· articole
· intamplari

Poate fi realizat implant dentar in perioada sarcinii?
Alternativa moderna si eficienta prin care se pot inlocui dintii lipsa, implantul dentar este optiunea preferata de marea majoritate a pacientilor.Avantajele pe care procedura le asigura sunt numeroase, insa se pot rezuma la estetice, functionale si durabile.

Cand poate avea nevoie o femeie insarcinata de implant dentar

O femeie gravida are dinti mai sensibili, caracteristica dezvoltata adesea pe fondul carentei de calciu. Mai mult de atat, in perioada de sarcina, alimentatia este predominant cariogena, ceea ce explica dezvoltarea cariilor extinse chiar din primul trimestru. Crizele dureroase pe care le pot induce aceste probleme, dar si altele (de exemplu, fracturi de radacina, inflamatii dentare, infectii mari la varful radacinii, abces cu risc de extindere a infectiei s.a.m. d) pot fi numeroase si foarte suparatoare, iar singura solutie de a le indeparta consta in extractie.

O femeie gravida poate sa beneficieze de o extractie dentara, in conditiile in care aceasta se impune. Evident ca in urma extractiei lipsa dintelui va crea un aspect inestetic zambetului. Cazurile in care femeile insarcinate nu se pot obisnui cu lipsa de estetica in ceea ce priveste dantura si solicita un implant dentar sunt frecvente. Desi este de preferat sa se amane momentul unei astfel de interventii pana dupa nastere, daca nu se accepta aceasta varianta, in trimestrul al doilea pot beneficia de procedura cu conditia sa fie pregatite optim din punct de vedere clinic.

Un medic dentist bun va sti sa gestioneze chiar si situatiile care implica factori emotionali (precum frica si durerea) si tot acesta poate sa ii explice gravidei la ce riscuri se poate supune optand pentru un implant dentar in perioada de sarcina.

Conditii de realizare a unui implant dentar la o femeie insarcinata

In mod general, tratamentul cu implanturi dentare se adreseaza tuturor persoanelor care au pierdut unul sau mai multi dinti Bineinteles, exista si conditii care pot limita numarul pacientilor. Cantitatea si calitatea osului receptor, starea generala a starii de sanatate a pacientului sunt doar cateva dintre acestea.

Facand referire doar la femeile gravide, este lesne de inteles ca, desi clinic perfect sanatoase, necesita o atentie deosebita, fiind mai expuse la stres si stari anxioase. Atentia se extinde indiferent de domeniul la care ne-am raporta si, cu atat mai mult, la cazurile in care stresul se dezvolta pe fondul fricii de durere, frecvent intalnite in stomatologie.

Implantul dentar implica o interventie chirurgicala si, prin urmare include:

1. Radiografie: potrivit Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, radiografia dentara nu este contraindicata femeilor insarcinate, pentru ca nu exista radiografie cu radiatii excesive care sa produca rau embrionului sau fatului. Cu toate acestea, este de dorit ca viitoarea mama sa nu se expuna radiatiilor in exces pe tot parcursul sarcinii, iar in primul trimestru sa le evite cu desavarsire deoarece este perioada in care organele copilului se formeaza.

2. Anestezie: Cercetari recente indica faptul ca femeii gravide i se poate face anestezie locala, aceasta nefiind nociva pentru sarcina. Cu toate acestea, se recomanda utilizarea unei cantitati mici de anestezic, insa nu atat de mici incat pacienta sa simta durere. De regula, in tratamentul dentar al femeilor insarcinate se utilizeaza lidocaina, un anestezic din grupa amidelor eficient, dar care ajunge in placenta dupa administrare.

3. Stres: Acesta reprezinta riscul major pentru femeia insarcinata la momentul realizarii unui implant dentar, de altfel la momentul realizarii oricarei interventii chirurgicale. Asadar, nu anestezia sau radiografia implica un risc mare pentru femeia gravida, ci stresul fizic si psihic generat de interventia in sine. Este foarte posibil ca un nivel ridicat de anxietate dezvoltat la o viitoare mama, sa afecteze dezvoltarea copilului.

Pe de alta parte, cand vine vorba despre preturi implant dentar, se poate aprecia ca si acestea reprezinta o conditie a realizarii procedurii, in general vorbind. Acestea difera de la un cabinet la altul si cel mai frecvent se pot situa intre 250 – 700 EUR.

In concluzie, implantul dentar poate fi realizat in primul si in cel de al treilea trimestru de sarcina, doar in conditiile in care viitoarea mamica este pregatita psihic si este clinic sanatoasa! Cu toate acestea, in masura in care este posibil, stomatologii recomanda amanarea procedurii dupa momentul nasterii.
.

"Poate fi realizat implant dentar in perioada sarcinii?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent