· articole
· intamplari

(P) Reguli esenţiale pentru a călători în siguranţă alături de copilul tău
Călătoria cu maşina este o experienţă pe care copilul tău o poate cunoaşte încă din primele zile de viaţă.

Important este ca totul să se desfăşoare în condiţii optime de siguranţă şi confort. Iată o serie de reguli esenţiale.
Siguranţa înainte de toate!
Fie că durează câteva minute sau mai multe ore, o călătorie cu maşina alături de copil trebuie făcută întotdeauna în siguranţă.
Regula de bază: copilul trebuie să stea într-un scaun auto .
Micuţul se află într-o situaţie riscantă dacă este ţinut în braţe atunci când călătoreşte cu autovehiculul. Ştiai că, pentru un copil care nu este fixat în scaun special, un impact de 50 km/h este similar cu o cădere de la etajul al treilea? Potrivit specialiştilor în securitate rutieră, copiii care cad victime accidentelor nu au fost protejaţi cu ajutorul mijloacelor de siguranţă.
5 reguli de aur pentru protecţia copilului în maşină
Folosirea corectă a scaunului auto oferă protecţie şi confort copilulu tău. Respectă următoarele reguli.

 1. Foloseşte un scaun auto potrivit greutăţii şi înălţimii copilului tău.

Scaunul auto trebuie să fie omologat conform normelor europene privind siguranţa rutieră. Categoria de greutate sau înălţimea trebuie indicată pe eticheta scaunului, pe care trebuie să o verifici înainte de achiziţionarea dispozitivului.

 1. Instalează corect scaunul auto

Citeşte instrucţiunile de folosire înainte de instalarea scaunului şi aplică-le întocmai. Păstrează broşura pentru informaţii ulterioare.

 1. Montează scaunul pe bancheta din spate a maşinii

Este important să poţi vedea copilul în oglinda retrovizoare sau întorcând puţin capul, de aceea, scaunul trebuie montat pe mijlocul banchetei din spate sau în partea dreaptă.

 1. Fixează copilul cu centura de siguranţă

Pentru orice tip de traseu, chiar şi pe distanţe scurte, asigură-ţi micuţul cu centura prevăzută în scaun. Aproape jumătate dintre accidentele grave în care sunt implicaţi copiii au loc la distanţe mici faţă de casă. Verifică întotdeauna dacă centura este corect ataşată, să nu fie răsucită, dacă trece corect peste umerii copilului şi dacă este reglată în funcţie de dimensiunile copilului.

 1. Alege un scaun auto confortabil

Verifică să fie echipat cu tetieră reglabilă şi poziţie confortabilă în timpul somnului. Dacă optezi pentru un scaun personalizat, trebuie să ştii că există multiple variante: cu spătare rabatabile, reductor reglabil pentru cap, reductor la nivelul coloanei vertebrale, protecţie pentru impact lateral, huse din bumbac detaşabile şi lavabile. Există inclusiv opţiunea de personalizare cu nume de fete şi nume de băieţi.
Trucuri utile pentru o călătorie plăcută
Dincolo de măsurile de siguranţă din timpul călătoriei, există şi alte lucruri de care să ţii cont, mai ales dacă aveţi de parcurs distanţe lungi, cum ar fi plecările în vacanţă. Pentru copiii mici, aceste deplasări cu maşina sunt adesea plictisitoare şi obositoare. Există însă o serie de trucuri care vă pot ajuta să aveţi un drum cât mai liniştit.

 • Vara, încercaţi pe cât posibil să evitaţi deplasările în intervalul orar cel mai călduros: 11.30-15.00.

 • Faceţi câte o pauză de condus la 2-3 ore şi alegeţi pentru popas locuri umbrite, curate şi sigure, unde să vă dezmorţiţi şi să vă relaxaţi 15-20 de minute.

 • Menţineţi în autoturism o temperatură medie de 20-22 de grade şi evitaţi ca sursele de aer condiţionat să fie îndreptate direct către copil.

 • Copilul trebuie îmbrăcat lejer şi poziţionat în scaun în mod confortabil.

 • Este bine să aveţi la îndemână haine de schimb, şerveţele umede şi uscate, apă, pahare din plastic, gustări sănătoase.

 • Nu uitaţi să luaţi cu voi cărţi cu imagini amuzante sau povestiri scurte, în funcţie de vârstă şi preferinţele copilului. Jocuri sau jucărioare noi pot fi de asemenea foarte utile pentru combaterea plictiselii în maşină. Tableta sau telefonul ar trebui să fie ultima opţiune, pe final de drum, când micuţul chiar îşi pierde răbdarea.

 • Pentru părintele care nu se află la volan, călătoria cu maşina este şi un prilej de comunicare şi joacă împreună cu copilul/copiii. Aşa că, pregătiţi-vă o listă cu cântecele, ghicitori şi alte joculeţe amuzante.

 • Copiii adoră poveştile inventate de părinţi. Cu ajutorul unui desen care schiţează traseul pe care îl aveţi de parcurs şi a unei jucării de pluş sau a unei maşinuţe, puteţi urmări împreună firul călătoriei.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.


Sursă foto: Pixabay.

"(P) Reguli esenţiale pentru a călători în siguranţă alături de copilul tău" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent