· articole
· intamplari

Planul de nastereDin ce in ce mai des femeile gravide isi exprima dorinta de a cunoaste oportunitatile pe care maternitatea unde urmeaza sa nasca i le poate oferi.

Ele sunt interesate sa-si exprime si unele optiuni personale referitoare la modul in care vor naste. De aceea este foarte important ca dincolo de aspectele medicale care privesc consultatia lunara a gravidei, ea sa poata avea ocazia sa poarte discutii si sa puna intrebari atat pe parcursul sarcinii, dar mai ales spre sfarsitul ultimului trimestru, cand incep sa apara din ce in ce mai multe temeri legate de travaliu si nastere.

Orice gravida si sotul/partenerul ei trebuie sa aiba posibilitatea, ca impreuna cu personalul medical reprezentat de medicul de familie, obstetrician, moasa, sa-si asume responsabilitatea participarii in luarea deciziilor referitoare la conditiile existente in maternitatea in care urmeaza sa nasca, ca si la procedurile aplicate la nastere.Intrebari uzuale
O lista cu intrebari uzuale, pe care planul de nasteri al oricarei gravide ar trebui sa o includa, ar fi dupa cum urmeaza:
 • Este permis la maternitatea dumneavoastra sa stea cineva cu mine in timpul travaliului?
 • La internare mi se va face o toaleta perineala/clisma sau este nevoie sa le fac acasa?
 • In timpul travaliului activ, cand voi avea contractii foarte dese si dureroase, voi sta intr-o sala de travaiu comuna sau voi fi dusa intr-o sala de nastere cu un singur pat?
 • In cazul unor interventii medicamentoase mi se va cere acordul si mi se va explica pentru ce este nevoie sa fie aplicate?
 • Epiziotomia/perineotomia se practica de rutina in maternitatea dumneavoastra sau pot cere sa mi se faca aceasta interventie doar la nevoie?
 • In ce circumstante se folosesc forcepsul sau vacuumul extractor?
 • In ce circumstante poate fi necesara efectuarea unei operatii cezariene?
 • Se poate ca imediat dupa nastere sa-mi fie pus bebelusul pe burta?
 • La cat timp dupa nastere voi fi sta impreuna cu bebelusul meu in acelasi salon?
 • Poate bebelusul meu sa poarte hainute aduse de acasa?
 • La cat timp dupa nastere mi se va aduce bebelusul pentru alaptat?
 • Cate zile se sta in maternitatea dumneavoastra dupa o nastere normala/operatie cezariana?
Sigur ca la aceste intrebari ale planului de nastere se pot adauga daca este nevoie si altele cu caracter personal. Oricum, pentru confortul nasterii cat si pentru evitarea aparitiei unor situatii stresante in timpul travaliului, care ar putea sau pot sa o afecteze atat pe mama cat si pe viitorul ei copil, este bine ca orice gravida sa-si lamureasca din timp aceste intrebari. In situatia in care, in urma raspunsurilor la intrebarile de mai sus, maternitatea in care urmeaza sa nasca nu-i indeplineste toate asteptarile, gravida poate opta pentru o alta maternitate.


Vania Limban,
moasa Active Center, Calea Grivitei Nr.71
Tel.: 0722.288.856, 413.84.08; e-mail: [email protected]
.

"Planul de nastere" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
14.08.13 16:48: Veneziano
Buna ziuaVe felicitam pentru aducerea pe lume a unui nou suflet si venim in intampinarea dumneavoastra prin punerea la dispozitie a unei locatii perfecte pentru botezul copilului dumneavoastra.Va asteptam pe site-ul nostrum :www.veneziano.ro
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre primii pasi:
Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.09
voturi 11


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent