· articole
· intamplari

Pedeapsa si recompensa in educatia copilului taujpg?width=545"/>
Pedepsele si recompensele se regasesc in universul nostru cotidian: daca travesam pe rosu primim amenda, muncim pentru o anumita suma de bani sau pentru satisfactia proprie. De aceea, trebuie sa ii pregatim si pe cei mici sa se comporte corespunzator cand vor deveni la randul lor adulti.

Nu exista o reteta in educatie. Parintii trebuie sa isi cunoasca bine copiii pentru ca sistemul de recompensare sau pedepsire sa functioneze si in prealabil acestia trebuie sa le spuna celor mici ce se asteapta de la ei. Daca insa observati ca nu exista o schimbare in comportament pe termen lung, inseamna ca nu procedati cum trebuie si ca nu ati gasit stimulii potriviti.

Pedeapsa
Trebuie sa fie pe masura greselii. Cu toate acestea, majoritatea parintilor nu stiu cum sa determine pedeapsa corespunzatoare, sau chiar se invinovatesc ei insisi pentru actiunile copilului. Ei au impresia ca ar fi fost alta situatia daca ei actionau in mod diferit in trecut. De multe ori chiar se razgandesc si nu mai aplica pedepsele. Trebuie sa tineti minte ca o pozitie ferma in prezent, oricat de neplacuta ar fi, va determina comportamentul pe viitor.

Pedepsele pot provoca sentimente confuze copiilor, se pot simti frustrati, umiliti sau chiar pot avea impresia ca nu sunt iubiti. Asadar este recomandata o comunicare stransa intre cei doi, sa i se explice copilului unde a gresit si ce se astepta de la el. Uneori, exista explicatii ascunse pentru comportamentul gresit al copilului.

Nu folosi drept pedeapsa activitati uzuale precum cititul unei carti sau facut curatenie in camera pentru ca atunci cand sunt facute in mod normal capata o incarcatura negativa. Nici activitatile care ii sunt permise de obicei ca privitul la televizor, jocurile pe calculator sau desenele animate nu trebuie utilizate ca recompense, pentru ca isi pierd din valoare. O pedeapsa se poate transforma in rasplata atunci cand copilul isi doreste atentie.

Recompensa
Trebuie sa fie ceva dorit si greu de obtinut pentru copil prin mijoace proprii. Cu toate acestea, ea nu trebuie sa constituie eforturi extraordinare nici pentru parinti. O rasplata promisa si uitata sau greu de indeplinit devine o pedeapsa si pe viitor nu va mai exista incredere in parinti.

Nu adauga consecinte unor alte consecinte. Daca ia o nota mare la scoala, aceasta este recompensa pe care trebuie sa invete sa o aprecieze copilul tau, nu o anumita suma de bani. La fel si daca pateste un accident cu bicicleta si se loveste, durerea in sine este singura pedeapsa pe care trebuie sa o primeasca.

Orice actiune a adultului poate fi privita ca o recompensa sau pedeapsa, inclusiv ignorarea. Recompensezi comportamentul bun pentru a obtine o repetare a lui si in viitor si il pedepsesti pe cel rau pentru a nu se mai repeta. Cu toate acestea, stimulii isi pierd din valoare in timp si trebuie schimbati odata cu inaintarea in varsta.

Text: Elena Stanciu.
"Pedeapsa si recompensa in educatia copilului tau" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent