· articole
· intamplari

Primul clopotel: Pregatirile pentru prima zi de scoalajpg?width=545"/>
Este inca vara si intreaga familie inca se bucura de zilele calduroase petrecute la plaja, la piscina, la picnic sau pur si simplu relaxandu-se impreuna? Cu toate acestea, multi parinti stiu ca in curand se apropie ziua cand micutii lor vor trebui sa se desparta de aceasta parte a copilariei lor si sa inceapa scoala.

Imi aduc aminte cu nostalgie de prima zi de scoala. Desi eram obisnuita cu un colectiv, cu programul si cu activitatile educative inca de la gradinita, nu ma simteam deloc pregatita sa “dau piept” cu viitorii colegi, cu orarul strict, sa ma integraz intr-un nou colectiv sau sa respect un alt program decat cel cu care eram familiarizata deja. Si, “colac peste pupaza”, prima mea zi a fost o experienta dezastruoasa. Am refuzat ideea de a merge la cumparaturi pentru un ghiozdan, asa ca parintii l-au ales pentru mine si mi s-a parut oribil, am intarziat la festivitatea de deschidere pentru ca nu vroiam sa imbrac uniforma iar pe drum mi-am murdarit dresul alb prin cele mai mari baltoace lasate in urma ploii.

Pentru ca parintii sa nu intampine astfel de situatii cu cei mici, va propunem cateva sfaturi menite pentru a diminua atat emotiile copiilor inaintea primei zi de scoala, cat si pentru a-I familiariza pe acestia cu viitorul program pe care vor trebui sa-l respecte ani buni de-acum incolo.

In primul rand, linistiti-l pe cel mic in legatura cu grijile legate de inceperea scolii. Spuneti-i ca este in regula sa aiba emotii si ca toti copiii simt acest lucru in aceasta etapa a vietii lor. Incurajati-l sa treaca peste aceste stari, propunandu-i un joc de imaginatie, prin care sa-si inchipuie viitorii colegi, educatoarea si toate activitatile pe care si le imagineaza in prima zi.

Pregatiti-va impreuna din timp! Nu lasati pe ultima zi cumparaturile pentru inceperea scolii. Dedicati o zi intreaga cumparaturilor necesare: uniforma, ghizdan, rechizite, caiete si tot ce mai este necesar. Totodata, incercati sa transformati aceasta activitate intr-una distractiva! Lasati copilul sa aleaga modelele sau culorile pe care se le doreste si starniti-i entuziasmul referitor la modul in care le va folosi pe fiecare in parte. In acest mod, ii veti construi un sentiment pozitiv in legatura cu prima zi de scoala.

Faceti o repetitie! Obisnuiti cu programul mai lejer de la gradinita, multor copii li se va parea foarte greu sa se adapteze in prima zi de scoala. De aceea, va trebui sa “puneti in scena” o astfel de zi in care sa se trezeasca dimineata, sa se imbrace pentru scoala, sa isi faca ghiozdanul si sa fie gata la timp, dupa care faceti o plimbare pana la scoala unde va invata. Nu numai ca il veti familiariza cu acest loc, dar il veti ajuta sa scape de presiunea primei zile de scoala, stiind ca este de fapt doar un exercitiu.

Incurajati-l sa vorbeasca! Primele saptamani de scoala, cele de acomodare, sunt cele mai grele pentru copil. Intotdeauna discutati cu el despre ce i-a placut cel mai mult in ziua respectiva si ceea ce nu i-a placut. Incercati sa gasiti impreuna o rezolvare in legatura cu lucrurile care nu i-au facut placere, pe care le considera mai putin placute in ceea ce priveste viata de scolar.

Pentru a se relaxa, organizati o intalnire de joaca. Daca aveti prieteni sau cunostinte ai caror copii vor incepe in curand scoala sau chiar vor merge la aceeasi scoala ca si copilul dumneavoastra, aranjati cateva intalniri in parc sau intr-un loc de joaca de cateva ori inainte de a incepe scoala. In acest mod, copiii se vor simti mult mai relaxati cand vor isi vor vedea prietenii de joaca in prima zi de scoala.
Mult succes!

Text: Evelina Vranceanu.
"Primul clopotel: Pregatirile pentru prima zi de scoala" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent