· articole
· intamplari

Probleme generate de sexul personajelor in literatura pentru copii

Autor: Inny
data publicarii: 21.02.05


"Tot ceea ce citim… ne construieste, ne implineste si ne ajuta sa ne realizam in viata, prezentandu-ne imaginea noastra - despre noi insine - ca fete si femei, ca baieti si barbati." (Mem Fox, 1993)

Alaturi de limbaj, care constituie un mijloc important in dezvoltarea copilului, cartile pentru copii joaca un rol deosebit in transmiterea culturii generale catre cei mici. Personajele feminine sau masculine din carti joaca un rol decisiv in formarea acestei culturi. Felul in care sexul personajelor este reliefat in cartile pentru copii, contribuie la dezvoltarea imaginii copilului, la felul in care el isi va croi propriul drum in viata si cum se va integra in societate.
Cum sunt prezentate personajele feminine sau masculine in literatura pentru copii?

Diferentele dintre sexele personajelor reies din contexul, limbajul si pozele cartilor pentru copii. Aceste diferente sunt sesizabile in masura in care fiecare personaj este reprezentat ca fiind caracterul principal, precum si prin modul in care acesta este descris.

Numeroase studii, care au cercetat literatura pentru copii, au realizat ca majoritatea cartilor sunt dominate de figuri masculine. De exemplu, o analiza a titlurilor pentru copii a relevat existenta a aproape de doua ori mai multe nume masculine in titluri, decit nume feminine. De asemenea a aratat ca in cartile care au in titluri nume feminine, deseori actiunea se petrece in jurul unui caracter masculin. Multe povesti clasice si cunoscute, in care fetele sunt descrise ca fiind eroine principale, reflecta de fapt roluri banale feminine si masculine, roluri stereotip. Aceste roluri domina nu numai cartile pentru copii, ci si povestirile elevilor medaliati cu premiul Newbery and Caldecott. Adeseori in cartile pentru copii, fetele sunt descrise ca fiind obiectul actiunii si nu subiectul. Ele sunt reprezentate ca fiind fiinte dulci si naive, docile si dependente, in timp ce baietii de obicei sunt descrisi ca fiind puternici si aventurosi, independenti si competenti. Baietii tind sa aiba roluri de luptatori, aventurieri si salvatori, in timp ce fetele au roluri pasive si tind sa fie mame sau printese care au nevoie de ajutor sau care au grija de alte personaje, precum si alte caractere care necesita o figura masculina in preajma. Deseori, caracterele feminine isi ating scopul pentru ca sunt ajutate de personajele masculine, in timp ce baietii dau dovada de ingeniozitate si/sau perseverenta. Daca la inceputul povestirii femeile sunt prezentate ca fiind active si descurcarete din toate punctele de vedere, spre finalul cartii deseori se intampla sa fie zugravite intr-o lumina pasiva. Personajele feminine, care isi pastreaza calitatile active pana la final, sunt clar, o exceptie. Astfel, studiile arata ca fetele sunt descrise mai rar decat baietii in cartile pentru copii, insa ambele sexe sunt prezentate adeseori standard, in anumite tipare.


De ce este important sexul personajului in literatura pentru copii?

Multi cercetatori si autori sustin ca cititorii se identifica cu personajele feminine sau masculine din carti (fetele cu personajele feminine, iar baietii cu eroii masculini). Astfel, lipsa relativa a caracterelor feminine din carti poate limita oportunitatea fetelor de a se identifica cu sexul lor si de a-si confirma locul in societate.

Modul in care personajele sunt reprezentate in literatura pentru copii influenteaza atitudinile si perceptiile copiilor asupra comportamentului social potrivit fata de persoanele de acelasi sex si fata de persoanele de sex opus. Sexismul in literatura poate fi atat de ascuns, incat conditioneaza pasiv ca fetele si baietii sa isi accepte rolul in societate, sa isi croiasca drumul in viata in modul in care ei "vad si citesc lumea", astfel consolidand imaginea sexelor. Aceasta consolidare predispune copiii sa nu puna la indoiala relatiile deja existente in societate. In acelasi timp, unele carti contin si imagini conflictuale, care ofera copiilor posibilitatea de a reexamina credintele si presupunerile personajelor de acelasi sex cu ei insisi. Astfel, textul poate pune la dispozitia copiilor diverse modele de urmat si ii poate inspira sa adopte egalitatea intre sexe.

Ambele sexe au parte de roluri stereotip. Asa cum fetele sunt constranse in roluri pasive si neajutorate, baietii si barbatii sunt rar descrisi ca persoane triste sau tematoare sau avand meserii sau pasiuni care nu sunt considerate barbatesti, si in toate rolurile ei concureaza si isi realizeaza idealurile. Aceste stereotipuri limiteaza libertatea de exprimare a baietilor si a fetelor si ii preseaza sa se comporte in anumite moduri, corespunzatoare sexului copilului, in loc sa ii dea voie sa se dezvolte independent.


De ce ar trebui sa tina educatorii cont in selectarea literaturii pentru copii?

Ideal ar fi ca toate cartile pentru copii folosite in clasa sa contina caractere bine prezentate, atat feminine, cat si masculine. In orice caz, profesorii rareori au control asupra cartilor pe care le folosesc, avand in vedere ca sunt restransi la literatura ieftina, disponibila sau la cartile donate de parinti. In ciuda acestor restrangeri, este posibil sa se ia cateva masuri pentru a asigura folosirea cartilor care promoveaza egalitatea sexelor.

In primul rand se recomanda sa fie gasite cartile care prezinta fetele/femeile intr-o lumina pozitiva, cu roluri active, dinamice. Alta sugestie ar fi sa se caute romane si povestiri care nu prezinta personajele in maniera stereotip. Se recomanda cartile in care:
 • personajele sa fie prezentate ca avand personalitati distincte;
 • idealurile si realizarile sa nu fie evaluate in functie de sex;
 • locurile de munca sa nu fie discriminatorii;
 • imbracamintea sa fie descrisa ca fiind functionala, in loc sa fie prezentata in functie de sexul personajului;
 • femeile sa nu fie intotdeauna mai delicate si mai slabe decat barbatii;
 • logica si emotiile personajelor sa depinda de situatie;
 • sexismul sa nu fie prezent in desenele sau limbajul textului.
De asemenea educatorii pot alege carti in care sunt descrise mentalitati si comportamente tipic masculine sau feminine. Un exemplu ar fi textele feministe, care pot ajuta copiii sa recunoasca stereotipurile specifice unui anumit sex. Din combinarea cartilor traditionale cu cele ne-traditionale pot reiesi discutii sclipitoare despre cum sunt prezentati eroii in diferite povestiri.

Indiferent de tipul cartii alese, mesajul de respect pentru ambele sexe ar trebui sa fie inclus subtil in text. Este important sa se evite cartile care contin mesaje stridente referitoare la egalitatea intre sexe, deoarece copiii au tendinta sa respinga acele carti care contin discursuri, care predica anumite subiecte. In Mem Fox's (1993) a aparut scris: "elaborand prea mult o parere, distrugi parerea in sine".


Cum pot educatorii sa foloseasca literatura pentru copii in scopul promovarii egalitatii intre sexe?

Inainte de a folosi strategiile care duc la identificarea personajelor stereotip este important pentru educatori sa recunosca si sa poata discuta despre propriile lor pareri. Abia apoi pot indruma copiii sa fie critici, folosind urmatoarea scara strategica:
 • sa se analizeze in colectiv caracterele principale;
 • sa lase copiii sa puna intrebari despre eroii cartilor si despre cum sunt ei prezentati;
 • sa puna intrebari copiilor, dar sa inverseze sexul personajelor, de ex. Ce-ar fi fost daca Frumoasa din padurea adormita era baiat?;
 • sa lase copiii sa ghiceasca sexul autorului, justificandu-si optiunile prin prisma povestirii;
 • in temele pentru acasa, elevii sa foloseasca nume neutre (de ex. Cris, care poate fi ori Cristian, ori Cristina) pentru povestirea lor, iar in clasa sa se citeasca tare povestirile, iar colegii sa ghiceasca sexul personajului;
 • copiii sa fie lasati sa adopte punctul de vedere al sexului opus, in cazul unor probleme generate de sex.

Copiii pot discuta despre o nuvela participand la activitatile enumerate mai sus, in grupuri mixte. Este important pentru educatori sa incurajeze si sa sustina discutiile intre grupurile de copii formate, punand intrebari bine gandite, intrebari menite sa creeze discutii, sa faciliteze schimburile de idei intre elevi. McGowan, McGowan & Wheeler (1994) au descris un numar de carti de copii care pot fi folosite drept catalizatoare de discutii si au sugerat diverse activitati in grup pentru elevii din clasele primare. Autorii au ales aceste activitati in scopul promovarii constiintei de sine si le folosesc pentru a explora probleme cum ar fi: respectul copiilor fata de ei insisi precum si fata de cei din jurul lor, asemanari si deosebiri intre fete si baieti, roluri feminine si masculine traditionale sau nu, prietenii intre baieti si fete. In plus, Lawrence (1993) sugereaza ca pe masura ce elevii inainteaza in virsta sa fie lasati si incurajati sa canalizeze singuri discutiile.

Trites (1997) ne reaminteste ca in timpul discutiilor purtate cu copiii este important sa aprobi/dezaprobi atat parerile feminine, cat si cele masculine si sa asculti opiniile fiecarui elev. Profesorii trebuie sa recunoasca ca multi copii pot da dovada de sexism, doar in anumite situatii. Elevii trebuie lasati sa faca alegeri in concordanta cu propria lor personalitate. De asemenea este important de retinut ca regandirea rolurilor si problemelor legate de sex nu se poate face intr-o zi, ci este un proces in continua formare.Sursa: Singh, Manjari - Gender Issues in Children's Literature .

"Probleme generate de sexul personajelor in literatura pentru copii" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Este foarte interesanta tema aleasa!Este adevarat ca literatura are influenta asupra copiilor, dar cel mai mult sunt influentati de ceea ce vad in familia din care provin.Este bine sa fim prieteni cu copii nostri si sa discutam cu ei cele citite pentru a vedea cum se raporteaza la mesajul scris pe paginile diverselor carti. Este bine sa fim impartiali in roportarea fata de baiat sau fata, amandoi sunt importanti si egali ca valoare; inaintea lui Dumnezeu sa fim multumitori ca ne sunt oferiti ca un dar. In societate nu vor fi totdeauna agreati, dar dragostea de parinte trebuie sa le fie intotdeauna sustinerea sufleteasca de care sa-si aduca aminte cu placere atat baiatul cat si fata. Sunt multe carti bune care pot fi citete de copii, iar cele rele nici sa nu existe in bibliotecile noastre, si daca totusi sunt sa discutam cu copii despre ele in mod echilibrat si inteligent!Va recomand cateva edituri de carte pentru copii:http://www.edituradiana.ro (scolari si prescolari)http://www.procarti.ro (adolescenti, tineri si adulti)http://www.callisto.ro (carti medicina)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de Inny

Evaluare
scor mediu 4.29
voturi 17


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent