· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

POVESTIRE


VISUL LUI TUDOREL
Era o iarna si un frig,de crapau pietrele.
Mihai si Tudorel,buni prieteni, se trageau cu sania. Nu simteau frigul chiar daca aveau inghetate fularele si manusile de la bataia cu bulgari.
Mihai era un baiat foarte rasfatat. Locuia intr-o casa mare,frumoasa,parintii sai aveau grija sa nu-i lipseasca nimic facandu-i toate poftele. Nu acelasi lucru se intampla si cu Tudorel,care statea numai cu bunica lui intr-o casa mica,cam darapanata. Cand parintii lui Tudorel au murit,batrana chiar daca ia fost greu sa-l creasca,nu la dat de langa ea. A avut grija sa-l invete cum sa se poarte cuviincios si sa fie ascultator.
Iubea mult pe acest baiat pentru ca acesta ascultase sfaturile ei, dar si Tudorel o iubea mult pe bunica lui ! Avea numai sase ani. Era cuminte,istet si bucura inima sarmanei batrane cu veselia si glumele sale.
Cand Tudorel intra in casa inghetat,bunica i-l imbratisa cu caldura . Rar il certa pe baiat,iar acum statuse destul de mult afara insa nu era cazul sa-l certe. Se bucurase si el de ninsoarea care cazuse. Spuse cu duiosie in glas :
- Tudorel,dragul bunicii ! Ai inghetat de tot !l
- Bunico,am alergat cu Mihai prin zapada ! N-am simtit frigul !
Bunica se puse pe ras. Obrajii si urechile rosii aratau altceva. Buzele erau vinete,dar nu certa baiatul. Macar cu atat sa-l bucure. Merita sa fie si el rasfatat ca prietenul lui ,Mihai, dar din pensia ei mica nu putea sa-i ofere prea multe.
- Hai! Ia si soarbe din supa asta calda!. Te vei incalzi imediat !
- Multumesc bunico ! Mmmm ! Ce buna este !
Batrana privea cu drag baiatul cum sorbea cu pofta supa. Cand termina de mancat,Tudorel,care era "rupt de oboseala",se aseza pe pat si imediat adormi
Nu dura mult ca baiatul incepu sa se intoarca in pat pe toate partile. Bunica vorbi singura: - Da stiu ca visezi,nu gluma ! Ce o visa oare ?!
.....Se facea ca in locul prietenului sau Mihai,alaturi de el era un pitic. Impreuna cu acesta Tudorel plutea spre tinuturile lui Mos Craciun. Albul stralucitor al norilor aproape orbea pe Tudorel. In jur era gheata,peste tot atarnau clopotei cu beteala argintie,care atarnau cu funde rosii si aurii din loc in loc. Stelute straluceau in toate culorile. Mii de globuri erau asezate in cosuri albe printre crengi de brad. Intrara intr-un palat de clestar cu trepte care urcau spre locul unde Mos Craciun se odihnea pe un jilt inalt. Pe niste rafturi din apropiere baiatul vazu o multime de caciulite rosii cu ciucuri albi si haine tot rosii aliniate frumos, Cizme inalte stralucind de curatenie se aflau ordonate pe un alt raft.In apropiere vazu si spiridusii care asteptau un semn sa se imbrace si sa porneascxa la drum spre copii cuminti. Tocmai cand Tudorel se intreba ce urma sa faca el in locul acela,Mos Craciun ii vorbi : "Bine ai venit Tudorel ! " 'Mosule! Un pitic ma adus aici la tine ,dar nu stiu unde a disparut !?" "Nu-ti face grij,eu i-am spus sa te aduca ! L-am trimis sa pregatesaca renii,sa-i inhame la caleasca,pentru ca a venit timpul sa duc daruri! E Craciunul ! Hai sa-ti alegi o jucarie,apoi te voi duce inapoi in tinutul tau,altfel va plange bunica dupa tine !"
In mormanul de jucarii,Tudorel vazu un avion care semana cu cel de acasa,din vitrina mgazinului de peste drum. Ce mult si-l dorise ! Mosul care ghicea gandurile tuturor copiilor,ghici si pe al lui Tudorel asa incat spuse baiatului sa ia avionul.Dadu baiatului si un cos mare cu dulciuri.
Urma un drum lung. Craciunul venise. Copiii din lumea intreaga asteptau pomi in sarbatoarea craciunului,dulciuri si jucarii de la Mos Craciun. Obicei strabun pe care niciodata mosul nu-l uita.
Tudorel simti iar ca pluteste. Renii trageau caleasca printre norii ca de vata.....
Tudorel se trezi. Era dimineata. Ce dezamagire pe bietu baiat. Fusese doar un vis !
Ca de obicei, porni spre raftul unde era periuta si pasta de dinti,pentru a se spala, Dar... se sterse la ochi. Nu-i venea sa creada ! In camera saracacioasa era un brad mare impodobit,cosul cu dulciuri si... avionul !
- Bunico ! De unde au aparut toate astea ?!
- Cum Tudorel,nu stii ca astazi este Craciunul ?! Mos Craciun a trecut repede pe aici. Vezi daca ai fost cuminte ?
Tudorel multumi in gand Mosului ca visul lui devenise realitate.
Lucia State ,dec.2005,Bucuresti

anonim
publicat la 19.05.2007 (6057 citiri)