· articole
· intamplari

Primele semne ale autismuluiOricat de evaluata ar fi medicina moderna la ora actuala, nu a reusit sa gaseasca un raspuns clar despre cauzele aparitiei acestei afectiuni. Este o enigma, asa cum vor ramane adevaratele sensuri ale vietii pentru un copil autist.

CE INSEAMNA AUTISM?
Este o tulburare a creierului care afecteaza capacitatea de relationare si comunicare a bolnavului. Un copil care sufera de aceasta boala traieste in lumea lui si se comporta ca si cum nu ar vedea si nu ar auzi nimic in jur.

Poate avea repulsie fata de contactul fizic, neangajandu-se in relatii sociale. Compasiunea, afectiunea, constientizarea unei pierderi raman, de obicei, o necunoscuta pentru un autist. Din nefericire, boala nu se poate vindeca, terapiile existente actionand doar asupra semnelor si simptomelor sale.

CAUZELE. O NECUNOSCUTA
S-a vorbit mult despre o relatie intre anumite vaccinuri care se fac in primele luni de viata si declansarea acestei afectiuni. Cu toate astea, studiile ulterioare nu au reusit sa ajunga la un rezultat cert. Se pare insa ca ar exista un factor genetic, neconfi rmat cu certitudine, dar si un nivel crescut al serotoninei lacei bolnavi, o substanta despre care se crede ca ar avea legatura cu nevoia de a dormi, cu perceptia senzoriala, reglarea temperaturii si controlul starii emotionale.

CUM IL DEPISTEZI DIN TIMP?
Autismul se manifesta in general inaintea varstei de 4 ani. Diagnosticul se pune de obicei dupa 3 ani, dar exista o serie de semnale care vin dinspre cel mic si care pot pune pe ganduri orice parinte. Astfel, cei care au remarcat ca fiul sau fiica lor de peste un anisor nu gangureste si nici nu-i priveste direct ori ca prichindelul a implinit deja un an si jumatate si nu rosteste primele cuvinte ar trebui sa se adreseze medicului pediatru.

SEMNE DE INGRIJORARE
Care sunt primele simptome ale acestei afectiuni? Iata o lista cu cateva dintre ele, unele citate de site-ul parenting.com:

 • Pana la doua luni, cel mic nu se trezeste singur cand ii e foame si obisnuieste sa-ti fi xeze cu privirea mai degraba barbia si gura decat ochii.
 • Bebe are deja 3 luni, dar nu stabileste nici un contact vizual direct cu mamica.
 • La aceeasi varsta, nu schiteaza nici un zambet.
 • A implinit 6 luni, dar nu rade si nici nu face gesturi haioase.
 • In jurul varstei de 9 luni, nu a inceput inca sa gangureasca.
 • Are un an, dar nu raspunde sub nici o forma la comenzi. Nu intoarce capul cand e strigat pe nume.
 • A implinit un anisor de ceva vreme, dar nu face semnul de "pa-pa" cu manuta cand i se spune.
 • La aceeasi varsta, nu priveste la un lucru spre care i se arata.
 • La 1 an si 6 luni, nu a inceput inca sa rosteasca diverse cuvinte.
 • La 2 ani, nu leaga fraze cu sens.
 • Nu prezinta interes catre lucruri care le atrag atentia copiilor.
 • Prezinta interes pentru anumite componente ale jucariilor.
 • Nu ii atrage atentia jucaria in ansamblul ei; pare sa se ataseze doar de anumite obiecte sau jucarii.

CAMPANIA "IMPREUNA INVINGEM AUTISMUL
Fundatia Romanian Angel Appeal si alti cativa parteneri au lansat o campanie de strangere de fonduri pentru copiii cu astfel de probleme. In cadrul acestui proiect, a fost lansat si www.invingemautismul.ro, site de informare si sensibilizare.
Este un ghid pentru medici pediatri, medici de familie si, in primul rand, pentru parintii care se confrunta cu astfel de probleme si care nu stiu caror autoritati sa li se adreseze.

Sursa : mamica de azi

.

"Primele semne ale autismului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.91
voturi 12


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent