele pot fi dificil de diferențiat față de alte probleme de sănătate. Printre manifestări se numără:

 • Un comportament neobișnuit: plâns incontrolabil, cu urlete și gemete

 • Febră

 • Somnolență

 • Refuzul alimentației

 • Ceafă moale/hipotonă

 • Fontanela bombată

 • Convulsii


Bebelușul trebuie consultat neîntârziat de către medic.

Ce trebuie să știi despre evoluția meningitei?

Indiferent dacă este virală sau bacteriană, meningita la copil poate avea o evoluție severă, iar orice întârziere a tratamentului se poate solda cu urmări grave: surditate, dizabilități fizice și psihice sau chiar deces.

Meningita bacteriană este foarte frecventă în cazul copiilor cu vârsta sub 5 ani sau chiar 1 an. Este cauzată de obicei de bacterii meningococice, pneumococice sau Haemophilus influenzae tip B (HiB). Meningita meningococica (cauzată de Neisseria meningitidis) este una dintre cele mai fulminante infecții cunoscute în practica medicală. Decesul poate surveni în decurs de câteva ore.

Meningita virală este cea mai frecventă formă, dar prezintă mai multe șanse de vindecare fără sechele, comparativ cu meningita bacteriană. Virusurile care pot provoca meningită sunt virusul urlian (cel care cauzează oreion), enterovirusuri, virusuri coxsackie, adenovirusuri, virusuri herpetice, virusul Epstein-Barr.

Tratamentul meningitei depinde de cauza bolii. Antibioticele sunt indicate în caz de meningită bacteriană. Se asociază un tratament complex, intensiv, care se efectuează în spital. Pentru meningita virală, tratamentul este simptomatic, vizează reducerea simptomelor, dar se realizează tot în mediul spitalicesc.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.
 
Sursă foto: pixabay.

"(P) Cum recunoști meningita: semnale de alarmă" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent