· articole
· intamplari

Pericolul dependentei de televizor la copii este real

Autor: mamaluichris
data publicarii: 30.01.03


Alaturi de calculator si jocuri video, televizorul a devenit un substitut foarte la indemana pentru restul activitatilor de recreere si educative, acestea din urma fiind abandonate mai nou si de catre copii.

Astfel, de dragul unui film animat ori a emisiunilor special destinate celor mici, ei prefera sa renunte la sport, jocuri logice sau de constructii, fotbal, iesiri in natura etc. Intr-un timp relativ scurt, televizorul devine un drog, de care cu greu se mai poate scapa si ale carui efecte pot influenta dezvoltarea normala - atat cea fizica, cat si psihica - a copiilor dumneavoastra.

Chiar si desenele animate sunt periculoase

Cum se ajunge la dependenta? Psihosociologul Anca Gheorghiu identifica un set de cauze obiective si unul de motive subiective pentru care copiii pot deveni dependenti de tubul catodic.

Dintre primele, cea mai importanta este absenta parintilor din viata cotidiana a pustiului, programul incarcat la serviciu interferand cu timpul pe care adultul si copilul ar trebui sa-l petreaca impreuna. "Se intampla de foarte multe ori ca obisnuirea micutului de a sta in fata micului ecran sa fie provocata tocmai de un parinte prea ocupat si prea obosit sa mai acorde maximum de atentie odraslei dupa ce a muncit toata ziua. Astfel, responsabilitatea petrecerii timpului intr-un mod constructiv este abandonata, iar adultul isi vede de ale lui in timp ce copilul este prins de imaginile de pe ecran", ne-a declarat psihosociologul. In plus, pana la varsta de sase ani copilul invata copiind modelele din jur, iar daca parintii au un comportament care are in centru televizorul, atunci este sigur ca micutul se va dezvolta pe aceeasi linie. Solutia ar fi ca parintii extrem de ocupati sa angajeze o persoana de incredere, care sa se ocupe de umplerea corecta a timpului liber a copilului, antrenandu-l in divesre jocuri ori scotandu-l in parc sau, pur si simplu, afara la joaca impreuna cu ceilalti pitici de varsta lui. Desigur, nu putem ignora faptul ca majoritatea familiilor nu au posibilitatile materiale necesare angajarii unei bone, motiv pentru care ei trebuie sa anticipeze raul pe care-l implica dependenta de televizor, concepand un program eductiv si de recreere riguros pentru micut, care poate include si televizorul, dar in parametrii normali.

Adaptati sursele de lumina din incapere

Spuneam mai sus ca fenomenul are si cauze subiective. Acestea provin din ideea gresita a parintelui ca desenele animate sau emisiunile pentru copii nu au cum sa-i faca rau pustiului. Dependenta se produce si in acest mod si, in timp, poate creste alarmant. "Politica de actiune este foarte simpla. Se va concepe un program zilnic, in care televizorul sa nu aiba o pondere mai mare decat restul activitatilor necesare micutului in functie de varsta pe care el o are. Rigurozitatea si perseverenta sunt conditii esentiale, iar educarea intr-o astfel de directie nu implica nici un fel de truc", a mai precizat Anca Gheorghiu. Efectele negative nu se inregistreza numai la nivel psihic si din punct de vedere al dificultatii de relationare corecta cu ceilalti copii, ci si medical. Medicul de familie Cristina Anca Dascalescu mentioneaza ca privitul in exces la televizor afecteza sanatatea ochilor, cu precadere la micutii care sufera de anumite afectiuni oculare de tipul miopiei sau strabismului. Optim ar fi sa nu se stea in fata micului ecran mai mult de o ora, o ora si jumatate zilnic, de preferinta seara. In camera nu trebuie sa fie, de asemenea, o sursa puternica de lumina, de preferat fiind ca aceasta sa lipseasca sau sa fie foarte difuza, pentru a nu forta ochiul sa se adapteze intensitatii ambelor. Totusi, daca se observa ca deja copilul este dependent de televizor, dezobisnuirea se face foarte greu, primul pas implicand eliminarea cauzelor care au dus la producerea fenomenului. Totul necesita, insa, timp si rabdare din partea adultului, chiar si consiliere de specialitate, atunci cand apar si fenomene secundare paradoxale. "Se va incerca apoi crearea unei baze atractive in petrecerea timpului liber, foarte important fiind ca parintii sa interactioneze cu micutul. De asemenea, copilul trebuie sa fie introdus intre cei de aceeasi varsta, implicarea sociala avand un rol definitoriu", conchide specialistul.

Mihaela DOGARU

.

"Pericolul dependentei de televizor la copii este real" | cont nou | 8 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
30.01.03 03:38: CORINA
Pericolul este real, asa cum se spune si in acest articol, dar a-l priva de televizor nu cred ca este solutia perfecta, pentru ca un copil traieste in colectivitate, schimba impresii cu alti copii, care se uita la desene animate sau joaca jocuri pe calculator, iar el va fi luat la inceput in ris de ceilalti, pentru ca ulterior sa nu mai fie bagat in seama si nici antrenat in joaca. eu zic ca trebuie sa pastram un echilibru intre activitatile in aer liber si cele petrecute in fata calculatorului sau a televizorului. Oricit am plinge noi dupa vremea cind copiii citeau carti de povesti sau de aventuri si oricit i-am forta sa stea in camera lor cu o carte in mina sau i-am trimite afara la joaca, copilul de azi nu mai accepta aceste constringeri, ba chiar considera ca relatia sa cu parintii se deterioreaza. De asemenea, necesitatea punerii la curent a parintilor cu ce se petrece un lume, ii determina pe acestia sa priveasca programe de stiri in detrimentul celor tematice, pentru copii. Copiii nu numai ca nu se uita la desene animate, dar vad jurnale in care abunda violenta, alcoolismul, dependenta de droguri, pedofilie, etc, iar in ceea ce priveste filmele, desi acestea poarta diverse insemne cu privire la virsta minima necesara, ele pot fi urmarite in reluare, atunci cind parintii dorm sau sunt la servici. Chiar daca ar sta cu bunicii acasa, acestia sunt tentati sa se uite la telenovele si mai putin sa incerce sa comunice cu niste copii de 10-12 ani, in plina crestere si evolutie, carora le inteleg mai greu nevoile si aspiratiile. Singurii copii care nu vor fi dependenti de televizor sau calculator sunt cei care traiesc la tara, in medii sarace, care merg zilnic 2-3 km pina la scoala, fie iarna, fie vara sau cei care au avut un talent nativ fie in domeniul sportului sau muzicii, picturii, desenului si care, datorita inclinatiei si pasiunii lor, se daruiesc si isi daruiesc tot timpul perfectionarii acestor talente, care , practic, nu mai au copilarie.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de mamaluichris

Evaluare
scor mediu 3.78
voturi 14


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent