· articole
· intamplari

Sanatate: Sanatate: Peste 60% dintre romani isi evalueaza pozitiv starea de sanatateConcluzia vine in urma studiului “Atitudinea romanilor privind sanatatea” si scoate la iveala modalitatea in care oamenii ii evalueaza propria stare de sanatate.

Peste 60% dintre romani apreciaza ca starea de lor de sanatate este buna, foarte buna sau excelenta si 77% dintre ei spun ca nu sufera de nicio boala cronica. De fapt, barbatii si persoanele tinere si educate au o perspectiva mai optimista asupra acestui aspect, spre deosebire de femei si persoanele mai in varsta.

Avand in vedere tendinta de imbatranire a populatiei la nivelul intregii lumi, romanii au fost intrebati si care sunt bolile de care se tem in urmatorii cinci ani.

Peste 39% s-au aratat ingrijorati de bolile cardiovasculare sau de atac vascular cerebral, in timp ce 4% au spus ca vad in cancer o amenintare pentru viitor. Pierderea vederii, bolile locomotorii sau obezitatea s-au numarat si ele printre amenintari, iar 42% nu cred ca sunt expusi la vreo boala cronica in viitorul apropiat. Cu toate acestea, Institutul National de Statistica a dezvaluit ca rata deceselor cauzate de boli cardiovasculare reprezinta 60%, in timp ce 18% dintre decese sunt cauzate de cancer. Concluzia ar fi ca romanii nu isi dau seama de amenintarea bolilor in comparatie cu rata deceselor cauzate de afectiunile cronice.

Cand vine vorba de speranta de viata, indicatorii Comisiei Europene de Sanatate au aratat ca barbatii se asteaptaa sa traiasca in medie pana la 69,8 ani, iar femeile pana la 77 de ani. In ambele cazuri, speranta de viata este mai scazuta decat media europeana. Poate ca acest lucru este cauzat si de situatia sistemului sanitar din Romania. Intrebati despre acest aspect, peste 63% dintre respondenti au spus ca Romania nu beneficiaza de tehnologia suficienta pentru diagnosticarea precoce si tratamentul in stadiile incipiente ale bolilor cronice. “La noi, diagnosticul e tardiv si atunci si complicatiile sunt mai mari”, a adaugat conf. dr. Vladimir Ene, specialist in Radiologie si Imagistica Medicala, in timp ce prof. dr. Magda Pascut de la Spitalul Clinic de Urgenta Timisoara considera ca lipsa specialistilor este la randul sau o problema cu care ne confruntam.

In ceea ce priveste diagnosticarea precoce in randul copiilor care sufera de boli cronice, conf. dr. Vladimir Ene a spus ca acestia “pot fi investigati si diagnosticati mai repede, de aceea a crescut numarul de cazuri la copii. Parintii ar trebui sa stie ca un copil trebuie luat intr-o supraveghere medicala atat intrauterin, cat si dupa nastere”.

Studiul “Atitudinea romanilor privind sanatatea” a fost realizat de Philips si IMAS, pe un esantion de 900 de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 70 de ani.

"Sanatate: Sanatate: Peste 60% dintre romani isi evalueaza pozitiv starea de sanatate" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent