· articole
· intamplari

Pregateste-ti copilul pentru prima lui zi de scoalajpg?width=545"/>
Prima zi de scoala are un impact psihologic important, atat asupra parintilor, dar mai ales asupra celor mici. Noi iti dam cateva sfaturi pentru a-i usura adaptarea la noul mediu social.

Explicatii pozitive
Vorbeste-i copilului tau despre ce inseamna noua etapa a vietii pe care o va incepe, chiar daca stie deja cate ceva de la gradinita. Spune-i ce va avea de facut, cine va avea grija de el la scoala. Nu ii crea o viziune distorsionata asupra scolii in care totul inseamna jocuri si amuzament, ci prezinta-i noua etapa ca pe o experienta plina de incercari de care se va bucura.

Cunoasterea mediului
Impactul cu noul mediu si colectiv in care va intra poate fi tinut sub control daca micutul/a tau/ta face o vizita, inainte de inceperea orelor, sa cunoasca scoala si profesorii cu care va interactiona.

Instruire incipienta
Incearca sa obisnuiesti copilul cu un program asemanator cu cel de scoala. Chiar daca a fost si la gradinita si este deja obisnuit cu o anumita rutina, este bine ca rutina sa fie continuata si acasa. Poti sa-l inveti sa se trezeasca cat de cat devreme, mai mult poti sa-i simulezi acasa un program scolar.

Spre exemplu, timp de o ora pe zi il poti invata sa scrie primele cuvinte, sa citeasca pasaje din carti. Mai mult, incurajeaza-i si abilitatile de comunicare prin discutii.

Dupa ce citeste o poveste intreaba-l care a fost partea lui preferata, ce i-a placut sau ce nu i-a placut din ceea ce a lecturat.

Implicare pozitiva
Implica viitorul scolar in pregatirile pentru prima lui zi intr-un nou loc, intr-un mod pozitiv, vorbindu-i in permanenta despre cat de bine se va simti. Arata-i, de exemplu, cum sa-si faca ghiozdanul.

Sarbatoreste schimbarea
Pentru a-i arata copilului tau cat de benefica este inceperea unei noi etape din viata lui poti sa organizezi o iesire in locul lui preferat pentru a celebra acest eveniment sau poti sa-i faci un mic cadou, stimuland astfel o perceptie optimista asupra lucrurilor noi cu care va lua contact.

Lasa-l sa creasca
Este foarte important ca si tu sa accepti ca micutul/micuta tau/ta au crescut si sa nu ii induci regresii, adica sa-i vorbesti ca si cum ar fi un bebelus, sa-l rasfeti prea mult sau sa-l faci sa fie prea atasat de tine, afectandu-i astfel dezvoltatea ca persoana independenta

De asemenea, permite-i sa isi rezolve singur propriile probleme sau dificultati pe care le intampina, fara ca tu sa intervii la tot pasul, in masura in care se poate.

Autor: Oana Voncick.
"Pregateste-ti copilul pentru prima lui zi de scoala" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent