· articole
· intamplari

Probleme in gasirea unor prieteni? Cum iti ajuti copilul in aceasta situatiejpg?oh=719814583fab6c59ad5989448f1c3ded&oe=5707846A&__gda__=1456709292_ffbd95eaa413efa426d9e55b46897ed4"/>
Copilul tău întâmpină probleme în găsirea unor prieteni? Abordează situația cu tact, fără să pui presiune pe el și fără să-l copleșești cu întrebări pentru a nu se închide și mai mult în el.

“Nu forța o prietenie dacă nu merge, nu te îngrijora de numărul prietenilor sau dacă nu este chiar popular. Unii copii sunt fericiți cu un singur prieten bun, alții, mai extroverți, se înconjoară de mai mulți. Atâta timp cât influența prietenilor este una pozitivă, relaxează-te”, te sfătuiam în Copilul de 6-8 ani. Ce importanta au prietenii la aceasta varsta. Dar, dacă cel mic chiar nu are prieteni (mai ales dacă observi că este singuratic, că se simte inadaptat social sau că are probleme cu stima de sine), atunci trebuie să acorzi atenție acestei problemei.

Copilul poate avea probleme în găsirea unor prieteni noi din zeci de motive. De pildă: poate că este excesiv de timid, sau dimpotrivă, este agresiv, poate că are probleme cu vorbirea sau are abilități motorii limitate care nu-l lasă să participe la jocuri de grup care presupun mișcare și efort fizic și exemplele pot continua.

Dacă este prea timid ca să se apropie de alți copii, în loc să pui presiune pe el și să insiști să fie prietenos - micuții ai căror părinți sunt prea insistenți și îi obligă să fie sociabili, bat și mai mult în retragere, devenind foarte timizi - fii tu însăți un exemplu pentru el, un exemplu de caracter sociabil. Angajează-te în conversații când ești de față cu copilul, discută cu prietenii lui. Copiii imita comportamentul părinților!

“Ajută-ți copilul să interacționeze cu alți copii de vârste mai mari. În acest fel, ei vor învăța foarte ușor abilitățile celor care încă îi înțeleg și pot privi lumea prin ochii lor, dar sunt mult mai îndemnatici și știu deja să facă mai multe. Cei care au mai mulți copii au observat deja că frații și surorile mai mari sunt resurse importante pentru cei mici”, se arată în Dezvoltarea deprinderilor sociale la copii., articol publicat pe site-ul Mami.ro.

Abordează subiectul cu diplomație, într-o manieră subtilă, fără să-i dai de înțeles că tu consideri situația o problemă. Dacă simte că ești îngrijorată, copilul se poate închide în el sau chiar va nega că are o problemă. Deschide discuția cu întrebări de forma: „Există copii la școală cu care ți-ar plăcea să fii prieten?” sau „Ești îngrijorat de ce o să creadă ceilalți copii despre tine?”

Observă discret comportamentul copilului tău când este împreună cu alți copii, vorbește cu învățătorul și abia apoi, după ce dispui de toate informațiile, deschide subiectul și analizați dificultățile pe care le întâmpină în legarea unor prietenii. Faceți împreună un plan pe care să-l poată urma ușor, care să-i ofere mai multe șanse de a cunoaște și de a se împrieteni cu cineva.

Sugerează-i să invite pe cineva acasă la voi, vorbește-i des despre punctele lui forte - pasiunea lui pentru desen sau sport - și caută oportunități de a găsi alti copii care au pasiuni similare cu care se poate împrieteni (cursuri sau cluburi de sport, de exemplu).

Nu exclude varianta în care, dacă problema persistă, să apelezi la sfatul unui psiholog. Cu ajutorul și sub îndrumarea acestuia, cu sprijinul familiei și cu răbdare, pe măsură ce crește, copilul va găsi uneltele de comunicare de care are nevoie pentru a se înțelege cu cei de vârsta lui.

Autor: Adina Gruia
Foto: Pixabay.com.
"Probleme in gasirea unor prieteni? Cum iti ajuti copilul in aceasta situatie" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent