· articole
· intamplari

Pozitii pentru alaptatIn prima luna, mai ales ca in maternitate nu prea sta nimeni sa te invete, vei intalni si aceasta problema. Cum il pun la san si, mai ales, care e cea mai buna pozitie pentru tine?

Daca alaptezi, tine minte! Alaptarea trebuie sa fi e un moment de relaxare si pentru tine, si pentru cel mic, un moment plin de afectiune si de comuniune cu micul print. In mod normal, nimic n-ar trebui sa perturbe aceasta sedinta de relaxare dar, de cele mai multe ori, graba de a pune copilul la san, fara preocuparea de a gasi o pozitie comoda, are consecinte nefaste in primul rand asupra ta, mamico! Apar durerile de ceafa, de spate, senzatia de arsura intre omoplati apoi, strans legate de acestea, starile de oboseala, infundarea canalelor, scaderea productiei de lapte. Si te mai miri ca incepe sa planga.

Și el e nervos ca n-ai „asternut“ cum se cuvine masa pentru a-si lua portia de lapte.

Pozitia corecta a sugarului
Pentru ca lucrurile sa decurga normal, ai nevoie de putin antrenament. Copilul nu trebuie sa stea pe spate cu capul intors spre san, ci cu burta lipita de burta ta, cu gura exact in dreptul mamelonului, iar limba trebuie sa fi e sub mamelon. El trebuie sa apuce tot mamelonul, nu doar sfarcul. Daca apar dureri, fi suri, iritatii, schimba unghiul de alaptare al micutului, adica asaza-l pe o perna, paralel cu tine, cu piciorusele spre spatele tau.

Variante fericite de alaptat
Hranirea copilului la san este posibila in orice pozitie – sezand, culcata sau chiar in picioare. Iata cateva explicatii xplicatii ajutatoare:

Alaptarea in pozitie sezand
Cel mai important este ca in aceasta pozitie sa stai sprijinita de perne, aceleasi perne care il sustin si pe copil. Poti folosi, spre exemplu, balansoar, ori un fotoliu mare si generos. Pune-ti picioarele pe un scaunel de inaltime mai joasa decat scaunul in care stai. Copilul e asezat pe genunchii tai, iar mana dreapta sustine capul si spatele copilului, in timp ce de mana stanga te poti folosi sa mangai copilul sau sa reglezi pozitia din cand in cand.

Alaptarea in pozitie culcata
E perfecta noaptea, cand alaptezi din 2 in 2 ore (desigur, daca nu ai niciun ajutor, se presupune ca dormi cu copilul, ca sa nu fi i nevoita sa te ridici din pat). Cel mai bine e sa stai pe o parte, sprijinita pe o perna mai ridicata, ca sa nu-ti amorteasca gatul, ori bratul. Asaza copilul tot pe o parte, paralel cu corpul tau, cu gurita direct in dreptul mame lo nului si cu burtica pe burtica ta. Asta il relaxeaza.

Alaptarea in picioare
Este o varianta care ajuta foarte mult, mai ales daca cel mic e agitat. O mica plimbare in timpul suptului il va mai linisti! Cel mic se pune la san ca si in cazul pozitiei sezand. Ca sa nu te obosesti foarte tare din pricina greutatii copilului, poti sa folosesti port-bebe-ul cu care il scoti la plimbare pus, de data aceasta, pe pozitia culcat. Aceasta pozitie este folositoare si in cazul in care mama este foarte voluminoasa.

Pozitia pentru "canale infundate"
In cazul in care ai probleme cu alaptatul (canale infundate, ragade) stai in pozitie sezand si tine copilul cu picioarele nu spre burta ta, ci inspre lateral. Daca alaptezi din sanul stang, cu mana dreapta sustine capul copilului, corpul fi ind sustinut de piciorul tau stang si antebratul drept Cu palma dreapta pozitioneaza capul copilului in dreptul sanului

Articol publicat in revista Mamica de azi.

"Pozitii pentru alaptat" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
23.08.09 09:37: dorria23
Multumim de sfaturi. Sunt super.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.75
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent