· articole
· intamplari

Alaptare: Alaptare: Pozitii de alaptare

Autor: mamaluieric
data publicarii: 26.03.03


Alaptarea este posibila in orice pozitii: sezand, culcat sau chiar in picioare. Important este ca mama si copilul sa se simta bine, comod, sa nu fie stresant pentru nici unul.

Alaptarea in pozitie culcat
Aceasta pozitie se poate aplica noaptea, cand mama poate adormi impreuna cu bebelusul. In aceasta pozitie, cel mai bine e daca mama sta culcata pe o parte.

Mama isi poate sprijini capul pe o perna mai ridicata, astfel incat sa nu amorteasca gatul, cotul va fi sub cap. Copilul sta in orice caz pe o parte, de-a lungul corpului mamei, sa aiba gura exact in dreptul sfarcului si sa se respecte regula burta-la-burta.
Chiar cand mama este putin mai stresata, aceasta pozitie poate da roade: intr-o camera linistita, comod, intre multe perne mama se poate relaxa cel mai bine si laptele poate sa curga :)

Alaptarea sezanda
Si in aceasta pozitie "normala", mama trebuie sa stea cat mai comfortabil. Se pot folosi 1-2 perne care sa sustina spatele mamei si pe copil. Picioarele trebuie tinute pe un scaun cu picioare scurte, copilul va sta pe genunchii mamei, va fi culcat pe o parte. In cazul in care se alapteaza din sanul drept, mana dreapta va sustine capul si spatele copilului, cu mana stanga se poate ajuta sustinerea sanului sau sa se mangaie incetisor copilul. Cotul drept poate fi sprijinit cu o perna, de bratul fotoliului sau al unei canapele. Este necesar sa fie sprijinit corpul, altfel alaptatul va deveni foarte obositor, putand sa deformeze coloana sau sanii, apar dureri de picioare, de gat.Alaptatul in picioare
In cazul in care copilul e agitat, s-ar putea sa ajute daca mama plimba putin copilul in timpul suptului. Copilul se poate pune la san ca in pozitia sezanda si deseori bebelusul va incepe sa suga si se va linisti. Pentru a nu obosi mama prea tare, este foarte folositoare o bucata de material in care se poate transporta copilul.
Aceasta pozitie este folositoare si daca mama este foarte voluminoasa.Pozitia "minge de fotbal american"
In pozitie sezanda, corpul si picioarele bebelusului de asta data nu vor fi in fata burtii mamei, ci mai degraba intr-o parte, ca si cum ai tine o minge de fotbal. Daca alaptezi din sanul stang, cu mana dreapta poti sustine comod capul copilului, corpul copilului fiind sustinut de piciorul tau stang si de antebratul tau drept. Cu palma dreapta poti usor sa-i pozitionezi capul in dretul sanului, in acest mod nu trebuie sa-si ridice gatul sa ajunga la san.
Aceasta pozitie ajuta in urmatoarele situatii:
- daca sunt canale blocate sau sanul este impietrit, limba copilului va ajuta la desfundarea canalelor, la masarea sanului.
- in cazul in care mama are ragade, pentru a preveni julirea mandibulei bebelusului, e mai simpla schimbarea sanilor (pozitie minge de fotbal la un san, pozitie sezanda la celalalt san)
- in cazul in care bebelusul are un san preferat, se pot schimba chiar repede sanii, bebelusul nu trebuie miscat prea mult.
- aceasta pozitie este preferata de mamele cu gemeni, pentru alaptarea simultana.Alte pozitii intalnite mai des

1. Pozitia "de-asupra copilului" - copilul sta intins pe spate, iar mama se aseaza de-asupra copilului, sanul fiind de-asupra gurii copilului. Poti sta si in 4 labe, pe pat. Aceasta pozitie este utila mai ales daca esti voluminoasa sau dupa unele nasteri.

2. Pozitia "pe spate" - mama sta intinsa pe spate, iar copilul sta pe burta ei, paralel cu ea, capul in dreptul sanului. Se poate sustine copilul cu ambele maini. Aceasta pozitie este des utilizata in primele momente dupa nastere, dar si in baie :))

3. Pentru copiii putin mai mari, care stau in fund, se poate folosi pozitia "tete-en-tete": mama sta in fund, de exemplu in pozitie turceasca, iar copilul este asezat pe picioarele ei, capul copilului ajungand la san. Pozitia turceasca poate fi de asemenea foarte utila pentru mamele cu sani mari, nu mai trebuie sa se aplece asa de mult.

Dar cum am mai spus, orice pozitie e buna, atat timp cat mama si copilul se simt bine.

Lapte mult!

Nota admin: pentru a ajuta mamele, poti trimite fotografii pe adresa [email protected]. Aceste fotografii vor fi publice in forumul parinti.com, subiectul pozitii de alaptare.
Mamele iti vor multumi!.

"Alaptare: Alaptare: Pozitii de alaptare" | cont nou | 8 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
29.03.03 20:56: eapopescu
Eu n-am experienta prea mare in ceea ce priveste alaptatul la san, am avut cateva tentative dar am renuntat din mai multe motive (baietelul nostru, fiind prematur, obosea foarte repede daca era alaptat la san, am avut niste probleme de sanatate si luam destul de des calmante). Din punctul meu de vedere, pozitia cea mai buna de alaptat, la san sau cu biberonul, este cea in care copilul este sustinut cu o singura mana la un unghi de cca 45 grade. Mi se pare riscant sa alaptezi copilul in pozitia culcat, in care copilul se poate ineca.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre primii pasi:
Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

Articole de mamaluieric

Evaluare
scor mediu 4.27
voturi 11


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent