· articole
· intamplari

(P) Reguli esenţiale pentru a călători īn siguranţă alături de copilul tău
Călătoria cu maşina este o experienţă pe care copilul tău o poate cunoaşte īncă din primele zile de viaţă.

Important este ca totul să se desfăşoare īn condiţii optime de siguranţă şi confort. Iată o serie de reguli esenţiale.
Siguranţa īnainte de toate!
Fie că durează cāteva minute sau mai multe ore, o călătorie cu maşina alături de copil trebuie făcută īntotdeauna īn siguranţă.
Regula de bază: copilul trebuie să stea īntr-un scaun auto .
Micuţul se află īntr-o situaţie riscantă dacă este ţinut īn braţe atunci cānd călătoreşte cu autovehiculul. Ştiai că, pentru un copil care nu este fixat īn scaun special, un impact de 50 km/h este similar cu o cădere de la etajul al treilea? Potrivit specialiştilor īn securitate rutieră, copiii care cad victime accidentelor nu au fost protejaţi cu ajutorul mijloacelor de siguranţă.
5 reguli de aur pentru protecţia copilului īn maşină
Folosirea corectă a scaunului auto oferă protecţie şi confort copilulu tău. Respectă următoarele reguli.

 1. Foloseşte un scaun auto potrivit greutăţii şi īnălţimii copilului tău.

Scaunul auto trebuie să fie omologat conform normelor europene privind siguranţa rutieră. Categoria de greutate sau īnălţimea trebuie indicată pe eticheta scaunului, pe care trebuie să o verifici īnainte de achiziţionarea dispozitivului.

 1. Instalează corect scaunul auto

Citeşte instrucţiunile de folosire īnainte de instalarea scaunului şi aplică-le īntocmai. Păstrează broşura pentru informaţii ulterioare.

 1. Montează scaunul pe bancheta din spate a maşinii

Este important să poţi vedea copilul īn oglinda retrovizoare sau īntorcānd puţin capul, de aceea, scaunul trebuie montat pe mijlocul banchetei din spate sau īn partea dreaptă.

 1. Fixează copilul cu centura de siguranţă

Pentru orice tip de traseu, chiar şi pe distanţe scurte, asigură-ţi micuţul cu centura prevăzută īn scaun. Aproape jumătate dintre accidentele grave īn care sunt implicaţi copiii au loc la distanţe mici faţă de casă. Verifică īntotdeauna dacă centura este corect ataşată, să nu fie răsucită, dacă trece corect peste umerii copilului şi dacă este reglată īn funcţie de dimensiunile copilului.

 1. Alege un scaun auto confortabil

Verifică să fie echipat cu tetieră reglabilă şi poziţie confortabilă īn timpul somnului. Dacă optezi pentru un scaun personalizat, trebuie să ştii că există multiple variante: cu spătare rabatabile, reductor reglabil pentru cap, reductor la nivelul coloanei vertebrale, protecţie pentru impact lateral, huse din bumbac detaşabile şi lavabile. Există inclusiv opţiunea de personalizare cu nume de fete şi nume de băieţi.
Trucuri utile pentru o călătorie plăcută
Dincolo de măsurile de siguranţă din timpul călătoriei, există şi alte lucruri de care să ţii cont, mai ales dacă aveţi de parcurs distanţe lungi, cum ar fi plecările īn vacanţă. Pentru copiii mici, aceste deplasări cu maşina sunt adesea plictisitoare şi obositoare. Există īnsă o serie de trucuri care vă pot ajuta să aveţi un drum cāt mai liniştit.

 • Vara, īncercaţi pe cāt posibil să evitaţi deplasările īn intervalul orar cel mai călduros: 11.30-15.00.

 • Faceţi cāte o pauză de condus la 2-3 ore şi alegeţi pentru popas locuri umbrite, curate şi sigure, unde să vă dezmorţiţi şi să vă relaxaţi 15-20 de minute.

 • Menţineţi īn autoturism o temperatură medie de 20-22 de grade şi evitaţi ca sursele de aer condiţionat să fie īndreptate direct către copil.

 • Copilul trebuie īmbrăcat lejer şi poziţionat īn scaun īn mod confortabil.

 • Este bine să aveţi la īndemānă haine de schimb, şerveţele umede şi uscate, apă, pahare din plastic, gustări sănătoase.

 • Nu uitaţi să luaţi cu voi cărţi cu imagini amuzante sau povestiri scurte, īn funcţie de vārstă şi preferinţele copilului. Jocuri sau jucărioare noi pot fi de asemenea foarte utile pentru combaterea plictiselii īn maşină. Tableta sau telefonul ar trebui să fie ultima opţiune, pe final de drum, cānd micuţul chiar īşi pierde răbdarea.

 • Pentru părintele care nu se află la volan, călătoria cu maşina este şi un prilej de comunicare şi joacă īmpreună cu copilul/copiii. Aşa că, pregătiţi-vă o listă cu cāntecele, ghicitori şi alte joculeţe amuzante.

 • Copiii adoră poveştile inventate de părinţi. Cu ajutorul unui desen care schiţează traseul pe care īl aveţi de parcurs şi a unei jucării de pluş sau a unei maşinuţe, puteţi urmări īmpreună firul călătoriei.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din Romānia.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la īmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de īnaltă calitate.


Sursă foto: Pixabay.

"(P) Reguli esenţiale pentru a călători īn siguranţă alături de copilul tău" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent