· articole
· intamplari

Parinti, supravegheati-va copiii!Realitatea de fiecare zi ne demonstreaza ca vremurile s-au schimbat dramatic in ultimii 20 de ani. Strazile sunt, in fiecare zi, mai nesigure, iar pericole de tot felul ne pandesc la tot pasul. In aceste imprejurari posibilitatea ca un copil sa se piarda sau sa dispara devine o reala ingrijorare pentru toti parintii. Reamintiti-va de spaima pe care ati simtit-o ultima oara cand ati descoperit lipsa copilului de langa voi, in concediu, la cumparaturi sau la locul de joaca.Mai ingrijorator este ca statisticile politiei arata ca numarul disparitiei copiilor este intr-o continua crestere. Conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane catre Salvati Copiii Romania, in perioada 30 aprilie 2008 - 15 aprilie 2009 au fost declarati disparuti 3.084 de copii. Mare parte dintre aceste disparitii raman nerezolvate, altele se transforma in adevarate tragedii. Minorii au varste cuprinse intre 2 si 16 ani, in general.

Stiu ca va ganditi ca voua nu vi se poate intampla. Si totusi ceea ce pare imposibil sa se intample se dovedeste, de multe ori, posibil. Chiar daca nu credeti ca fiul sau fiica voastra ar putea trece printr-o asemenea drama, ganditi-va ca la fel au crezut si parintii ai caror copii sunt dati disparuti.

Si totusi, cum dispar acesti copii? Cea mai mare parte pleaca de acasa fortati de imprejurari, din cauza relelor tratamente la care sunt supusi zilnic (violenta fizica, malnutritie, conditii insalubre de viata), convinsi de pieteni sa mearga sa castige bani, din cauza problemelor de adaptare, a teribilismului ori ca urmare a abandonului scolar. Altii, lasati nesupravegheati, se ratacesc si nu mai stiu sa se intoarca acasa. Multi dintre acestia sunt gasiti morti, dupa 1-2 saptamani. Desi cei mai multi pleaca de acasa, de buna voie in prima faza, pot ajunge in timp, sa fie tinta de interes pentru diverse retele de trafic de carne vie, copiii fiind fortati sa cerseasca sau sa se prostitueze in orase din Europa. Conform politiei, nu exista inca o statistica care sa reprezinte concret acest fenomen, dar aceasta nu inseamna ca situatia nu exista. Conform UE, Romania ocupa primul loc in traficul cu persoane. Inca sunt copii, care desi au disparut de acasa din 2005, nu au fost gasiti nici pana acum, cum este cazul Simon Andreea Simona.

Avem obiceiul de a lasa responsabilitatea sigurantei noastre si a copiilor in seama autoritatilor, uitand ca prioritatea noastra primordiala ar trebui sa fie grija reala pentru proprii copii. Pentru aceasta, inainte de toate, este necesar sa aveti o relatie stransa cu copilul vostru, sa aveti incredere reciproca unul in celalalt si sa-l asigurati ca poate avea in voi un confident, caruia ii poate spune orice, oricand. Oricat de mult am incerca nu putem sa ne supraveghem in permanenta copiii si aceasta pentru ca orarul de munca s-a schimbat mult in ultimii ani. Deopotriva, nu ne putem transforma in bodyguarzii copiilor nostri. Ai si ei nevoie de independenta si autnomie pentru ca vor candita la statutul de adult, intr-o zi.

Dar data fiind realitatea in care traim, cum poate un parinte sa-si proteje copilul?
Mai intai de toate asigurati-va ca micutul isi cunoaste numele intreg si numarul de telefon al unuia dintre parinti sau de la serviciu.
Invatati-va copilul cum si cand trebuie sa sune la politie, folosind numarul gratuit 112.
Sfatuiti-va copilul sa incuie usa atunci cand este singur acasa. Este necesar sa fiti la curent cu locurile si persoanele frecventate de catre copilul vostru, in permanenta.
Supravegheati-va copilul, mai ales, intr-un loc public, in supermarket, in gara, la un concert, la un meci, intr-o statie de metrou etc.
Nu va lasati copilul mai mic de 10 ani sa mearga singur in toaletele publice, insotiti-l de fiecare data.
Sfatuiti-va copiii sa nu accepte niciodata dulciuri sau diferite cadouri de la o persoana straina. Stabiliti, impreuna cu copiii, un cuvant – cod pentru situatiile de urgenta, astfel copilul va coopera doar cu persoana „straina” care cunoaste codul.
Ascultati-va cu mare atentie copilul, atunci cand povesteste despre persoanele cu care s-a intalnit peste zi si cum si-a petrecut timpul.
Sfatuiti-va copilul sa mearga in grup cu ceilalti copii atunci cand se intoarce de la scoala si cand merge spre scoala, daca este posibil.
Nu va trimiteti copilul la cumparaturi, daca afara s-a inserat.
Nu va lasati copilul nesupravegheat, in parc sau la locul de joaca, dupa ce s-a inserat si verificati cu atentie bonele si prietenii copilului.
Si totusi in cazul in care se intampla nenorocirea este bine sa stiti ca primele ore de dupa disparitie sunt esentiale si trebuie sa sunati imediat ce ati realizat ca v-a disparut copilul la 112.

Loredana Ionascu .

"Parinti, supravegheati-va copiii! " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.4
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent