· articole
· intamplari

Pericolele excesului de antibioticeIn fiecare an, atat adultii, cat si copiii sunt expusi racelilor mai ales in sezonul rece. Daca te numeri printre parintii care asteapta de fiecare data cand merg la doctor o reteta cu antibiotice, trebuie sa afli ca acestea pot fi si daunatoare.

Orice parinte vrea ca puiul sau sa se vindece cat mai repede, insa antibioticele nu trebuie sa fie primul remediu la care ne gandim de fiecare data.

Antibioticele se folosesc inca din anii '40 si sunt o adevarata revelatie a medicinii, insa excesul administrarii acestor medicamente poate duce la ineficienta lor.

In plus, exista riscul aparitiei unor efecte adverse in randul celor mici, precum dureri de stomac sau diaree.

Exista doua tipuri de germeni: virusurile si bacteriile, ambele daunatoare sanatatii organsimului. In timp ce bacteriile invadeaza corpul uman prin multiplicare si afectarea proceselor naturale, iar antibioticele impiedica raspandirea acestora, medicamentele nu au niciun efect in cazul virusurilor. Acesti agenti poarta material genetic care invadeaza celulele si pot fi combatuti doar de sistemul imunitar.

De aceea, administrarea antibioticelor impotriva bolilor cauzate de virusuri nu doar ca nu va functiona, ci ar putea avea chiar efecte contrarii. In timp, acest abuz va duce la aparitia in organism a unor bacterii rezistente la unele dintre cele mai puternice antibiotice. Pentru tratarea lor, sunt necesare doze mai mari si medicamente cu efect mult mai avansat, insa doctorii au descoperit si bacterii care nu pot fi omorate de niciun medicament existent in farmacii.

Bacterii care candva nu ridicau astfel de probleme devin din ce in ce mai greu de tratat, din aceasta categorie facand parte infectiile sinusurilor, otita, meningita, pneumonia sau tuberculoza.
Prin urmare, ce este de facut cand micutul se imbolnaveste?
Atunci cand mergeti la consultul medical, incercati sa aflati de la pediatru ce fel de infectie este, care sunt riscurile administrarii antibioticelor si ce alternative de tratare exista. Respectati instructiunile medicului, nu pastrati doze de antibiotic pentru urmatoarea raceala si nu mergeti pe mana retetei unui alt copil cu aceleasi simptome. Doctorul stie cel mai bine cum sa trateze infectiile individuale, acelasi medicament nu face minuni pentru toata lumea, iar antibioticele ramase in casa nu trebuie administrate cu prima ocazie de manifestare a unor simptome similare.

Intreaba pediatrul ce remedii mai exista impotriva simptomelor de genul durere in gat sau secretii nazale. Daca este cu adevarat nevoie de antibiotice, respecta doza prescrisa de medic. Nu te astepta ca micutul sa isi revina dupa o zi sau doua, nu prelungi tratamentul mai mult decat a spus doctorul si nici nu intrerupe medicatia daca apar ameliorari.

Incercati sa evitati contactarea germenilor prin educarea copilului cu reguli de igiena vitale si nu-l lasati sa mearga la scoala sau la gradinita atunci cand este bolnav.

Articol EXCLUSIV ONLINE, mami.ro
Text: Alexandra Badita
Sursa: Kidshealth.org.

"Pericolele excesului de antibiotice" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent